Австралийският премиер ще взема заплата, по-голяма от тази на Обама
Австралийският премиер ще взема заплата, по-голяма от тази на Обама / снимка: Reuters

Австралийската министър-председателка Джулия Гилърд ще получи като коледен подарък значително увеличение на заплатата, която ще стане по-висока от тази на президента на първата световна икономика САЩ Барак Обама, предаде Франс прес.

Комисията по държавни трудови възнаграждения - независим орган, който определя размера на заплатите на лицата на изборна длъжност и висшите чиновници, предложи повишение на заплатата на премиера с 31 процента.

Ако предложението бъде одобрено от парламента, Джулия Гилърд ще получава 481 000 австралийски долара (366 000 евро) годишно, докато по данни на американската администрация заплатата на стопанина на Белия дом е 395 188 долара (304 000 евро) годишно.

"Това не е неразумна заплата за австралийския премиер", каза председателят на комисията Джон Конди на въпрос за целесъобразността на подобно повишение при положение, че Гилърд бие рекорди по непопулярност в неблагоприятна икономическа конюнктура.

Заплатите на австралийските депутати ще бъдат повишени в същите пропорции. Комисията прецени, че електронната поща и социални мрежи като Фейсбук и Туитър са увеличили обществените очаквания към народните представители. По думите на някои парламентаристи, това значело, че те винаги трябва да са на разположение.

Тези повишения на заплати ще струват 20 милиона австралийски долара на данъкоплатците.

Неотдавна правителството на Австралия обяви съкращения на държавните разходи, включително намаляване на семейните надбавки, за да овладее бюджетния си дефицит.

"Много се радвам за австралийските министри и политици, които получиха повишение на заплатите. Не е като да имаме бедняци, които живеят по улиците в градовете ни", реагира потребителка на Туитър.

Друг потребител заяви, че повишението е срамота, при положение, че "държавата не може да плаща на медицинския персонал, полицията и дори багажните служители", имайки предвид стачката на персонала на летищата тази година, която наруши въздушния транспорт на Австралия седмици наред, посочва БТА.

Австралия е страната с най-нисък държавен дълг сред развитите икономики, но започва да усеща последствията от кризата в еврозоната и забавянето на растежа на световната икономика. Все пак огромните й природни ресурси (минерали, въглища, природен газ) засега я предпазват от рязка рецесия, отбелязва АФП.