/ iStock/Getty Images
Група от повече от 600 френски лекари, събрани в колектив, наречен „К 19“, заведоха дело срещу бившият министър на социалната политика и здравеопазването Аниес Бюзен, както и срещу премиера на страната - Едуард Филип, като ги обвиняват в „лъжа“ за управлението на коронавирусната епидемия, предаде МИА, цитирана от БГНЕС. 

Тримата лекари-учредители на колектива - Филип Накаче, Емануел Саразин и Людовик Торо, са входирали жалбата си в Съдебната палата на Франция - единственият съд, оторизиран да разследва действия, извършени от членове на правителството при изпълнение на техните функции.

Вече са в сила новите мерки при извънредно положение у нас

Лекарите обвиняват Аниес Бюзен и премиера Филип за това, че не са предприели необходимите мерки за овладяване на епидемията от коронавирус във Франция, въпреки че са били наясно с опасността от нея.

"Всичко започна с липсата на медицински маски и защитни облекла. "Маските идват", им каза правителството в края на февруари, и те повярваха в това. В началото на март, когато лекарите разбраха, че няма да имат маски, властите започнаха да им казват, че не им трябват ... Всъщност това е признание за безпомощност и лъжа! Тогава колективът първо потърси справедливост в съда", казва адвокатът на групата Фабрис Ди Визио.

Италия ограничава дейностите на открито заради коронавируса

Първото гледане на жалбата е било на 4 март. Преди него правителството отново обещава ефективно снабдяване с маски. Но те идват на съвсем малки пратки. "Гневът на медицинския персонал нарастваше, защото откриха, че френска компания произвежда маски, ... но за британското министерство на здравеопазването!, което ги поръчало на Франция!", възмущават се лекарите. Взрив в публичното пространство предизвика и интервю на Бюзен във вестник Le mond на 17 март. "По същество в интервюто си тя обяснява, че е знаела всичко и не е направила нищо", каза Фабрис Ди Визио.

Според адвоката при съдебния процес „е необходимо криминално разследване, за да се установи колко информация е скрита от французите, и да се определят отговорностите и пропуските на всички в това здравно фиаско". Към момента жалбата на лекарите се разглежда от Апелативната комисия. След това разследващите ще преценят дали има основа за наказателно преследване. Жалбата се отнася до член 223, ал. 7 от Наказателния кодекс, според който „ако човек доброволно се въздържи от предприемане или предизвикване на мерки, които дават възможност, без риск за него или за трета страна, да се бори с катастрофа, това може да създаде опасност за личната безопасност. Престъплението се наказва с две години затвор и глоба от 30 000 евро. 
БГНЕС