Заради страх от миграция от юг, Европа отказа достъп на България и Румъния до Шенген
Заради страх от миграция от юг, Европа отказа достъп на България и Румъния до Шенген / снимка: www.sxc.hu

Заради страховете си от засилваща се миграция от юг, Европейският съюз обяви на две от страните членки - Румъния и България, че ще трябва да почакат, преди да се присъединят към Шенгенската зона за свободно пътуване, пише вестник "Ню Йорк таймс" в кореспонденция от Брюксел.

Финландия и Холандия се обявиха против допускането на двете страни в Шенгенската зона, чиито членове се договарят да имат доверие на своите системи за сигурност по границите и разрешават през границите им да се минава без паспорт, както се пътува от щат в щат в САЩ, посочва вестникът. Въпреки твърденията на България и Румъния, че са направили необходимото, за да покрият техническите стандарти за Шенген, Холандия и Финландия обявиха, че това все още не е достатъчно. "Става дума за доверие и увереност, че нашите колективни външни граници ще бъдат безопасни и сигурни", заявил министърът на имиграцията на Холандия Герд Леерс, цитиран от вестника.

"Ню Йорк таймс" цитира българския министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, според когото ситуацията е като "параграф 22" - всеки път, когато бъдат изпълнени дадени изисквания, се поставят нови.

Отказът България и Румъния да се присъединят към Шенген няма да се отрази на гражданите на двете страни, които и сега могат да пътуват свободно в Европа. Но за двете правителства това бе политически удар, а те и без това са чувствителни към вероятността да бъдат третирани като второкласни държави, посочва вестникът.

Румъния и България не успяха да убедят правителствата в ЕС да ги допуснат до зоната за свободно пътуване, пише вестник "Скотсмън". Повечето страни от ЕС са убедени, че двете страни са изпълнили техническите изисквания. Но Холандия и Финландия се обявиха против. "Освен поемането на ангажимент да спазваш правилата, трябва и наистина да ги спазваш. Съществуването на широко разпространена корупция застрашава спазването на правилата", заявил пред вестника финландският външен министър Пайви Рясянен.

"На България и Румъния бе обещано да бъдат приети в Шенген, след като изпълнят техническите условия. Това обещание бе нарушено. Идеалите на ЕС бяха забравени", цитира вестникът думите на полския министър на вътрешните работи и администрацията Йежи Милер. "Две страни не ни позволиха да вземем решение за разширяването на Шенген. Това ме кара да си правя тъжни изводи за взаимното доверие между страните членки", подчертал Милер, цитиран и от "Юръпиън войс".

Турският вестник "Хюриет" цитира думите на Милер, че България и Румъния са постигнали "огромен напредък" в изпълнението на техническите изисквания за членство в Шенген. В същото време, посочва "Хюриет", финландският министър на вътрешните работи Пайви Рясянен смята, че "ние нямаме пълно доверие, че тези страни ще могат да гарантират сигурността на границите на ЕС, включително и заради корупцията".

Министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС не успяха да се споразумеят за присъединяването на България и Румния към шенгенското пространство, след като против се обявиха Финландия и Холандия, опасяващи се от наплив на имигранти и престъпници. Сега предстои въпросът да бъде решен на срещата на най-високо равнище на ЕС, която ще се състои в Брюксел на 17-18 октомври. Не е изключено там също да не бъде намерено решение, отбелязва за "Комерсант" авторът Павел Тарасенко. Според изявление на министъра на имиграцията на Холандия Герд Леерс, за отстраняването на всички проблеми, София и Букурещ ще имат нужда от поне година. Финландия и Холандия се опасяват, че страните няма да прилагат изцяло шенгенските правила, особено по отношение на организираната престъпност и корупцията. Въпреки изпълнението на техническите условия за влизане в зоната, Холандия се опасява, че шенгенската система няма да успее да работи достатъчно ефективно в двете страни.

"Заявленията за възможно повишаване на равнището на престъпността и броя на бедните в ЕС е пълна глупост. От 2007 г. българите и румънците, както и гражданите на ЕС, нямат нужда от виза за пътуване на територията на ЕС. Всички, които са искали да си тръгнат, са го направили по-рано", заявил за "Комерсант" експертът на брюкселския Център за европейски политически изследвания Петр Качински. Според него влизането в Шенген ще помогне на София да създаде по-тясно сътрудничество с Брюксел в борбата с организираната престъпност и нелегалната имиграция. "Няма основания да не се вярва на ЕК, която сметна София и Букурещ за съответстващи на шенгенските стандарти", смята експертът. Страните, които се обявяват срещу влизането ни в Шенгенското пространство, са "жертва на стереотипите", добавя той, Българските журналисти са открили личен мотив в постъпките на Герд Леерс, подчертава изданието, свързани с обвинение в опит за подкуп на длъжностно лице във връзка със съдебен спор. (БТА, БГНЕС)