Далай Лама обвини Китай в брутална разправа с демонстранти в Тибет
Далай Лама обвини Китай в брутална разправа с демонстранти в Тибет / снимка: БГНЕС

Тибетският духовен водач Далай Лама обвини Китай, че е предприел "брутална разправа" с участниците в миналогодишните протестни демонстрации в Тибет, предаде АП. Обвиненията бяха отправени в реч, която Далай Лама произнесе по-рано днес по случай 50-годишнината от проваления бунт срещу китайското управление на Тибет на 10 март 1959 г. Речта бе произнесена в индийския град Дармсала, където се намира тибетското правителство в изгнание.

 

Пред 2000 души, в това число будистки свещеници  ученици и чужденци, Далай Лама обяви, че "тибетската култура и идентичност са на ръба на изчезването". Последните 50 години  "донесоха неизмерими страдания и разрушение на земята и на хората в Тибет", подчерта той. "И днес тибетците в Тибет живеят в постоянен страх, а китайските власти се отнасят към тях с подозрение".

 

Според АП речта на Далай Лама съдържала необичайно остри критики по адрес на Китай. Въпреки това той изрази подкрепата си за т. нар. среден път, който предвижда относително широка автономия на Тибет в състава на Китай, посочва агенцията.

 

За да се избегне нова вълна от протести, тази година китайските власти изолираха Тибет от останалата част от света. На чуждестранните туристи и журналисти бе наредено да напуснат. В част от Тибет е прекъсната връзката с интернет, както и изпращането на текстови съобщения от мобилни телефони. Далай Лама бе обвинен от Китай, че е подел кампания за отделяне на Тибет от останалата част на страната.

 

Междувременно Китай обвини тибетския духовен водач Далай Лама, че "разпространява слухове" за Тибет, и същевременно подчерта, че не желае да отговаря на неговите "измислици", предаде АФП. "Кликата на Далай Лама не прави разлика между истинското и фалшивото. Тя разпространява слухове. Демократичните реформи в Тибет са най-широките и най-дълбоките в неговата история", но ние "няма а отговаряме на измислиците на Далай Лама", заяви говорителят на външното министерство Ма Чжаосюй.