Писатели, художници и политици най-често страдат от психични разстройства
Писатели, художници и политици най-често страдат от психични разстройства / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Писатели, художници и политици най-често страдат от психични разстройства
69554
Писатели, художници и политици най-често страдат от психични разстройства
  • Писатели, художници и политици най-често страдат от психични разстройства

Между 30 и 40 на сто от българите страдат от някакво психично разстройство, като проблемът вече се наблюдава във всички възрастови групи, включително и при подрастващите. Това обяви пред Дарик един от най-добрите психиатри в България - проф. Вихра Миланова.

Проф. Миланова, която ръководи Клиниката по психиатрия в столичната Александровска болница, уточни, че много голяма част от българите с психични отклонения не следват стриктно предписаното им лечение. Не са малко и тези, които не признават, че имат заболяване. Като пример националният консултант по психиатрия посочи болните от шизофрения, които търсят помощ най-често от 3 до 5 години след първите прояви на заболяването.

Към момента в Клиниката по психиатрия има много пациенти с потиснато настроение и с проблеми с алкохола и лекарствата. Най-често в основата на подобни прояви се крие депресивно разстройство, което за съжаление обикновено бива лекувано с алкохол, посочи проф. Миланова.

Сезонната депресия се появява обикновено в определен период от годината. За нашите ширини най-често това са месеците януари и февруари. Така наречената зимна депресия се характеризира с една по ниска себеоценка, по-голяма сънливост, увеличаване на апетита, липса на желание за контакти, намалена работоспособност. Смята се, че една от основните причини за тази депресия е липсата на достатъчно светлина. Около 5% от българите страдат от зимна депресия, като съотношението мъже - жени е 1/5".

За преодоляване на подобни разстройства специалистът препоръчва повече излагане на светлина, повече разходки, както и по-чести срещи с приятни хора. По отношение на шизофренията, проф. Миланова уточни, че пациентите с това заболяване са едни от тези, които търсят помощ по-късно от необходимото, независимо от това, че са предимно млади хора.

„Често търсят помощ от 3 до 5 години след появата на първите симптоми на заболяването. Тъй като това е болест на младата възраст, много често самите близки на пациентите не могат да разграничат кое е болестно и кое е израз на развитие. Затова тези болни по-късно идват при нас. Въпросът е, когато се постави диагнозата, пациентът да започне да се лекува, да започне да взима медикаменти".

72% или най-голяма част от пациентите с психични проблеми са писателите, показва статистиката, представена от проф. Миланова. На второ място са художниците, последвани от политиците, интелектуалците, композиторите и научните работници.

Цялото интервю с проф. Вихра Миланова можете да чуете в предаването „Най-добрите лекари"