Завръщането на медиците в България е плод на тайни преговори със стратегически привкус
Завръщането на медиците в България е плод на тайни преговори със стратегически привкус / Снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Освобождаването на българските медицински сестри бележи успешното приключване на координирани от Брюксел тайни преговори, които бяха подсилени от европейския интерес към стратегическа държава като Либия, както и от волята на Кадафи да се утвърди на международната сцена.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подчерта, че развръзката е резултат от продължителни усилия на много хора.

Сред тях са европейският комисар за външните отношения г-жа Бенита Фереро-Валднер, която щом бе назначена в края на 2004 г. се захвана с това досие. Бившият британски премиер Тони Блеър, който председателстваше ЕС през втората половина на 2005 г., бе един от първите европейски лидери, които вложиха много енергия по този въпрос.

С влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г. европейските усилия нараснаха. През първата половина на 2007 г. германското председателство на ЕС издигна това досие в приоритет. На 11 юни ръководителят на германската дипломация Франк-Валтер Щайнмайер направи ново посещение в Триполи заедно с г-жа Фереро-Валднер. След тази визита либийските ръководители увериха, че краят е "близо".

Г-жа Фереро-Валднер и редуващите се председателства обаче никога не разкриха същността на тези преговори с либийските ръководители. Всички участници в преговорите ги представяха като изключително сложни.

"Тези, които са поне малко запознати с Либия знаят колко е трудно да се напредва в такива преговори", подчерта днес Барозу.

Той не отиде по-далеч в критиката си. В този случай европейците през цялото време щадяха либийците и днес за пореден път изтъкнаха "хуманния жест на Либия и на най-висшия й ръководител".

Миналата седмица Европейската комисия заяви още, че семействата на децата са били обезщетени с "либийски пари", общо 460 милиона долара. Мнозина наблюдатели се съмняват в това твърдение, но то "позволява на фондацията "Кадафи" да си присвои развръзката" на този случай, подчерта дипломатически източник.

Европейските пари обаче действително са изиграли ключова роля, казва пожелалият анонимност източник. Те ще бъдат осчетоводени под формата на различни проекти /изследвания върху СПИН, помощ за жертвите на болестта и т.н./.

Към стремежа на европейците да се държат любезно с Триполи, за да спасят живота на медицинските сестри се прибави волята на либийския лидер Муамар Кадафи да се утвърди на международната сцена след години на изолация заради атентатите срещу дискотека в Берлин през 1986 г., Локърби през 1988 г. и самолет на ЮТА през 1989 г.

Според дипломатическия източник случаят с медицинските сестри е позволил "интензивни дипломатически контакти" между европейците и либийците, които са добра основа за обявеното днес "укрепване на дипломатическите отношения".

Така отношенията с Триполи би трябвало скоро да се изравнят с вече съществуващите с други страни от Северна Африка, което означава европейска финансова помощ.

Желанието на Кадафи за утвърждаване обяснява и късната, но решаваща намеса на френския президент Никола Саркози и на съпругата му Сесилия, казва източникът. Това позволява на Кадафи да завърже отношения с "изгряващата звезда" на ЕС. А Париж се оказва в добра позиция спрямо Великобритания, Италия или САЩ, за да се възползва от сближаването с тази стратегическа държава.

Защото Либия, с която отношенията на европейските страни остават плахи въпреки отмяната на санкциите през 2004 г., е интересна в не едно отношение.

Нейният петрол е важен за европейците, които искат да разнообразят енергоизточниците си. А Триполи иска и може да играе роля по африканските въпроси, мира в Близкия изток или контрола над незаконната имиграция - изключителна важна тема за намиращите се в близост до либийските брегове Италия и Малта. (БТА)