Популацията на гепарди се топи застрашително
Популацията на гепарди се топи застрашително / Thinkstock/Getty Images

Най-бързите животни на сушата - гепардите, са застрашени от изчезване, защото намалява хабитатът им, съобщиха световните информационни агенции.

След като броят на гепардите рядко намаля, сега те са само около 7100 в света или 9 процента от обичайния им в миналото брой, установи изследване, ръководено от специалисти на Лондонското зооложко дружество. В Зимбабве например популацията на гепардите е намаляла с 85 процента - от 1200 на най-много 170 за 16 години.

Популациите на гръбначни животни се топят, алармира WWF

Затова специалисти призовават гепардите да бъдат класифицирани като "застрашен" , а не само като "уязвим" вид и така да получат по-голяма защита.

Гепардите са способни за достигат за кратко скорост от 137 км/ч. Те са много потайни животни и трудно се събира информация за тях. Затова и броят им е надценяван.

Големият бариерен риф изчезва

"Резултатите ни показват, че голямата площ, от която се нуждаят, както и разнородните заплахи в дивата природа, означават, че те са много по-уязвими, отколкото мислехме досега" - каза д-р Сара Дюрант, която ръководи програма за опазването на гепардите.

Природозащитници бият тревога за жирафите

Най-големите заплахи за гепардите са намаляването на животните, с които се хранят, заради прекомерния лов, загубата на хабитат и бракониерството. Освен това повече от три четвърти от гепардите живеят извън защитени зони.

Източник: БТА