Хитовият сериал „Скорпион тръгва по Нова телевизия
Хитовият сериал „Скорпион тръгва по Нова телевизия / снимки: Нова телевизия

По истинската история на гения Уолтър О'Брайън, хакнал системата на НАСА и участвал в разкриването на атентаторите от Бостънския маратон

"Скорпион" е истински хит, вдъхновен от действителен случай, в чието създаване участват цяла плеяда от известни имена, сред които култовият сценарист Ник Сантора и режисьорът Джъстин Лин. Сантора е един от създателите на „Бягство от затвора", както и на „Семейство Сопрано", а Джъстин Лин режисира „Бързи и яростни" (2006, 2009, 2011 и 2013). И двамата са сред изпълнителните продуценти на сериала, а най-любопитното е, че самият Уолтър О'Брайън е включен в продуцентския екип.

Алекс Къртцман и Роберто Орчи също са част от звездния екип, който стои зад "Скорпион"- освен създатели на „Хавай-5-0" те са и сценаристи и продуценти на "Трансформърс" (2007), "Невероятният Спайдър-Мен" 2 (2014) и "Стар Трек" (2009).

Уолтър О'Брайън - истинската история на един гениален хакер

Високооктановият сериал „Скорпион" е вдъхновен от истинската история на ирландеца Уолтър О'Брайън, човекът с един от най-високия коефициент на интелигентност в света. На 13 години той се явява на IQ тест и събира 197 точки, които надхвърлят резултата на Айнщайн. През същата година компютърният гений успява да хакне компютърната система на НАСА. По-късно, е посрещнат от САЩ с виза EB 1-1 за „изключителни способности", каквато е била предоставена и на Айнщайн. Брилянтният му ум и технологични умения помагат в определянето на заподозрените за бомбения атентат по време на Бостънския маратон. Той споделя, че е помогнал на ФБР да се фокусират върху братя Църнаеви.

Уолтър се запалва по компютрите още на 9-годишна възраст. Завършва бакалавърска степен „Компютърни науки и изкуствен интелект" в Университета Съсекс във Великобритания.

Премества се в САЩ, където основава компанията си, стартирайки с разработването на софтуер, развиващ изкуствен интелект. Той е основател и собственик на Scorpion Computer Services - компания, специализирана в международната сигурност.

Името на сериала носи хакерския никнейм на Уолтър - СКОРПИОН. Фабулата е изградена около идеята на О'Брайън да сформира екип от гениални хора, с които да разрешават проблеми със сигурността и тероризма на глобално ниво. Убеден е, че сериалът ще разшири разбирането и емпатията към децата гении, чието израстване е самотно занимание.

Ролята на О'Брайън е поверена на Елис Габел, който участва в „Игра на тронове" и „Интерстелар".

В сериала ексцентричният гений събира екип от брилянтни умове, последна линия в защитата срещу високотехнологични заплахи за глобалната сигурност. Агентът от държавния департамент по сигурността Кеб Гало им осигурява перфектната работа, която да им даде възможност да проявят уменията си с пълна сила.

Хитовият сериал Скорпион" тръгва по Нова телевизия
netinfo

В ролята на агент Гало ще гледаме Робърт Патрик, по-известен като терминатора Т-1000. В екипа от гении има и една обикновена жена, самотна майка на 9-годишно момче. Тя е сервитьорка и едва свързва двата края, когато среща О'Брайън и екипа му в пилотния епизод. Нейната задача е да помогне на екипа да общува с нормални хора и научава от Уолтър, че синът й не е дете със затруднения, а всъщност е гений.

Д-р Тобиас е гениален поведенчески психиатър, който лесно „разчита" хората. Той е пристрастен към хазарта и влюбен в Хепи Куин. „Щастливата Кралица" е блестящ машинен инженер, който може да поправи всичко, тя е и единствената жена-гений в екипа. Силвестър Дод е гениален математик и статистик, изключително чувствителен и тревожен тип.

Стартовият епизод е излъчен в САЩ миналата година, на 22 септември, и е едно от най-силните заглавия в историята на CBS.

Датата, на която хитовата поредица „Скорпион" стартира у нас - в ефира на Нова телевизия, е 1 юни, точно в 21.00 ч.

Хитовият сериал Скорпион" тръгва по Нова телевизия
netinfo