2006 г. показа възможността с политически опоненти да се постигнат национално значими резултати
2006 г. показа възможността с политически опоненти да се постигнат национално значими резултати / netinfo

Интервю на Кирил Вълчев със заместник-председателя на НДСВ Пламен Панайотов в предаването на "Годината" на Дарик радио.

Година на удар върху НДСВ със савойската афера или нещата там отшумяха? Сега главният прокурор каза, струва ми се за първи път, че няма данни във връзка с България на тази афера от това, което е проучила прокуратурата.

Бих казал, не за първи път без никакво основание се атакува лидерът на НДСВ и това е само един от много случаи, в които е видно, че без никакви доказателства, без никакви данни, както се изрази г-н главният прокурор, се атакува една известна личност в България, при това с име и авторитет не само в страната, но в Европа и света като цяло.

Да, обаче главният прокурор каза, че и дълго ще се разследват царските имоти, че въпросът е толкова сложен, хиляди нотариални актове за 100 години назад, че спокойно можем да кажем, че до края на пълен мандат на това управление този въпрос може би няма да бъде изяснен.

Бих казал така - разбира се, че прокуратурата трябва съвсем щателно и внимателно да провери всички документи и да си свърши работата. Но лично според мен това не предполага един толкова дълъг период от време, какъвто вие сочите, г-н Вълчев. Достатъчно, мисля, е чрез една добра експертиза да се проверят данните, които сочат наистина множеството документи, доказващи правата на собственост върху тези имоти. Но след като всичко това бъде проверено по предвидения в закона ред, очаквам отново чрез прокуратурата по един несъмнен начин да се заяви, че няма данни за извършени престъпления, както виждате - и за савойската афера.

Започвам с тази тема, защото и 2006 г. беше година на съмнения има ли НДСВ някаква зависимост от БСП. Ако погледнем и на странното ви поведение по печеливши за България проекти като новата магистрала "Тракия", където вие си мълчите, не настоявате на този проект, а стават толкова тежки катастрофи и заради лошите пътища, та ето и този пример може да се тълкува като някаква зависимост, че НДСВ не удря по масата за неща, от които би спечелила България.

НДСВ, бих казал, през последните 5 години, включително и в рамките на мандата на настоящата управляваща коалиция, показа стил на политическо поведение, който не беше характерен преди това. Една коалиционна култура, която по нашите земи въобще не беше позната. Ще припомня, че в рамките на предходния мандат ние показахме за първи път истинско коалиционно управление с ДПС, но все пак там бяхме улеснени от факта, че става дума за партиен субект, който е с, да речем, сходна идеология. И двете партии - НДСВ и ДПС - знаете, сме членове на Европейската либералнодемократична партия и на Либералния интернационал.

Сега обаче показахме нещо, което, струва ми се, е далеч по-значимо и с по-голямо стратегическо значение за страната, а именно коалиционно поведение с основен опонент в политическата система на страната. Вие си спомняте, че НДСВ и БСП бяха всъщност двете основни алтернативи на последните парламентарни избори. И ние доказахме на практика, влизайки в това коалиционно правителство, че благодарение на НДСВ отново националните интереси могат да бъдат поставени над тясно партийните. В този смисъл колкото НДСВ е зависимо от политическото поведение на основния си опонент в тази коалиция, дотолкова е зависима и БСП от НДСВ. Даже бих казал, г-н Вълчев, че фактът, че има такава висока степен на приемственост в основните политики между предходното и настоящото управление, доказва именно тази взаимна зависимост.

Това е годината, в която НДСВ пак не си смени името.

Да, това е един въпрос, който основателно поставяте. Ние много внимателно мислим по него. Както добре е известно, нашият лидер обяви, че сме в процес на финализиране на консултациите в тази посока, и аз очаквам през следващата година на конгрес, както се предвижда в устава и законите на страната, да се предприеме и тази стъпка.

Имате брилянтен изказ на юрист, който обаче в случая не донесе особено много информация. За какво име мислите?

Вариантите са различни. Ние предоставихме на...

Ще си запазите абревиатурата. Това е целта...

Това е най-логично, тъй като...

И СВ-то няма да е Симеон Втори, а ще е справедливост и възход например.

Това е най-логично, тъй като вие знаете, че в крайна сметка тук не е въпрос само на абревиатура, само на марка. Тук е въпрос за обозначение на една кауза, на определен политически стил на поведение. И в този смисъл НДСВ, бих казал, е от малкото политически сили, които показват една стабилност в политическото поведение в този смисъл, че става дума за политически субект, който не е антисистемен. Той не иска да излиза извън правилата на демокрацията. Напротив, постоянно се бори за това да останем в рамките на тези правила, да наложим, условно казано, тези правила безвъзвратно на територията на страната.

Програмата ви за догодина ще се казва "Богатство за хората на България". Реплика към "Хората са богатството на България" от предишните избори.

От една страна - реплика, но от друга страна - по никакъв начин не би могло това да се тълкува в смисъл, че ние отричаме същността, с която влязохме в политиката, че хората са богатството на България. По-скоро искаме да покажем чрез тази реплика, както вие я обозначихте, следното, че ако досега ние правихме така, че държавата да влезе в онези съюзи на държави, които са най-богати, най-проспериращи, най-развиващи се в света, оттук насетне след 1 януари ние сме в качествено нова среда, включително и политическа, при която трябва да докажем на хората, че те самите вече могат да се интегрират в тези общества по начин, че да стават непрекъснато по-богати, по-образовани и в този смисъл да се радват на по-добро благосъстояние.

А най-важните от тия 10 точки на НДСВ за по-добра България в Европейския съюз? Май никъде не ги прочетох. Пишеше, че ще са 10...

Да, така е.

. . . обаче изброени точка по точка кои са най-важните?

Да, така е. Това са 10 предложения, бих ги нарекъл.

Те общи приказки ли са или ще има вътре цифри, срокове?

Категорично обозначенията на приоритетите и съпровождането им с основни политики за тяхното реализиране е съпроводено и с цифри, и със срокове. За пример ще дам, да речем, първия от приоритетите, който ние считаме за особено важен. Това е стабилната среда в страната, в която инициативата на всеки български гражданин може да води до неговия просперитет. Това на практика за нас означава политика, която да осигури във всички случаи България да бъде във валутен борд до момента, в който влезем като пълноправни членове в еврозоната. Вие знаете какво означава това. Това на практика гарантира един непрестанен икономически ръст на страната, една стабилност на инвестициите.

Оттам насетне влизаме, да речем, във втори приоритет - осигуряването на такава среда, която да благоприятства ръста пък на самите инвестиции. Това какво означава? Да се посочат онези области, в които е най-съществено и най-значимо за страната в момента да се инвестира. Според нас ключовите области в това отношение са две - инфраструктура и образование. Т.е. искам да кажа, че този документ е не само въпрос на послание. Той е и въпрос на конкретни политики, на конкретни цифри и конкретни срокове. И нещо повече, тъй като е документ, който е замислен не само като партиен поглед върху националните приоритети, ние обявихме, че ще го разпространим не само за широката общественост, но в частност специално и за всички парламентарно представени политически партии, очаквайки да вземат отношение по тези приоритети.

Накрая вашият личен урок от 2006 година?

Уроците от 2006 година според мен са много, но основните от тях са свързани с възможността с опоненти в политическия смисъл на думата да се постигат национално значими резултати. Вие знаете, че заедно с нашите партньори от коалицията извървяхме труден път по съобразяване на онова, което се очакваше от страна на Европейския съюз - България да изпълни своите последни ангажименти и да се поздрави днес с този изключителен успех, а именно влизането ни в Европейския съюз.

А лично вие нещо ново научихте ли?

Лично аз...

Нещо, което не умеехте да правите, но тази година се хванахте и се научихте да го правите? Някакво ново знание?

...разбира се, съм извървял също част от своя път, бидейки именно част от тези процеси, за които споменах.