/ Thinkstock/Getty Images
Вижте съвместната позиция на АБРО, Музикаутор и ПРОФОН
Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения прие Годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията за 2016 г. Според него едва 60,8% от българските домакинства са абонати на кабелни, сателитни и IPTV оператори.

Успоредно, две ежегодни национално представителни изследвания - на „ГАРБ Аудиенс Межърмент България” АД и „Нилсен Адмосфер България" ЕАД за 2016 г.  посочват, че този процент е 87%.

Разликата от повече от 26% сочи, че за поредна година кабелни оператори не са подали верни данни за броя на своите абонати и съответно - за реализираните от тях приходи или са преминали изцяло в сивия сектор. Като резултат нито публичният регистър на КРС, който отразява декларираните данни от операторите за броя на абонатите на платформените оператори, нито годишният доклад на КРС съответстват на реалното положение на пазара. Това отбелязват в съвместната си позиция Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), "Музикаутор" и ПРОФОН.

Защо са важни тези данни? Абонатите заплащат на кабелните оператори за телевизионните програми, които получават. С част от тези приходи операторите пък плащат на правоносителите – телевизионни организации, продуценти, автори и изпълнители на музика. Тези приходи следва да отчитат и пред органите на НАП. Повече от 26% от тях обаче остават скрити и ощетяват правоносителите, държавата и обществото.

В резултат приходите от разпространение на телевизионни програми, както и тези на други авторско-правни индустрии са ограничени от лошата законова регулация и липсата на коректна публична информация. Останалите платформени оператори работят в среда на нелоялна конкуренция и липса на прозрачност.

На заседанието на КТИТС АБРО препоръча анализ на действащото законодателство с цел подобряване на правната рамка и засилване на правомощията на КРС, СЕМ, НАП, МК, включително правомощията за мониторинг и контрол.