/ iStock
Днес, 14 май, е Европейския ден за информираност за инсулта. По данни на Световната здравна организация (СЗО) един от всеки четирима възрастни е застрашен от инсулт. Той може да е смъртоносен или инвалидизиращ, като променя живота не само на пострадалия, а и на неговите близки.

Ето и как да разпознаем симптомите:

Първите симптоми на инсулт са внезапно изкривяване на лицето, внезапна промяна в говора и внезапна слабост в една от двете ръце. Това не е заболяване, за което имате предходни симптоми.

На всеки 10 минути един човек у нас получава инсулт

"Асиметричното провисване на лицето. Помолете човек да се усмихне. Ако единият ъгъл на устата остава неподвижен или се отпуска надолу, има наличие на симптом. Вторият симптом е загуба на контрол над крайниците. Помолете човек да повдигне напред двете си ръце. Ако не може да ги задържи успоредно или едната отпадне надолу, то симптомът е налице. Нарушаване или завалване на говора е третият симптом. Трябва да помолите човек да повтори просто изречение. Ако се затруднява или завалва, симптомът е налице. Дори при наличие на един от тези три симптоми, е редно да позвъните на 112 и да съобщите за наличие на инсулт", посочва инж. Дорина Добрева, председател на Асоциацията за инсулт и афазия.

Един от основните рискови фактори е нелекуваното и непроконтролирано във времето високо кръвно налягане, допълни тя.

Освен нарушение в говора симптоми за инсулта са увисване на ъглите на устата, слабост в ръцете, припомни и д-р Георги Георгиев от Асоциацията за инсулт и афазия. "Правилното действие е позвъняване на телефон 112 и съобщаването за това, че има инсулт", посочи той.

Наличието на аритмия, затлъстяването, употребата на алкохол и на наркотици са другите рискови фактори. 

Припомняме, че на всеки 10 минути един българин получава инсулт. Близо 9 процента от стигналите до болница умират, а според световната статистика половината от преживелите умират до една година заради инвалидизацията. "Без никакви заобикалки, това е най-сериозният убиец на българите", каза още Георгиев.

Национална линия за подкрепа при инсулт - 0 700 11 404. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
МЗ, БНР