/ БГНЕС
Четири автобуса на градския транспорт в столицата бяха подпалени, а други сериозно повредени при масовите протести срещу новия закон за гражданството
Четири автобуса на градския транспорт в столицата бяха подпалени, а други сериозно повредени при масовите протести срещу новия закон за гражданството.

Полицията използва сълзотворен газ срещу студентите от университета Милия Исламия в южната част на столицата. Повече от 100 активисти и 35 полицаи, включително някои висши офицери бяха ранени.

По-късно студенти от различни университети и политически активисти, които ги подкрепят, организираха седяща стачка през нощта пред щаба на полицията и поискаха мерки срещу полицаите, упражнили насилие.

Доналд Туск призовава поляците да протестират срещу съдебните реформи

Найма Ахтар, заместник-ректор на Милия Исламия отрече студентите на висшето учебно заведение да са отправяли всякакви призиви за протест. Тя заяви, че протестиращите, които са изгорили и повредили автобуси, са от съседни общежития и университети. Според нея, именно те са влезли в сблъсъци с полицията и са нахлули в университета, след като разбили портата му.

„Полицията не може да направи разлика между протестиращите и студентите, седящи в библиотеката. Много ученици и служители бяха ранени. Надявам се на мир и безопасност на нашите ученици ", каза Ахтар.

Междувременно университетът обяви спирането на учебните часове до 5 януари 2020 г. с оглед на инцидентите в неделя.

В съседния щат Утар Прадеш маршът на солидарност от студенти от мюсюлманския университет Алигарх срещу предполагаемо полицейско насилие спрямо техните колеги в Ню Делхи завърши със сблъсъци с полицията. Съобщава се, че 10 полицейски служители и най-малко 20 студенти са ранени при насилието, продължило до късно през нощта.

Протестите срещу противоречивия закон за гражданството обхванаха няколко части на Индия. Законът, приет миналата седмица, предоставя гражданство на нелегални имигранти от шест религиозни малцинства, но не и на мюсюлмани от Афганистан, Бангладеш и Пакистан, ако те са пристигнали в Индия преди 2015 година.
БГНЕС