/ iStock/Getty Images
Ветеранът в отглеждането на пчели Дейвид Уейнрайт разказва пред авторката на рубриката "Кухня, щадяща планетата" Карен Едуардс как той, многото му пчели и M&S творят най-доброто медно изкушение в Обединеното кралство.

Лято е в хълмовете в Северен Уелс, където пчеларят Дейвид Уейнрайт и множеството му пчели са заети с производството на мед, който се смята за един от най-добрите в Обединеното кралство. Успехът му, казва Уейнрайт, се дължи на едно ключово знание: пчелите отговарят за всичко.

"Това, което научих през 50-те години, откакто се занимавам с пчеларство, е, че природата винаги си има свой път", казва той. "Моята работа тук е да подобря пътищата на природата, което означава да се доверя на пчелите."

Пътят му към пчеларството започва на 17-годишна възраст в Хертфордшир след случайна среща с пчелар. Помагайки на този пчелар, той усвоява занаята на полето, преди да купи първите си два кошера, а по-късно прекарва шест години в изучаване на традиционните методи на пчеларство сред фермерите в Кабомпо, в северозападна Замбия.

Днес Уейнрайт стопанисва пчелини в 70 ферми в цяла Великобритания - от Денбишър и Шропшър до Уилтшър и Есекс, като пчелите се хранят с всичко - от диви цветя и рапица до върбови храсти и боравец.

"Различните цветове, текстури и вкусове на меда зависят от това къде са се хранили пчелите", казва Уейнрайт. "В някои ферми например има алеи от липи, които осигуряват топъл мед с тропически вкус, а в други има изобилие от глухарчета, което създава яркожълт мед с по-богат вкус."

"В тези буркани има най-различни вкусове, които се различават всяка година", казва Уейнрайт. "Етикетът ви разказва историята на всеки конкретен пчелин. Освен с плодове и цветя, пчелите се хранят и с дъбови и кестенови дървета."

Като опрашват културите, пчелите помагат на фермерите да се радват на здрава реколта, създавайки симбиотична връзка между тях. Уейнрайт и фермерите работят по едни и същи етични стандарти, като отстояват философията "животните и биоразнообразието на първо място".
БГНЕС, „Гардиън”