/ iStock/Getty Images
Археолози в Южен Ирак са открили останки от кръчма, датираща отпреди близо 5 000 години, съобщи АФП.

Американско-италиански екип е направил находката в руините на древния Лагаш, североизточно от съвременния град Насирия, за който вече е известно, че е бил един от първите градски центрове на шумерската цивилизация в древен Ирак.

Съвместният екип от университетите в Пенсилвания и Пиза откри останки от примитивна хладилна система, голяма пещ, пейки за хранене и около 150 купи за сервиране.

В купите са открити рибни и животински кости, както и доказателства за пиене на бира, което е било широко разпространено сред шумерите.

"Така че имаме хладилник, стотици съдове, готови за сервиране, пейки, на които хората са сядали... а зад хладилника има пещ, която е била използвана за приготвяне на храна", разказа пред АФП ръководителят на проекта Холи Питман.

"Това, което разбираме е, че това е място, където хората - обикновените хора - биха могли да дойдат да се хранят и да пият и не е обикновена къща", каза тя.

"Наричаме го таверна, защото бирата е най-разпространената напитка, дори повече от водата сред шумерите", каза тя, като отбеляза, че в един от храмовете, разкопани в района, "е имало рецепта за бира, която е намерена на клинописна плочка".

Първите градове в света се развиват на територията на днешен Южен Ирак, след като развитието на селското стопанство позволява появата на нови социални класи, които не се занимават пряко с производството на храна.

Районът на Лагаш, близо до сливането на реките Тигър и Ефрат, е наречен от древните "градината на боговете" заради плодородието си и дава началото на редица шумерски градове, датиращи от ранния династичен период.

"Лагаш е бил един от важните градове в Южен Ирак", казва иракският археолог Бакер Азаб Вали пред АФП, след като работи с американско-италианския екип на обекта.

"Жителите му са зависели от земеделието, животновъдството, риболова, но и от обмена на стоки", каза той.
Питман заяви, че екипът е нетърпелив да научи повече за заниманията на хората, които са използвали таверната в нейния разцвет през около 2700 г. пр. н. е., което ще хвърли нова светлина върху социалната структура на първите градове.

Ще трябва да се направи подробен анализ на пробите, взети по време на разкопките, които екипът завърши през ноември.

"Има толкова много неща, които не знаем за този ранен период на възникване на градовете, и това е, което ние изследваме", сподели тя.

 
БГНЕС