30 израелски военни са ранени при сухопътната операция в Газа
30 израелски военни са ранени при сухопътната операция в Газа / снимка: БГНЕС

Израелската армия действа пред вратите на град Газа, на няколко километра от границата с Израел, предаде АФП, като се позовава на очевидци. Бронирани и пехотни части са забелязани в района на бившата еврейска заселническа колония Нетцарим, жителите на която бяха изселени след израелското изтегляне от Ивицата Газа през лятото на 2005 г.

30 израелски войници са били ранени от началото на сухопътната операция на израелската армия в Ивицата Газа, започнала вчера вечерта, съобщи израелската армия. Двама от ранените, един офицер и един войник, са в тежко състояние.

Същевременно от въоръженото крило на Хамас – Бригадите на Изедин ал Касам, съобщиха за девет убити в Газа израелски войници. Труповете на четирима от тях бойците на Хамас видели лично. За останалите петима научили, докато подслушвали съобщения между израелски военни.

Израелската армия обаче отрече да е давала досега жертви и обяви, че в резултат на сухопътната офанзива са били убити 50 палестинци. Израелските сили са заели тази нощ повечето от районите в Ивицата Газа, откъдето Хамас извършваше ракетни нападения по Южен Израел. Офанзивата по суша започна в събота, на залез слънце, след като в продължение на осем дни израелската бойна авиация нанасяше удари по обекти на Хамас в Ивицата Газа. При тези удари бяха поразени 600 обекта, бяха убити 466 палестинци, от които една четвърт цивилни и бяха ранени над 2000 души.

Сега в Ивицата Газа се водят и ожесточени сражения между израелски танкови части и пехота и бойци на Хамас. Сраженията са в северната част на Ивицата, в районите на палестинския бежански лагер Джабалия, на град Бейт Ханун и на град Бейт Лахия. Тътенът на експлозиите в град Газа и разтърсва по-високите жилищни сгради там. Сраженията засега се водят извън големите израелски градове.

Франция осъди сухопътната операция на Израел срещу Ивицата Газа."Тази опасна ескалация на напрежението усложнява усилията, подети от международната общност, и в частност от ЕС и Франция, от участниците в Четворката за мир в Близкия Изток и от страните от региона да се сложи край на сраженията, да се достави незабавно помощ за цивилните и да се стигне до постоянно действащо споразумение за прекратяване на огъня", се казва в изявление на френското външно министерство.

Британският министър на външните работи Дейвид Милибанд заяви, че ескалацията на напрежението в Ивицата Газа предизвиква ужас и изумление. Чешкият външен министър Карел Шварценберг отбеляза от името на чешкото председателство на ЕС, че Израел няма правото да започва военни действия, които ще засегнат до голяма степен цивилни граждани.

След първите часове на офанзивата, говорител на новоизбрания американски президент Барак Обама заяви, че той следи внимателно обстановката в Газа. В САЩ има само един действащ президент и ние смятаме да се придържаме към този факт", каза Брук Андерсън, говорителят на Обама, като по този начин аргументира мълчанието на новоизбрания президент във връзка с обстановката в Близкия Изток.

Същевременно говорителят на президента Джордж Буш Гордън Джондроу заяви, че той е държан в течените за развитието на събитията в Ивицата Газа и за действията на израелските отбранителни сили там. Буш поддържал връзка по въпроса с израелски представители, както и с представители на страни от региона и от Европа, уточни Джондроу. Държавният департамент призова за примирие, при което обаче не трябва пак да се стига до предходната ситуация, в която Хамас ще продължи ракетния обстрел по Израел и ще принуждава палестинците в Ивицата Газа да живеят в мизерия.

Съветът за сигурност на ООН се събра тази нощ на спешно заседание по повод развитието на кризата в Ивицата Газа, предадоха световните агенции. Членовете на Съвета обаче не постигнаха съгласие по текста на резолюция, предложен от Либия, предадоха световните агенции. Новината съобщи председателят на Съвета за сигурност, посланикът на Франция в ООН Жан-Морис Рипер.

Той уточни, че в хода на четиричасовото заседание са излезли на яве сериозни противоречия между членовете на Съвета за сигурност.

В проекта на резолюция, предложен от единствената арабска страна в Съвета – Либия, се изразяваше сериозно безпокойство от ескалацията на напрежението в Газа, след началото на израелската сухопътна офанзива. Всички страни в конфликта се приканваха да спазят  примирие и да спрат военните си действия.

Според дипломати САЩ са се противопостави на предложението на Либия.

Вероятно във вторник Съветът за сигурност на ООН ще проведе ново заседание, този път открито, в което ще участват и министрите на външните работи на редица арабски държави, съобщи постоянният представител на Либия Джидал ат Талхи, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун призова за прекратяване на израелската офанзива.

Протести срещу действията на Израел имаше в редица градове в Европа и в Канада.