Лунапаркът е сред най-търсените забавления от всички възрасти по Черноморието
Лунапаркът е сред най-търсените забавления от всички възрасти по Черноморието / снимка: БГНЕС, архив

Лунапаркът е сред най-търсените забавления от всички възрасти по Черноморието, разказаха за БТА отговорници на такива съоръжения в южния район. Според тях голяма част от посетителите търсят съоръжения, които предлагат по-висока доза адреналин.

В курорта Слънчев бряг атракционната зона е разположена на 8 декара площ и през летния сезон посреща хиляди български и чужди туристи, каза Тодор Пастармаджиев, отговорник на лунапарка. Увеселителният комплекс е единствен в курорта и по площ и брой на атракциите е най-големия по Черноморието, твърди той. С общо 12-те си съоръженията лунапаркът наподобява мини вариант на най-известните атракционни паркове в света. По думите на Пастармаджиев по-голяма част посетителите търсят съоръженията, които предлагат по-висока доза адреналин.

Според отговорника през последните години се е променил начина, по който хората харчат парите си. Сега харчат повече са изживявания и емоции, отколкото да притежават нещо. Няма такса вход за парка, но всяка атракция си има своя цена за билетите, каза Пастармаджиев.

Например „бустер” ракетата е конкурент на влакчето на ужасите - хората сядат в кабини и се изнасят с бърза скорост във въздуха. След „опознаване на района” от високо, кабината се спуска право надолу от 50 м височина. За удоволствието се заплаща 15 лева. Друго страховито преживяване е въртележка-стафлаер, която се върти в кръг със скорост 60-70 км. Люлката се издига на 40 м височина, а обиколката продължава 3-4 минути. Такива има малко в Европа, а посетителите я хвалят заради високата й скорост, промяната на гравитацията и страховитото въртене.

За по-големите паркът съчетава ефекта „антистрес”. Пастърмаджиев каза, че в лунапарка работи бързо скоростно влакче, което обръща екстеримистите с главата надолу. За цена от 10 лева, „разходката” е 2 минути. Има и друго, за по-малки посетители, което се движи с не особено шеметна скорост. За разходка в „Къщата на ужасите” цената е 6 лева. Там те посрещат страховити чудовища, скелети, зомбита и няма ограничения във времето за срещата тях. Допълнителна атракция представляват „гондолата”, „блъскащите” колички, скокове с бънджи, симулатори, билярдна зона, стрелбища и други. Четири лева струват 6 изстрела с пушка по бирени капачки или клечки за зъби. Толкова е и един опит за стрелба с лък. Срещу 5 лева туристът може да опита късмета с въздушна пушка по цел за спечелването огромна плюшена играчка или пък да цели с топки бирени кутии.

Пастармаджиев подчерта, че всички съоръжения са произведени от водещи европейски фирми и съдържат сертификат за безопасност, издаден от Международната асоциация на увеселителните паркове и атракции. Всеки атракцион има авариен генератор, така че туристите няма как да останат във въздуха с главата надолу при евентуално прекъсване на електричеството в курорта, заяви отговорникът на парка.

От водните атракции този сезон най-предпочитан е парасейлингът, каза Кирил Спасов, управител на южния плаж в Слънчев бряг. Срещу сумата от 60 лева туристите се извисяват екипирани над морето, откъдето пред погледа им се открива панорамната гледка към красотите на Несебър, Свети Влас, Обзор, Равда, чак до Поморие. Смелчаците излитат от моторната лодка със задължителните спасителни жилетки, като предварително са минали кратък курс от професионален инструктор. Приземяването също е на моторницата, а не на пясъка, каквато е практиката по други плажове, обясни Спасов. На лодката присъства и фотограф, който запечатва моменти от полета.

Парасейлнгът е една от сравнително новите атракции по морето. Екскурзията „Птичи поглед” продължава около 12 минути и предлага опознаване на морските красоти от 40 до 80 м височина. Парасейлинг-парашутът е обезопасен на 100%, атракцията се извършва навътре в морето, поясни Иван Рочков, отговорник на морските атракциони на плажа. Лодката, машините и целият инвентар, които служат за извършване на полета, са с всички необходими разрешителни и сертификати по европейските стандарти.

Рочков разказа, че най-атрактивната двойка, „извисила” се над южния плаж с парасейлинг, са били 71-годишен украински авантюрист и съпругата му на 38 години. Популярното преди години водно колело сега е изместено от парасейлинга, „банана”, джетове, паракрафти и други видове екстремни преживявания. Модата е и в надуваемите съоръжения, които се теглят от джетове и скоростни лодки, заяви още Рочков.

Интересното е, че всеки сезон на южния плаж се предлагат нови форми от гумените надуваеми съоръжения като плаващи дивани, кресла, лежанки и други, теглени от мощни лодки. Цената за разходка с надуваемо кресло е 20 лева на човек и гарантира приятни емоции. Бананът все още е едно от най-търсените екстремни преживявания, зареждащо с голяма доза адреналин и приятни емоции. Спасителните жилетки за всички морски атракциони са задължителни. Продължителността на разходката с надуваемите съоръжения е десет минути.

Увеселителен парк има и в Морската градина на Бургас. За техническата изправност и безопасност на подобни обекти се грижат екипи на съответните фирми, чиято собственост са съоръженията, казаха от пресцентъра на община Бургас. Мястото, където се намира увеселителният парк в града е общинска собственост и общината единствено има задачата да облагородява и поддържа озеленяването на парка около района. При отдаването под наем фирмата-наемател е длъжна да предостави сертификат, че всички атракциони са сертифицирани по необходимите изисквания и притежават разрешения за безопасност, както и носи отговорност за обекта, допълниха от пресслужбата на община Бургас. За осигуряване на нормалната употреба на съоръженията, поставяни в увеселителни обекти, и на безопасността на лицата, които ги ползват, както и на всички други лица, които се намират в близост до тях, собствениците на съоръженията предприемат подходящи мерки срещу възможните рискове, застрашаващи живота и здравето на хората.

Отговорникът на лунапарка в Слънчев бряг каза, че за обекта там се грижи технически оператор, който също е сертифициран да обслужва увеселителни паркове в цял свят. Той отговаря за безопасността на клиентите и поддръжката на безопасна експлоатация на съоръженията. На всеки атракцион има отговорник, който проверява преди всяко пускане дали посетителите са седнали правилно и спазват мерките за безопасност.