/ / iStock/Getty Images
Астрономи открили гигантската планета, чиято година е с продължителност само 18 часа
Британски планетолози са открили гигантска планета в съзвездието Заек, която е разположена толкова близко до своята звезда, че извършва пълно завъртане около нея само за 18 часа, предава ТАСС.

Агенцията цитира изследване на екипа на проф. Джеймс Маккормак от университета „Уоруик“. Откритието беше отчетено в месечните известия на Кралското астрономическо общество. „Радваме се да обявим откриването на NGTS-10b, планета с изключително по-кратък период, която е с размер на Юпитер, обикаляща около звезда, която не е твърде различна от нашето Слънце”, казва в изявление водещият учен.

Откриха най-горещата екзопланета

Учените изтъкват, че подобни планети са сравнително лесни за откриване, тъй като те много често преминават над диска на светилото си. Но в действителност са крайно редки - досега са известни само седем планети, чиято година е с продължителност по-малка от един ден. „Въпреки че на теория горещите планети от типа на Юпитер с кратки орбитални периоди (по-малко от 24 часа) са най-лесни за откриване поради големината им и честите транзити, те се оказаха изключително редки. От стотиците планети от този тип, известни в момента, има само седем, които имат орбитален период по-малко от един ден“, допълва д-р Маккормак.

Планетолозите наричат „горещи юпитери“ планетите газови-гиганти, които са отделени от своите звезди на крайно малки разстояния. Те са многократно по-къси от отстоянието на Меркурий до Слънцето. Поради тази причина атмосферата на подобни планети се нагрява до температури от 727 до 1027 градуса Целзий. Заради близостта си до звездите годината на тези планети трае няколко земни дни.

Откритото от екипа на проф. Маккормак небесно тяло е най-близкият до звездата си „горещ юпитер“. Той орбитира около светилото NGTS-10 в съзвездието Заек, което е на разстояние 1000 светлинни години от Земята.

Астрономи наблюдаваха пряко скалиста екзопланета

Звездата представлява престаряло жълто джудже на възраст 10 милиарда години с размери една трета от тези на Слънцето. Планетата е разположена само на 2,5 млн. км от своята звезда. „Всичко, което знаем за формирането на планетата, ни казва, че планетите и звездите се образуват едновременно. Най-добрият модел, който имаме, предполага, че звездата е на около 10 милиарда години и ние приемаме, че и планетата е на толкова. Или я виждаме в последните етапи от живота ѝ, или по някакъв начин е в състояние да живее тук по-дълго, отколкото трябва“, обясни съавторът д-р Даниел Байлис.

Планетата е с около 20% по-голяма от Юпитер и повече от два пъти по-масивна. Звездата има радиус 70% от нашето Слънце и е с около 1000°C по-студена от него. Планетата обаче орбитира толкова близо до звездата, че вероятно един ден ще бъде унищожена от нея.

НАСА публикува видео-карта на всички открити екзопланети

Екипът планира да наблюдава този далечен свят с високо прецизни инструменти, за да проследи дори малки промени в орбитата му. „През следващите десет години може да се види спиралата на тази планета. Ще можем да използваме NGTS за наблюдение на това в продължение на десетилетие. Ако видим, че орбиталният период започва да намалява и планетата започне да спира, това би ни казало много за структурата на планетата, която все още не знаем“, заключи д-р Байлис.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС, БТА