Учени от Сингапур изобретиха "електронен нос" за оценка на свежестта на продукти, и по-специално на месо, пише "Популярная механика".
Новата система, разработена от специалисти от Технологичния университет Нанянг, улавя газове от развалящия се продукт и показва резултатите на екрана на смартфон.
Принципът на действие на "електронния нос" е сходен с работата на носа при бозайниците. При тях тези газове се улавят от рецептори, които предават съответните сигнали на мозъка. Така бозайникът разбира, че храната вече е развалена.
Тъй като "електронният нос" не разполага с подобни рецептори, като алтернатива са използвани хитозан (вид естествена захар) и оцветители, които променят цвета си в зависимост от вида и концентрацията на газове, отделяни от храната. Така се създава уникална цветова комбинация, която отразява миризмата, например на месо.
На базата на този "четец на миризми" е измислен променящ цвета си баркод, който се разчита от изкуствен интелект.
Системата работи чрез приложение за смартфон и може да разпознае качеството на продукта за около тридесет секунди.
При направените тестове е установено, че "електронният нос" открива развалено месо в 100 процента от случаите, а прясно или леко свежо - в 99 процента.
Според специалистите този метод за проверка е по-надежден от разчитането на срока на годност върху опаковката на даден продукт.
Новата система, разработена от специалисти от Технологичния университет Нанянг, улавя газове от развалящия се продукт и показва резултатите на екрана на смартфон.
Принципът на действие на "електронния нос" е сходен с работата на носа при бозайниците. При тях тези газове се улавят от рецептори, които предават съответните сигнали на мозъка. Така бозайникът разбира, че храната вече е развалена.
Тъй като "електронният нос" не разполага с подобни рецептори, като алтернатива са използвани хитозан (вид естествена захар) и оцветители, които променят цвета си в зависимост от вида и концентрацията на газове, отделяни от храната. Така се създава уникална цветова комбинация, която отразява миризмата, например на месо.
NTU researchers lead development of AI-powered 'electronic nose' to sniff out meat freshness, reduce food waste https://t.co/Zz3OqYY7HG pic.twitter.com/6wKkE9DejY
— CNA (@ChannelNewsAsia) November 10, 2020
На базата на този "четец на миризми" е измислен променящ цвета си баркод, който се разчита от изкуствен интелект.
Системата работи чрез приложение за смартфон и може да разпознае качеството на продукта за около тридесет секунди.
AI-powered '#electronicnose' to sniff out #meat freshness @advmater https://t.co/kDjuGZTeOH
— Phys.org (@physorg_com) November 10, 2020
При направените тестове е установено, че "електронният нос" открива развалено месо в 100 процента от случаите, а прясно или леко свежо - в 99 процента.
Според специалистите този метод за проверка е по-надежден от разчитането на срока на годност върху опаковката на даден продукт.