/ БГНЕС
Атаката с безпилотни летателни апарати срещу петролни обекти в Саудитска Арабия "взриви" отвътре Белия дом, оголвайки противоречията в екипа на Доналд Тръмп. Но все още не се знае какъв сценарий спрямо Иран ще предпочете самият президент на САЩ, пише "Российская газета".

Оставката на президентския съветник по националната сигурност Джон Болтън безспорно отслаби позициите на "ястребите" в обкръжението на държавния глава. Конфликтът с Иран, за какъвто агитираше Болтън, сякаш бе останал в миналото. Саудитските събития обаче нанесоха съкрушителен удар по "гълъбите", спечелили доверието на Тръмп, което се отрази върху риториката на американския лидер.

Същевременно Тръмп отправи ясен сигнал, че разходите и рисковете покрай евентуалния конфликт с Иран ще легнат на плещите на Саудитска Арабия и партньорите й. Според стопанина на Белия дом, ако все пак започне война, тя няма да е "чисто американска" и монархията трябва да го вземе предвид, преди да посочи публично виновни за атаката и да ги заплашва с възмездие.

Експлозии разтърсиха две саудитски петролни инсталации (ВИДЕО)

Тръмп обеща да обсъди ситуацията и с Европа, но това е само жест на учтивост - Брюксел неведнъж е намеквал, че не е съгласен с войнствените изявления на президента на САЩ за Иран, нито със санкциите срещу тази страна, отбелязва вестникът.

"Российская газета" припомня, че според говорителя на арабската коалиция начело с Рияд полковник Турки ал Малики в атаката са използвани дронове с ирански произход. Саудитският военен обаче отказа да хвърли отговорността върху Техеран. Експерти допускат зад нападението да стои неизвестна "трета сила".

Салах ал Мидхи от Кувейтския университет обясни за РИА Новости: "Страните, преработващи петрол, включително Кувейт, спечелиха от поскъпването на петрола заради събитията със (саудитската държавна петролна компания) Сауди Арамко". По думите му такъв скок в цените на "черното злато" не е имало от 30 години насам.

Надвисналата заплаха от мащабна конфронтация в големия петролодобивен регион вече се отрази на цените не само в краткосрочна, но и в средносрочна перспектива. Според аналитици това е в интерес на петролния бизнес в САЩ в днешните трудни за него времена, добавя руският официоз.

Хусите използвали слабости в саудитската противовъздушна отбрана за атаката с дронове

Заради ценовия скок въздушните удари по саудитските петролни обекти донесоха на руските петролни компании, а и на федералния бюджет, непланирани приходи. Не бива обаче да се разчита на това, коментира Александър Курдин, експерт от аналитичния център към руското правителство. Дори ако Саудитска Арабия не успее бързо да възстанови добива и цените на петрола останат по-височки, на пазара бързо ще пристигнат нови обеми гориво от САЩ, Канада и Бразилия, прогнозира той пред "Российская газета".

Пазарът прави опити да се адаптира към загубата на половината саудитски добив, констатира и "Комерсант".

Ако съдим по сателитните снимки на атакуваните инфраструктурни обекти в Абкаик и Хурайс, за отстраняване на повредите ще са нужни седмици, ако не и месеци. Това означава, че на Рияд вероятно ще се наложи да намали износа, 70 на сто от който представляват доставки за Азия. Това може да накара потребителите да посегнат към резервите и да предизвика недостиг на някои сортове петрол, предупреждава изданието. Ще бъде извънредно трудно да се компенсират саудитските доставки с петрол от други източници, твърди "Известия" под заглавие "Черният септември: диверсията в Арабия застрашава цялата световна икономика".

Йеменските бунтовници поеха отговорност за атаките срещу саудитски рафинерии (ВИДЕО)

По своя ефект върху петролния пазар атаката на хусите срещу саудитските рафинерии "надмина всички близкоизточни трусове досега, включително ислямската революция в Иран и нахлуването на войските на Саддам Хюсеин в Кувейт", заявява всекидневникът.

Никой не може засега да каже с точност кога саудитците ще възстановят производството, но светът се готви за продължително забавяне. Само американците нямат грижа - президентът Тръмп реагира - по традиция в Туитър, като заяви, че петрол има предостатъчно, а междувременно нареди да се разпечата стратегическият резерв.

Проблемът е, че напоследък судитските резерви съществено намаляха и стигнаха дългогодишни минимуми. При всяко положение те няма да покрият недостига изцяло. И в момента никой няма ясен отговор кога ще бъде възстановено снабдяването чрез Абкаик или други саудитски заводи.

Това ни кара да погледнем световната карта в търсене на държави, готови да поемат знамето, изпуснато от Саудитска Арабия. Което няма да е лесно, защото саудитците в последно време бяха маркетмейкъри - свободно определяха цените и обема на доставките, поне в Евразия. Русия и преди разгрома на саудитските мощности задминаваше по добиви Рияд, но сезонният фактор - студените зими във федерацията, пречи оперативно да се променят доставяните обеми. Освен това голяма част от производството е в ръцете на частници, а няма как да им се нареди да добиват повече или по-малко, обяснява "Известия".

Въздушната атака дълбоко в саудитската територия, за чийто виновник са сочени йеменските хуси, показва колко са достъпни модерните технологии за въоръжени групи, които не зачитат правни ограничения. Показва, че липсват гаранции за неразпространение на такива технологии, че те са достъпни както на законния, така на и нелегалния оръжеен пазар. А няма и никакъв преговорен процес, който да цели поставянето им под контрол, пише "Независимая газета".

Широко разпространени в цял свят и използвани в днешните въоръжени конфликти, бойните дронове не се регламентират от никакви споразумения и ограничения. Независимо от сходството им с крилатите ракети и други регулируеми оръжия и технологии. Дроновете дори остават извън дискусиите за смъртоносните автономни оръжейни системи, водени в рамките на Конференцията по разоръжаване.

Употребата на дронове поставя ред проблеми, свързани с международното хуманитарно право - нормите, регламентиращи поведението на страните във въоръжени конфликти, подчертава вестникът. При това дроновете не са продукт на принципно нови технологии, както преди време огнестрелните оръжия или ядрените боеприпаси. Съответно е възможно да бъдат регламентирани чрез действащите правни норми и режими или да бъдат разработени нови за целта.

Държавите имат инструменти за въздействие върху недържавни субекти и опит от съвместното им използване. Дали заплахата, дошла от саудитското небе, ще разтърси не само петролните пазари, но и междудържавните институции и преговорните механизми, пита се "Независимая газета".
БТА