/ Thinkstock/Getty Images
Човечеството застрашава собственото си благосъстояние чрез свръхексплоатация на планетата и като предизвиква намаляване на фауната и флората във всички райони по света, се казва в четири научни доклада за биоразнообразието, цитирани от световните информационни агенции. Авторите им са заключили, че съществува риск от изчезване на видове, сходно с това на динозаврите.
 
"На път сме да саботираме собственото си благосъстояние в бъдеще", заяви Робърт Уотсън, председател на Междуправителствената научно-политическа платформа за биологичното разнообразие и екосистемни услуги, която стои зад въпросните доклади.
 
Ако не се вземат мерки, за да се преустанови тази тенденция, рибните запаси в Азиатско-Тихоокеанския регион ще са изчерпани след 30 години, а 90 на сто от коралите там ще са получили сериозни увреждания към 2050 г.

Изчезва още един животински вид (СНИМКИ/ВИДЕО)

биоразнообразие
Thinkstock/Getty Images

Над половината от видовете птици и бозайници в Африка ще изчезнат до 2100 г.
 
В Северна и Южна Америка ще има с 15 на сто по-малко растения и животни към 2050 г.
 

Учените отбелязват, че 28 на сто от видовете в Европа също ще са застрашени.

Популациите на гръбначни животни се топят, алармира WWF

биоразнообразие
Thinkstock/Getty Images

"Биоразнообразието продължава да намалява във всички райони по света, ограничавайки значително възможностите на природата да допринесе за благосъстоянието на хората. Тази тревожна тенденция застрашава икономиките, средствата за съществуване, хранителната сигурност и качеството на живота на хората навсякъде по света", се пояснява в докладите.
 
Петстотин и петдесет учени са работили 3 години над тези регионални преценки въз основа на данни от около 10 000 научни публикации за Северна и Южна Америка, Африка, Азиатско-Тихоокеанския регион и Евразия.

Крайните резултати обхващат цялата планета, с изключение на международните води и Антарктида.

Популацията на гепарди се топи застрашително

биоразнообразие
Thinkstock/Getty Images

БТА