Ръководството на Агенцията по заетостта вече изпрати на своите служители в страната подробни указания за безопасност във връзка с повишения риск  от вирусни заболявания.
Ръководството на Агенцията по заетостта вече изпрати на своите служители в страната подробни указания за безопасност във връзка с повишения риск от вирусни заболявания. / Снимка: Агенция по заетостта
С увеличаването на броя на заразените от новия коронавирус, който излага хората от третата възраст на повишен риск, граждани на немскоезични страни започват доброволно да им предлагат помощта си, предаде ДПА.

Под хаштага  #NachbarschaftsChallenge (съседско предизвикателство) множество хора пускат в социалните мрежи снимки на ръчно направени табели в жилищните си блокове, с които изразяват готовност да помагат.

Южна Корея за първи път съобщи за повече излекувани, отколкото новозаразени

"Ако сте на възраст над 65 години, страдате от имунно заболяване или имате слаба имунна система, мога да ви помогна да останете здрави", пише австрийският учител Клаус, който е готов да пазарува, да пуска писма и да изпълнява други задачи.

"Можете да оставите бележка на вратата ми или в пощенската ми кутия или да ме посетите", добавя той.

Политическата активистка в социални медии Фредерика Феркова от Виена е създала тази инициатива, след като научила за една жена, която не може да напуска дома си, защото невръстната й дъщеричка страда от заболяване, което я поставя под висок риск от заразяване с коронавируса.

Дания прие закон за строги мерки срещу епидемията от коронавируса

"Въпросът беше как човек може да организира помощ възможно най-бързо", каза Феркова.

Изолираната майка, която е вдъхновила Феркова, е виенската политоложка Наташа Щробъл.

"Започваме да страдаме от изолацията в затворено помещение", каза тя и добави, че се радва, че все повече хора се опитват да помогнат на съседите си. "Трябва да превключим от страх и паника към солидарност", каза тя.

Австрия затваря училища и детски градини

Щробъл се опитва да разшири инициативата и предлага в Twitter хората просто да си поговорят със свои съседи, които се чувстват самотни или изолирани. Кметството на Виена отвори гореща линия за свързване на предлагащи помощ граждани с такива, които се нуждаят от нея.

Тази кампания в социалните медии намира подкрепа и в Германия, където също започна агитация за солидарност със съседите.

"Важно е да се грижим за хората от третата възраст и други нуждаещи се", каза Ойген Бриш, ръководител на Германската фондация за защита на пациенти.

Гражданите могат не само да пазаруват за други хора, а и да ходят да взимат техни лекарски рецепти или лекарства. "Това са важни прояви на състрадателност", каза той
БТА