/ iStock/Getty Images
Любителите-астрономи наблюдаваха зашеметяваща и едновременно необичайна гледка, предизвикана от пълното лунно затъмнение – супер кървава луна, съобщи Би Би Си.  

Малко след 3:30 часа по Гринуич (6:30 ч. бълг. време) в понеделник, гледано от Великобритания, няколко минути нашата планета беше разположена директно между Слънцето и Луната.
 
През това време Луната попадна напълно в сянката на Земята и временно я оцвети в тъмночервен нюанс. Той е създаден от слънчевата светлина, преминаваща през земната атмосфера и попадащ върху засенчената повърхност на Луната.

Лунното затъмнение съвпадна с още едно събитие - супер Луна. Луната е в най-близката си точка до Земята в своята орбита и така изглежда по-голяма от обикновено.

Супер кървавата Луна се наблюдаваше най-ясно в Западното полукълбо. В продължение на почти час и половина  единствената слънчева светлина, достигаща до Луната, премина през земната атмосфера, превръщайки я в червена.
 
"Майското затъмнение тази година се наблюдава частично от нашата страна. От България наблюдавахме само началните частични фази на явлението”, каза за БТА Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

В Европа затъмнението беше видимо само за кратко време, след като Луната започна да залязва. Но в Северна и Южна Америка успяха да се насладят истински лунен спектакъл.
БТА