Това се случва в комплекса за социални услуги "Свети Георги" в Пловдив - модел за бъдещото развитие на социалните услуги у нас
Хора с деменция и психични разстройства месят хляб, отглеждат домати и спортуват
99623
Хора с деменция и психични разстройства месят хляб, отглеждат домати и спортуват
  • Хора с деменция и психични разстройства месят хляб, отглеждат домати и спортуват
Хора с деменция и психични разстройства месят хляб, отглеждат домати, играят боулинг и джудо, и създават нови приятелства в комплекса за социални услуги "Свети Георги" в Пловдив. Комплексът е модел за бъдещото развитие на социалните услуги у нас, чрез споделяне на специалисти между различните услуги и общи занимания за хората, които живеят в институция, и тези, които я посещават за няколко часа.
 
Моделът беше представен на място от заместник-министъра на труда Зорница Русинова.

Как 53-годишна жена с увреждане реши да отиде в дом
 
Комплексът се състои от няколко центъра, в част от които живеят хора с психични разстройства, а в другите хора, отново с такива заболявания получават почасови грижи и се занимават с изкуства, спорт, ограмотяване, различни видове труд. На територията от 2000 квадратни метра всеки ден се събират близо 160 души, с подкрепата на десетки специалисти и приятели.
 
Едно от уникалните кътчета е оранжерията на комплекса, където през лятото се берат домати, а през зимата - марули.
 
В част от градината на комплекса има игрище за мини-голф и барбекю. Правилото е, че който падне по време на играта, купува месо за барбекюто. В сградите има също зала за боулинг, за стрелба, фитнес, както и зала за джудо.

Хората с увреждания с помощи за наем на жилище няма да представят платежно

Треньорът по джудо Петър Петрушев се занимава с група от около 15 любители на този спорт - мъже и жени: "Постиженията са същите, само че в по-малък размер, да речем. Иначе същата кондиция, концентрация, сила - никаква разлика няма от тези, които нямат увреждания. Като цяло, слушат, внимават, изпълняват с желание, с удоволствие, тренират. Това е най-важното".
 
От скоро в комплекса работи и социално предприятие за производство на сувенири, в което вече са назначени няколко души.