Скорошни проучвания на континента Антарктида доведоха много учени до мисълта, че може би там в далечното минало е живяла развита цивилизация, руините на която са погребани под дебелите ледове.

Вероятният древен град се намира на дълбочина 2,5 километра под ледовете. Откритието е направено по време на тестването на летателни апарати на НАСА, при което са правени проучвания за нови топографски карти в района на Антарктида. Има вероятност да е допусната грешка при изображенията, но ако те се окажат истина, това ще е едно ново и впечатляващо откритие, което би потвърдило, че континентът не винаги е бил покрит от лед.

Антарктида
ThinkStock/Getty Images

Много от изследователите обаче вече са убедени, че изображенията действително показват наличието на древно селище под дебелите ледове. На снимките ясно се виждат и форми на пирамидални структури, които обаче може и да не са от древните, а просто да са естествени природни образувания.

Загадките под ледовете на Антарктида (ВИДЕО)

Те са на мнение, че за изображенията си има логично обяснение, тъй като вероятността Антарктида в далечното минало да не е била покрита с лед е много голяма.

Антарктида
ThinkStock/Getty Images

Изместването на оста на движение на планетата ни в миналото може да е довело до внезапно заледяване на континента и оттам до внезапно заличаване на цивилизацията, която е живяла по тези земи. Всички учени обаче са единни в мнението си, че трябва да се правят още много изследвания, за да се достигне до истината.

И още:

Антарктида отстъпва пред океана (СНИМКИ)

Проф. Пимпирев: Климатът на Антарктида се затопля, видимо е с просто око

Гигантски айсберг се откъсна от Антарктида (ВИДЕО)

Учени откриха над 90 вулкана под леда на Антарктида

Леденият „пръст на смъртта“ и още 7 изумителни природни феномена (ВИДЕО/СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук