Борисов: Проблемът за отпадъците на София има политически привкус
Борисов: Проблемът за отпадъците на София има политически привкус / netinfo

Интервю на Кирил Вълчев с кмета на София Бойко Борисов в предаването "Седмицата" на Дарик.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров каза, че 1 юни 2007 г. три милиона българи ще събират боклука в отделни кофи – пластмасата, стъклото, хартията, другия боклук, съответни коли ще го извозват по отделно и ще се обработва отделно. Вие вярвате ли, че това ще стане в София?

Естествено, че ще стане.

Това не трябва ли да доведе до преразглеждане на концесиите с тези, които събират боклука, изграждане на отделни инсталации?

Това правим в момента. В четвъртък приехме програма за управление на битовите отпадъци и всички тези факти и фактори са оценени и вкарани в програмата. Цял свят го прави, аз не виждам защо една нация като нашата да не го прави.

Президентът ли...

Все пак не се изисква много голяма интелигентност в три различни цвята контейнери да изхвърлиш три торбички.

Въпросът е после обаче държавата и общината да осигурят да бъдат откарани на различни места, а не всички да се смеят как разделно събраният боклук се изсипва в една кофа.

Не е вярно. Първо, стъклата се карат в един завод, където се преработват и се получават оттам стъкла в Асеновград. Така че и това не е вярно. А че ние обичаме да се смеем на всичко, което правим, това е национална черта – да се надсмиваме над себе си.

Т.е. – сега пластмасата, хартията, стъклото карат ли се по отделно наистина?

Стъклото се кара по отделно, другите неща - в момента подготвяме сепарирането на балиращите площадки. За съжаление, след като /.../ не е правено нищо, сега всичко трябва да се прави отначало. Факт е - има програма, има проекти. Сега вече имаме и депо, което вече е посочено от държавата. Нещата си идват на място. И колкото по-бързо спрем да се занимаваме с нещо толкова елементарно колкото битовите отпадъци, толкова по-добре за държавата.

Президентът ли намери решението за софийския боклук, г-н Борисов?

Президентът даде едно добро предложение и използва целия си авторитет и власт, който има над правителството да събере на едно място министрите на околната среда, на транспорта, на икономиката, областните управители, които са от БСП също, и естествено нас като община, една от потърпевшите общини. Тъй като ако се има предвид само че помещенията или основните офиси на медиите са в София, затова се занимават със софийския боклук. Иначе нито един град или село в България няма завод за преработване на битовите отпадъци, няма и такава държава в Европа. И този проблем, ако ви е интересен на вас да го коментирате за София, защото винаги има политически привкус, то по същия начин от екологична гледна точка стои във всяко едно село и град в България.

Т.е. президентът...

Ако в София го решим, какво – за другите градове това няма ли да е важно според Вас?

Т.е. президентът е свършил наистина работа и вие не сте съгласен с коментарите, че има чисто предизборна посока на тази среща, която той направи?

Изборите са септември – октомври, сега сме юни. Има да се върши работа. Така че президентът е държавен глава и не би трябвало когато чувства, че има сили да направи нещо, да не го прави. Аплодирам неговата намеса, още повече че е видно, че премиерът не се справя с министрите си и ние по никакъв начин нямаме пък власт върху други общини, където да изкараме балите.

Как убедихте Столичния общински съвет да се откаже от увеличението на капитала на Общинска банка, от приватизацията на петте големи общински фирми?

Не, не съм ги убедил аз. Просто това е решение, колективен орган. Мисля, че когато има факти и аргументи, нещата са ясни. За съжаление, през предишните години десетина-петнайсет това не е било факт. Огромни собствености на общината просто са потънали в частни джобове за жълти стотинки. Но сега това няма да се случи в новата история. Аз ще предложа на общинските съветници, ще разговарям с водещите от тях, които са шефове на тези комисии, да предложим на една компания, водеща, да направи една оценка на банката и да ни предложи най-разумния вариант на действие оттук нататък. Защото нито аз, нито общинските съветници са банкери.

Следващата тема, която ще обсъждаме с политиците е историята около прокуратурата, Филчев, който не се яви пред съда като свидетел. Да ви питам и вас – имало ли е случай на натиск от бившия главен прокурор или от негови приближени върху вас, от типа, за който сега стана от тази вътрешна проверка в прокуратурата, че е имало?

Вижте, когато аз съм имал проблеми с Филчев, аз съм ги казвал на момента. Спомняте си, когато имахме конфликт и прокуратурата пусна писмо срещу мен. Спомняте си, когато за един ден ми разпоредиха да изловя всички престъпници в София. Но повтарям – това са неща, които сме коментирали на момента, след това сме сядали, като мъже сме се разбирали, тъй като МВР и прокуратурата са призвани да работят заедно, или по-точно – прокуратурата е върховният господар на досъдебното производство. Така че там за конфликт въобще не може да се говори. Доста са ми смешни тези политици, които се умилкваха на Филчев тогава, а сега, когато примерно не е на власт, започват да го коментират. Същото ще бъде и с всеки следващ. Това, което само мога да кажа, че с тези заглавия във вестниците – “издирват”, “полиция”, “ще арестуват” главния прокурор; или преди две-три седмици – “Осъдиха правосъдния министър”, трябва да ви кажа, че след като ние не се харесваме и не се одобряваме, какво чакаме от другите европейски страни.

А вие одобрявате ли, че бившият главен прокурор не се явява като свидетел пред съда, което е задължение на всеки български гражданин?

Не го одобрявам, разбира се,

Проблемът не е в заглавието.

Това е тотално пропадане на институцията

Е, чак на институцията, може би на отделна личност...

Не, когато това е шефът на тази институция, седем години която е ръководил, не може да не се отрази на институцията.

Но вие не го одобрявате също? Ако вие бяхте главен редактор на вестник, и вие щяхте да сложите заглавие?

Аз щях да го сложа, аз не упреквам, че са сложили това заглавие, не ме разбрахте правилно. Казвам, че фактите, които естествено водят до тези заглавия, ни правят смешни в света и дискредитират най-важната за мен институция – обвиненията.