/ БГНЕС
Фалитът на Silicon Valley Bank разтърси света
Американският президент Джо Байдън ще потърси отговорност от онези, които са отговорни за „бъркотията“ във финансовата сфера, след фалита на 16-а по големина банка в САЩ Silicon Valley Bank (SVB).

Банката, в чието портфолио са основно криптовалути, беше затворена от американските регулатори. 

Байдън е работил с министъра на финансите Джанет Йелън и с директора на Националния икономически съвет Брайън Дийз за справяне с проблемите в Silicon Valley Bank и Signature Bank.

А от своя страна Йелън подчерта, че се работи по дизайна на подходящи политики след колапса на Silicon Valley Bank. 

"Доволен съм, че постигнаха решение, което защитава работниците, малкия бизнес, данъкоплатците и нашата финансова система“, каза той.

По думите му банковите депозити на американците ще бъдат там, когато имат нужда от тях.

Очаква се по-късно през деня Байдън да направи изказване, в което да увери сънародниците си в стабилността на банковата система.

Оказва се, че 89% от инвеститорите на фалиралата банка са с незастраховани депозити, което означава, че всеки от тях не може да получи повече от 250 хиляди долара от вложената сума.

Според регулаторите вложителите ще имат достъп до средствата си от 13 март.

В неделя Федералният резерв на Съединените щати направи съвместно изявление заедно с Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), в което се посочва, че всички вложители на банката Silicon Valley Bank от Силициевата долина ще бъдат защитени и "никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатеца".

Фокусираният върху стартиращи фирми кредитор SVB стана най-голямата банка, фалирала след финансовата криза от 2008 г. в петък, разтърсвайки пазарите и оставяйки милиарди долари, принадлежащи на компании и инвеститори, блокирани.

С активи от 209 милиарда долара базираният в Санта Клара, Калифорния кредитор беше 16-ата по големина банка в САЩ, което прави списъка с потенциални купувачи, които биха могли да сключат сделка през уикенда, сравнително малък.