/ БГНЕС
Демонстрации в подкрепа на палестинците бяха организирани вчера на територията на цяла Турция, пишат тази сутрин турските вестници, предава кореспондентът на БТА Нора Чолакова.

Походи в знак на солидарност с палестинците и против Израел се състояха в над 60 града в страната, пише проправителственият в. „Тюркийе“.

Демонстрантите, развяващи турски и палестински знамена, излязоха по улиците в неделя – един ден преди годишнината от началото на новия конфликт между Израел и палестинците. Хората протестираха срещу Израел и призоваха за прекратяване на огъня в Газа, както и в Ливан, отбелязва в. „Сабах“.

"Съвестта на хората е на крак" ("Акшам"), "Всяко място е Палестина. Израел, извършващ геноцид, бе заклеймен в 60 окръга" ("Йени акит"), "Подкрепа за Палестина, реакции срещу Израел. Турските граждани напълниха площадите" ("Йени бирлик"). Това са заглавията по темата на някои турски вестници, поместени на първите им страници тази сутрин.

Протестни походи бяха организирани в столицата Анкара, в Истанбул, Коня, Афионкарахисар, Амасия, Битлис, Коджаели, Самсун, Сивас, Шанлъурфа и др. Най-големи бяха проявите в Анкара и Истанбул.

По данни на организаторите в похода в Анкара са се включили десетки хиляди души. В митинга участваха семейства с малки деца и бебета, възрастни хора, местни и чуждестранни студенти, хора с увреждания, граждани на много държави от Близкия Изток.  

"Сърцето ни е в Газа", пише в заглавие, поместено на първа страница проправителственият в. "Йени шафак", като добавя, че участниците в похода в Анкара са изминали три километра по време на шествието.

Окръжното председателство на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) обяви подкрепата си за проявата.  
Турските издания информират, че в шествието в турската столица са се включили много политици. В похода участваха председателят на Партията на бъдещето Ахмет Давутоглу и съпругата му Саре Давутоглу, редица депутати от ПСР, депутати от ислямистката кюрдска формация Хюда-пар, представители на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) и др. 

Изключително строги мерки за сигурност бяха взети в района на проявата в Анкара.
Преди да започне шествието събралите се хора първо извършиха обедната молитва. Походът от парка Куртулуш до площад Анадолу продължи около един час.

Проявата под надслов „Поход в подкрепа на Палестина и бунт срещу геноцида“, бе организирана от Платформата за солидарност с Палестина в Анкара (ANFIDAP) и много други неправителствени организации. 

Демонстрантите издигнаха плакати със снимки с убития лидер на "Хамас" Исмаил Хания. Хората носеха плакати с надписи „Всички сме палестинци“, „Къде са правата на децата“, „Убийците на бебета ще си платят“, „На една крачка от нас децата умират“, „Не стойте безмълвно, когато умират деца“, „Спрете геноцида“. Хората издигаха и плакати в подкрепа на Ливан.

Две прояви в знак на солидарност с палестинците вчера бяха организирани в мегаполиса Истанбул, информира в. „Сабах“. 

Голям митинг бе проведен на истанбулския площад „Юскюдар“ в азиатската част на града. Някои от демонстрантите носеха плакати на Яхия Синуар, който наследи убития лидер на "Хамас" Исмаил Хания. Демонстрантите скандираха лозунги в подкрепа на „съпротивата на Хамас“, както и срещу „геноцида, извършван от Израел“, пише изданието.

На емблематичния истанбулски площад „Таксим“ професор Али Ербаш, ръководител на турската Дирекция по религиозните въпроси – Диянет, участва в проява под надслов „Призив за мир“ заедно с мюсюлмански духовници и представители на други религии от 15 държави. Духовниците се събраха пред джамията „Таксим“ за събитието. 

Али Ербаш, който прочете съвместно изявление, призова ислямските държави и международните организации да предприемат действия за спиране на геноцида в Палестина. Той изтъкна, че животът на над 40 000 невинни хора е отнет от „ционистката машина за убиване“. Ербаш изрази съжаление, че Газа, която години наред е била „затвор на открито поради израелската блокада, сега се е превърнала в гробище за невинни“.

Турските издания тази сутрин пишат, че на много други места по света вчера са били организирани демонстрации в подкрепа на палестинците и против Израел.

"Светът заклейми жестокостта на ционистите", пише в заглавие по темата "Сабах".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Кореспондент на БТА в Анкара Нора Чолакова