Български рози променят живота на афганистанци
Български рози променят живота на афганистанци / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Афганистан е първият производител в света на макови насаждения, но изненадва посетителите на селскостопанското изложение в Берлин "Зелена седмица" със своите рози, с които се е сдобил след 30 години на война с помощта на България, предаде Франс прес.

През 70-те години на миналия век Афганистан беше един от главните износители в света на сушени плодове и на орехи. Съветската окупация през 1979 г., а после и американската военна операция през 2001 г. промениха коренно това състояниена нещата и производството на сушени плодове и на орехи беше сведено почти до нулата. Сега обаче афганистанците се опитват да си възвърнат позициите на пазара на селскостопанска продукция, като участват в изложението в Берлин със 16 щанда, на които освен сушените си и пресни плодове, бижутата си, украсени с яркосини афганистански лапис лазули, и копринените си тъкани, афганистанците са изложили и рози с розов цвят, произведени в екологично чисти условия, пише БТА.

Производството на тези рози е проект, подет през 2004 г. от германската неправителствена организация Борба срещу глада по света. Проектът стартира благодарение на изпращането на семена от България по посока на южните планински района на афганистанската провинция Нангархар. Там на някои места климатът е много подходящ именно за тези цветя, нощите са прохладни, а дните - слънчеви.

Розите, отгледани там, днес помагат за добива на розово масло, което се търгува за между 4000 и 5000 евро килограма. Но са необходими 3500 - 4000 килограма розови листа, за да се произведе едно кило розово масло, припомня Франс прес. В рамките на афганистанския проект за отглеждане на българската роза цветята обхващат площ от 100 хектара. Проектът помага на 720 афганистански фермери и техните семейства да живеят по-добре, тоест на между 4000 и 5000 афганистанци.

През 2010 г. 30 килограма розово масло бяха дестилирани на място, а после продадени на клиенти, като германската група ВАЛА (WALA), собственик на марката козметични продукти "Доктор Хаушка".

В Берлин директорът на проекта Мохамед Акбар Мохманд казва, че фермерите, посветили се на българската роза и на нейното розово масло, печелят по-скоро добре живота си. Той подчертава, че розите се отглеждат по-лесно от маковите култури, които са основен източник на финансиране на талибаните. От маковите култури Афганистан, където 85 процента от населението живее от земеделие, произвежда 90 процента от опиума в света. "В две от зоните от проекта за розите преди хората отглеждаха мак, но сега отглеждат новата култура, доволни са и дори го споделят с други", разказва още директорът на проекта за афганистанско-българската роза и розовото масло.

"За момента не сме имали никакви проблеми и с талибаните", допълва той. Засега проектът в Афганистан е източник на само 30 килограма от цялото произвеждано в света годишно розово масло, възлизащо на общо 4000 килограма. Но това не бива да е обезкуражаващо, казват от германската организация Борба срещу глада по света, защото, според нея, мирът няма да се зароди от оръжията, в Афганистан ще се случи нещо коренно различно и може би розите ще допринесат за тази промяна".