/ / iStock/Getty Images
Астрономи от Кембриджкия университет заключиха, че на екзопланетата K2-18b може да има воден океан и подходящи за живот условия, съобщи Сайънс алърт.
 
Въпросната екзопланета се намира на разстояние 124 светлинни години от Земята и орбитира около червено джудже в обитаемата зона, т.е. в област, отдалечена от звездата на разстояние, което е оптимално за съществуване на вода в течно състояние.
 
Откриха най-горещата екзопланета

Диаметърът на K2-18b е 2,6 пъти по-голям от земния, а масата на екзопланетата надвишава 8,6 пъти тази на Земята. Макар че в атмосферата на K2-18b бяха открити водни пари, не е потвърдено, че екзопланетата е скалиста, а не е газов мини-Нептун.
 
НАСА публикува видео-карта на всички открити екзопланети

Новото изследване разкрива, че дори ако K2-18b е газов мини-Нептун, на нея така или иначе може да има живот. Било установено, че на екзопланетата има голямо количество водород, а делът на водните пари е 0,02-14,8%. Там има и малко количество амоняк и метан. Резултатите от моделиране показват, че максималният дял на водорода от цялата маса на планетата съставлява едва 6%, а минималният - около една милионна част.

Астрономи наблюдаваха пряко скалиста екзопланета

Това означава, че водородната обвивка на планетата не създава голямо налягане, за да може намиращият се под нея воден океан, ако изобщо съществува, да достигне свръхкритична плътност. Казано с други думи, на този мини-Нептун може да има достатъчно голям слой вода в течно състояние, в който да се зароди живот.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА