Ако мразите понеделниците, със сигурност сте в добра компания. След няколко почивни дни много от нас изпитват трудности да се върнат към рутината и работните си задължения. Възможно е дори да изпитваme страх и безпокойство, които се пренасят през уикенда под формата на "неделни страхове".

Невинаги можете да промените графика си или задълженията си, за да направите понеделниците по-привлекателни, но може би ще успеете да "препрограмирате" мозъка си да мисли за седмицата по различен начин, според „Сайънс Алерт“.
Мозъците ни обичат предвидимостта и рутината. Изследванията показват, че липсата на рутина се свързва с влошаване на благосъстоянието и психологически дистрес.

Въпреки че уикендът вещае спокойно и приятно време, мозъкът ни работи усилено, за да се приспособи към тази внезапна промяна на рутината. Добрата новина е, че не е необходимо мозъкът да полага твърде много усилия, когато се приспособява към свободата и липсата на рутина през уикенда.

Различна е обаче историята, когато се връщаме към по-малко приятните дейности, като например списъка със задачи в понеделник сутринта.
Един от начините да се приспособим към промените след уикенда е въвеждането на рутинни действия, които продължават през цялата седмица и имат силата да направят живота ни по-смислен. Те могат да включват гледане на любимата телевизионна програма, работа в градината или ходене на фитнес. Полезно е да правите тези неща по едно и също време в дадения ден.

Рутините подобряват чувството ни за съгласуваност - процес, който ни позволява да осмислим пъзела от житейски събития. Когато имаме установена рутина, независимо дали става дума за рутина, при която работим пет дни и си взимаме два дни почивка, или за ангажиране с набор от действия всеки ден, животът ни става по-смислен.

Друга важна рутина, която трябва да се установи, е рутината на съня. Изследванията показват, че поддържането на постоянно време за сън може да е толкова важно за наслаждаването на понеделниците, колкото и колко дълго продължава сънят ви или неговото качество.
Промените в режима на сън през почивните дни предизвикват дисбаланс. Например спането по-късно от обичайното и по-дълго в свободните дни може да предизвика несъответствие между телесния ви часовник и социално наложените отговорности. Това е свързано с по-високи нива на стрес в понеделник сутрин.

Опитайте се да спазвате определен час за лягане и събуждане, избягвайте дрямките. Може също така да си създадете 30-минутна рутинна програма за "прибиране" преди сън, като изключите или приберете дигиталните си устройства и практикувате техники за релаксация.

Хормоните също могат да играят роля за това как се чувстваме в понеделник. Например кортизолът е много важен многофункционален хормон. Той помага на тялото ни да контролира метаболизма, да регулира цикъла на сън и бодърстване и реакцията ни към стреса, наред с други неща.

Обикновено се освобождава около час преди да се събудим (помага ни да се чувстваме будни), а след това нивата му се понижават до следващата сутрин, освен ако не сме подложени на стрес.

При остър стрес телата ни освобождават не само кортизол, но и адреналин. Тогава сърцето бие учестено, потят се дланите ни и може да реагираме импулсивно. Това е нашата амигдала (малка бадемовидна област в основата на мозъка), която похищава мозъка ни. Тя създава свръхбърз емоционален отговор на стреса още преди мозъкът ни да обработи и да помисли дали е бил необходим.
Но веднага щом можем да мислим - активирайки префронталната кора на мозъка, зоната за нашия разум и изпълнително мислене - тази реакция ще бъде смекчена, ако няма реална заплаха. Това е постоянна битка между нашите емоции и разума. Това може да ни събуди посред нощ, когато сме твърде стресирани или тревожни.

Тогава не бива да е изненадващо, че нивата на кортизол, измерени в проби от слюнка на работещи на пълен работен ден лица, обикновено са по-високи в понеделник и вторник, а най-ниски нива се отчитат в неделя.
Като хормон на стреса, кортизолът се колебае ежедневно, но не постоянно. През делничните дни, веднага след като се събудим, нивата на кортизол се покачват и вариациите са по-често по-високи, отколкото през почивните дни.

За да се преборим с това, трябва да измамим амигдалата, като обучим мозъка да разпознава само действителните заплахи. С други думи, трябва да активираме префронталната си кора възможно най-бързо. Един от най-добрите начини да постигнете това и да намалите общия стрес е чрез релаксиращи дейности, особено в понеделник.

Една от възможностите е осъзнатостта, която се свързва с намаляване на кортизола. Прекарването на време сред природата е друг метод - излизането навън като първа дейност в понеделник или дори по време на обедния ви час може да доведе до значителна промяна в начина, по който възприемате началото на седмицата.

Лекарят съветва: Хитринки за бързо събуждане

Дайте си време, преди да проверите телефона си, социалните медии и новините. Добре е да изчакате пикът на кортизола да намалее по естествен път, което се случва приблизително един час след събуждане, преди да се изложите на външни стресови фактори.

Като следвате тези прости съвети, можете да тренирате мозъка си да вярва, че делничните дни могат да бъдат (почти) толкова добри, колкото уикенда.
БГНЕС