Олта Джачка
Олта Джачка / БТА
Генералният секретар на опозиционната Демократическа партия на Албания Газмент Барди информира в изявление за медиите днес, че Демократическата партия е изпратила до Конституционния съд на Албания искането за отнемане на мандата на министъра по европейските въпроси и външните работи Олта Джачка и призова то да бъде разгледано незабавно, съобщи Евронюз Албания.

„Албания е уникален случай в света, в който министърът по европейските въпроси и външните работи, депутатът Джачка, едновременно се ползва и със статут на стратегически партньор по инвестиция в Химара (морски курорт в Албания – бел. ред.) на стойност 5,5 милиона евро. С решение на нейния началник (премиера Еди) Рама министър Джачка и нейният съпруг са получили правото да използват публична собственост за своята търговска дейност в областта на хотелиерския туризъм. Това противоречи на чл. 7 от Конституцията (на Република Албания), който забранява на народните представители да се възползват от публични средства или да получават публична собственост. Парламентарната група на Демократическата партия моли Конституционния съд да разгледа незабавно подаденото искане и да гарантира прилагането на тази конституционна забрана въпреки факта, че става въпрос за важен човек от правителствения кабинет”, каза Барди, цитиран от Евронюз Албания.

Депутатът демократ Агрон Шехай подчерта, че "Демократическата партия ще доведе до край битката с корупцията и злоупотребите на това правителство" (правителството на Еди Рама), съобщи АТА, като се позова на негово изказване пред медиите.

Шехай каза, че (случаят с Джачка) „е много сериозен акт и въпреки това не е изненада за нас (Демократическата партия), защото през тези десет години мнозинството (в парламента на Албания – социалистическата партия на Еди Рама) използва властта да краде и да забогатява незаконно и след това използва картите за парламента като щит за корупцията си“, пише АТА.

На вчерашната сесия мнозинството в парламента на Албания отхвърли доклада на Демократическата партия във връзка с искането за отнемането на мандата на Олта Джачка, което трябва да бъде изпратено до Конституционния съд на Албания, пише сайтът "Болкън уеб". Въпреки това опозиционната партия депозира днес същото искане до Конституционния съд.
БТА