/ iStock/Getty Images
Парк „Рила“ е един от най-големите и красиви природни паркове в България, разположен в западната част на Рила планина. Създаден е през 1992 г. с цел да запази уникалната природа и биоразнообразие на региона. Паркът се отличава с богатство от растителни и животински видове, кристално чисти реки и езера, величествени водопади и впечатляващи планински пейзажи.

Отличихме няколко емблематични места в парка, които се отличават с уникалността на природата:

heart Леденото езеро

Леденото езеро е едно от седемте Мусаленски езера. Намира се на надморска височина от 2709 метра. То е най-високо разположеното езеро в България и на Балканския полуостров, след Горно Полежанско езеро. Площта му е около 18 декара, а максималната му дълбочина е около 16 метра. Принадлежащи към басейна на река Боровецка Бистрица (Мусаленска Бистрица).

Национален парк „Рила“

От едната му страна на 365 метра се намира най-високия връх на Балканския полуостров – връх Мусала, както и Трионите и връх Малка Мусала. От другата му страна терена е с големи камъни, а от северозапад на езерото се намира заслон Еверест (заслон Леденото езеро).

enlightenedИмето му – Ледено, идва от това, че даже и през летните месеци поради голямата му надморска височина може да е покрито с тънък слой лед.

heart Връх Харамията

Това е един изключително красив връх – Харамията, той е висок 2465 метра, намира се източно на 7-те Рилски езера. До самият връх няма маркирана пътека, но е трудно да се объркате. До малко преди него е много добре поддържаната маркировка за кръговия маршрут на езерата.

Национален парк „Рила“

heart Водопад Скакавица

В парк „Рила“ се намира и водопадът Скакавица, който е един от най-високите водопади в България. Висок е около 70 метра и се влива в река Рила. Посещението на водопада е отлична възможност за наслаждаване на красотата на природата и за откриване на нови места за разходка и пикник.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня