Сирийката Азхар: Или не пускайте бежанци, или ги приемайте в прилични условия
Сирийката Азхар: Или не пускайте бежанци, или ги приемайте в прилични условия / снимки: БГНЕС

Липсата на места за настаняване създава проблеми с организацията по посрещането и приемането на бежанци от Сирия в България - правителството и държавата трябва да вземат мерки, коментира в интервю за Дарик Азхар Аломар, която е представител на сирийската общност в България.

Сирийката Азхар Аломар, която живее в страната ни повече от 30 години, благодари на българите и държавата за помощта, която оказват на идващите бежанци, които по нейни наблюдения били нараснали като брой през последните два месеца. Тя подчерта обаче проблемите с липсата на места в центровете, където в една стая се настанявали по две семейства, както и проблемите с по-дългия престой на бежанците на границата без осигурена допълнителна храна.

Иначе според нея макар и да има риск от невинни жертви при евентуална военна атака на Запада в Сирия, тя би трябвало да се случи, тъй като и досега режимът на Башар Асад е довел до смъртта на хиляди сирийци.

Следите проблема, който започва да са задълбочава. Вие лично имате ли ориентировъчни данни, засилва ли се притокът на бежанци от Сирия, каква е обстановката и как тече всичко по границата с влизащите хора?

Да, наистина искам да кажа, че вече има сериозен проблем с бежанците. Не със самите бежанци, но с организацията към тях. Места няма. В „Овча купел” по 16 души настаняват в една стая. Това е неприемливо. На границата също има проблеми с „Гранична полиция”. Там на тях им се полага храна само първите 24 часа, но те ги задържат още повече - два, три дни, тъй като няма свободни места в затворените лагери или в отворените. Хората гладуват. И затова ние събираме помощи с неправителствени организации. Много хора се отзоваха и им благодаря за това. Но това не е достатъчно. Ние не можем да организираме всичко това. Според мен правителството или държавата трябва да вземат мерки и да има по-голяма организация към тези бежанци. Или да не ги пускат на границата или да ги приемат що-годе добре да са тук.

Говорите за това, че събирате, вие като организация и с помощта на други такива организации, средства за храна или...

С дейците на „Свобода за Сирия” и Червения кръст работим тясно, с „Интелдей Солушънс” също работим. Хората се отзоваха и предимно храни събираме, защото това е най-важно. Бебешки храни, млека и памперси. Засега това ни е най-важно. Също имаме и друг проблем - проблемът с тези, които вземат статут. В момента, когато вземат статут, трябва веднага да напуснат лагера. А тези хора - никой не мисли за тях, че те нямат пари. Къде да отидат? Един апартамент е 300-400 лева. Как да го вземат под наем? Наистина много е сериозен този проблем. Миналата година, когато предложиха Харманли или някаква сграда, която да поеме тази бежанска вълна, всички скочиха против. Защо? Трябва да има организация. Хората, в края на краищата, не може да са на улицата. Това са семейства с деца. Червеният кръст също помага, много помага, но ние не сме вълшебни пръчки. Това е въпрос на организация на правителството и държавата.

Разбирам, че нараства броят и на децата, които идват със семейства, но и на тези, които идват непридружени. Това е много сериозен проблем.

Това е наистина сериозен проблем. Ние в средата на август бяхме с Младежкия червен кръст, в цялото това сиво ежедневие и гадните неща, които се случват, но Младежкият червен кръст наистина дари една седмица на тези деца-бежанци изключително щастие. До такава степен, че децата плачеха последния ден, не искаха да се връщат от лагера. Ние сме много благодарни на всички тези организации, които помагат. Но наистина трябва да се вземат мерки от страна на правителството. Благодаря на всички хора, които се отзоваха за помощите. И това са българи. Българинът не стои без участие към нещастието на другите хора.

Казахте, че имате нужда от детски храни, от памперси. Как могат да се свържат хората с вас?

Ние сме обявили акция във Facebook - това е на бул. „Витоша”146, Бизнес център. Там е клубът на Сирийската свободна асоциация. Там ги събираме и ходим с тези неправителствени организации и ги раздаваме лично. В събота бяхме в Елхово и също занесохме там храна на хората, които остават повече от 24 часа.

Колко души пристигат дневно в България и как нараства броят им?

Като бяхме в Елхово имаше 30 души, обработваха 10, след това пристигнаха 15 и още 15 чакаха на границата. Това прави 80 някъде, ако не и повече. А имайте предвид, че там мястото най-много събира 30-40 души в гранична полиция.

Казахте, че има проблеми с тези, които вече са в центровете и с условията при които живеят. Дадохте пример с „Овча купел”. Чисто битови ли са проблемите там?

Да, те настаняват по две семейства, чужди семейства в една стая. Представяте ли си? Дори за българин не е приемливо чужда жена да спи с чужд мъж в една стая. Не е приемливо. Не искам да се задълбочавам в тези проблеми, но това наистина е проблем. Не може чужди семейства да бъдат в една стая.

Призивът ви какъв е? Ако би могла държавата да реагира в някакъв спешен порядък и да осигури по-добри условия, някакви допълнителни места?

Би трябвало, поне покрив да има над главата. Другите неща ние бихме помогнали, колкото можем. Помагаме, не сме спрели с всичките неправителствени организации, които се намират в България.

Подозирам, че тези хора са доста недоволни, които са по две семейства в стая за двама трима.

Те наистина са недоволни, но не роптаят кой знае колко, защото все пак са на сигурно място. Няма бомби над главите им. Но все пак трябва да се ангажираме ние с техните проблеми. Не може да ги оставим по този начин.

Как очаквате да се развие ситуацията в Сирия на фона на твърденията, че Западът готви до дни бърз удар там? Вие лично не се ли опасявате, че това ще увеличи броя на невинните жертви?

Разбира се, но досега те не са били малко, жертвите. Ние вече изпадаме в една такава ситуация, при която не знаем кое е по-добре за нас. Но вече две години и половина жертвите, по-официални данни, са над 100 000, но аз съм сигурна, че са близо половин милион. А да не говорим за изчезналите, да не говорим, че Сирия вече е разрушена почти до основи. Какво като се намеси сега Западът, същата работа. Ще има жертви, но не мисля, че ако не се намеси няма да има жертви. Жертвите ще продължат. Така че, според мен, би трябвало Западът и Америка вече да се намесят. И те знаят как да се намесят. Ако искат, разбира се.

Мнозина напомнят, че военна интервенция имаше в Ирак. Там настъпи хаос, който продължава доста дълго, та и до днес. Помним какво се случи в Либия. Дали всичко това няма да задълбочи хаоса, да раздроби държавата на малки враждуващи части?

Не знам дали знаете обаче, че в момента Сирия е много по-зле и от Ирак и от Либия. Всичките тези 10 години, които е преживял Ирак, Сирия, в момента, е много по-зле. Какво е това да използваш оръжие срещу мирно население-химическо оръжие. Не знам дали ще има по-лошо. Освен да очакваме атомна или вирусна бомба някъде в Сирия. Така че положението в Сирия е достатъчно трагично и сирийският народ би понесъл по-добре намесата на Запада и Америка.

Ако ви върна към онези от сирийците, които избират за свое убежище България? Казахте, че не е лек проблемът с адаптацията след получаването на статут. Доколко помага държавата? Вие като общност сигурна съм, че помагате.

Не помага държавата. Тя вдига ръце. Дадохме ви статут, напускайте кампа или там сградата за бежанци...

Тези хора не знаят език.

Нито знаят езика нито имат работа. Как да вземат жилище извън тази сграда? Бяхме сега с деца. Децата бързо се адаптират, наистина. Те за една седмица се адаптираха, включително научиха български на този лагер на Червения кръст. Но с големите не е така. При големите е много по-трудна адаптацията.

А нищо не се прави тези хора поне да бъдат обучени дотолкова, че да успяват да вадят хляба си на наша територия?

Не. И те нямат тази възможност. Виждате, че безработицата дори е за българи.

Поне езикът е една от преградите, които, ако бъде преодоляна, имаш по-големи шансове за пазара на труда.

Знам, че направиха вече курсове по български език за тези, които вече имат статут. Но остава проблемът с жилището.

Те докато учат български някой трябва да им плаща покрива.

Има курсове за големите, за възрастните по български език.

Сирийката Азхар Или не пускайте бежанци или ги приемайте в прилични условия
netinfo

Вие лично получавате ли данни към тази дата колко са бежанците, за тази година, броят им?

Получаваме, но всеки ден се сменят тази данни. Последните два месеца всеки божи ден се променят данните Мога да потвърдя, че последните два месеца има по-голяма бежанска вълна от страна на сирийци. Разбира се има и такива, които злоупотребяват, от други държави. Казват, че са сирийци, но те се хващат бързо. Не е проблем.

Колко горе-долу по общи данни са от началото на годината влезлите или нямате пред себе си?

От началото на годината не знам, но смея да твърдя, че някъде вече са към 3000. Има и деца много. По последните данни, които ми дадоха от „Овча купел” има към 200 деца.

3000, които очакват статут?

Не, всичко заедно.

Всичко заедно. Това е последната година и малко?

От една година назад, не от Нова година.

Аз се надявам повече хора да откликнат на нуждата и да помогнат. И разбира се институциите и държавата, към която и вие се обръщате, да вземе нужните мерки.

Искам да се обърна с големи благодарности от цялата асоциация към всички хора, които работеха с нас и помагат. И към неправителствените организации, които помагат. И малко повече организация. Аз мисля, че може да се реши проблемът. Не чак толкова дълбок проблемът. Повече организация ще трябва от страна на държавата и правителството. Благодаря на всички и на България за всичко, което прави.

Факт е, но сте права в това, което казвате, че ако нямаме възможност да осигурим нормални условия за пребиваване на тези хора по-добре да не ги допускаме през границата като държава.

Благодаря много и на вас, че се интересувате от този проблем. Наистина трябва да се разгласи, за да може да се реши.