Отровният чай на един шпионин обтяга британските отношения с Москва
Отровният чай на един шпионин обтяга британските отношения с Москва / БГНЕС

Сутрешен чай с двама бивши агенти на КГБ в шикозен хотел в квартал "Мейфеър" и обяд в суши бар на "Пикадили" с италиански ядрен експерт - 1 ноември 2006 г. започнал като най-обикновен ден за непринудения Александър Литвиненко - шпионин на Москва, станал дисидент и установил се в Лондон.

Денят обаче щял да завърши в болница: в чая била сипана радиоактивна отрова и по-късно същия месец Литвиненко почина. В публично разследване тази седмица двама руснаци бяха обвинени, че са извършители на убийството - сложили са смъртоносната отрова по нареждане на президента Владимир Путин. Путин беше наречен "обикновен престъпник, маскиран като държавен глава".

Адвокатът Бен Емерсън, представляващ вдовицата на Литвиненко, заяви, че "нареждането може да е било дадено от едно-единствено лице" и че Путин е "безмилостен и смъртоносен враг".

Набезите в Украйна влошиха британските отношения с Москва. Разкритията и обвиненията през месеците, в които ще тече разследването, може окончателно да ги съсипят.

Емерсън се надява разследването да приключи със заключение, че Путин е наредил смъртта на Литвиненко, страхувайки се, че той би могъл да извади на яве връзките му с руската мафия. Сър Робърт Оуен, който оглавява разследването, каза, че токсинът, внесен тайно в страната и сипан в чая на Литвиненко в хотел "Милениум", е можело да бъде използван "да убие значителен брой хора или да всее паника и истерия сред обществеността". Следи от отровата са били открити в офиси, жилища, хотели и самолети в Лондон и не само там. Следи имало дори на стадиона на футболен клуб "Арсенал".

Наличието на отровата на толкова много места беше описано като "ядрено нападение в умален мащаб по улиците на Лондон". Дозата била такава, че тялото на Литвиненко било погребано в облицован с олово ковчег, за да се предотврати изтичане на радиация от гроба му.

Руската страна не е представена в разследването. Москва блокира екстрадицията на двамата тайни агенти, обвинени, че са извършили убийството.

Литвиненко е бил отстранен от работата си в Москва през 2000 г. и е получил убежище във Великобритания, чийто гражданин е станал през 2006 г. Поискал е убежище в САЩ, но се оказал нежелан, вероятно заради ненадеждността си като източник на секретна информация.

Британските служби за сигурност нищо ще потвърдят, нито ще отрекат, че той е бил на заплата при тях. Окончателният доклад едва ли ще хвърли светлина върху каквато и да било работа, вършена от него за тях.

Литвиненко, автор на книги и статии за руските тайни служби, бе наричан фантазьор, пробутващ неподкрепени с факти конспиративни теории.

Той твърди например, че "всички най-кървави терористи в света" са били свързани с Москва, че всички те са обучени, финансирани и въоръжени от Кремъл да извършват терористични актове в цял свят.

Според него "центърът на глобалния тероризъм е не Ирак, Иран, Афганистан или Чеченската република", а Русия. Литвиненко обвини Москва за атентатите в Лондон през 2005 г., когато загинаха 56 души, както и за публикуването същата година на обидните за мюсюлманите карикатури в датски вестник, довело до кървави бунтове по света.

При разследването ще бъдат изслушани около 70 свидетели, някои от които вероятно ще заявят, че Литвиненко е станал опасен за президента Путин и е трябвало да му бъде запушена устата. В годините след заминаването му от Москва обвиненията му към руските власти ставаха все по-скандални. Някои биха се зачудили защо след като доказателствата му са били толкова изобличителни, той не е бил принуден да замълчи по-рано. Обществеността ще помни прочутата смразяващата снимка на 42-годишен мъж, останал без коса заради радиоактивното отравяне, очакващ смъртта си в болничното легло.

Източник: БТА