Проф. Герджиков: Събитията в парламента приличат на водевил и театър на абсурда
Проф. Герджиков: Събитията в парламента приличат на водевил и театър на абсурда / снимка: БГНЕС

С „театър на абсурда" и „водевил" сравни проф. Огнян Герджиков поведението на ГЕРБ в парламента тази сутрин, когато бяха провалени дебатите по внесения от тях вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски". В интервю за Дарик председателят на 39-тото Народно събрание коментира решението на депутатите на Бойко Борисов да не се регистрират при старта на заседанието, което провали и планираните дебати.

Липсата на сериозност ме безпокои, коментира проф. Герджиков. Това е като че ли опит за нестандартен ход, с който да изненадат може би или да объркат политическия опонент, но някак не мога да осмисля сериозността на подобна позиция, коментира бившият парламентарен председател. Тези неща според него повече отивали за една друга по-незряла възраст - в махалата или в детската градина.

Много часове в НС се пропиляват, а всеки час струва много пари на всеки от нас - затова институцията трябва да е работеща, смята още проф. Огнян Герджиков. Според него може би има нужда българите да потърсят сметка на депутатите какво правят през часовете, в които не вършат работата си, а се занимават с политически игри.

Проф. Герджиков, доколко и как днес в Народното събрание бе забит поредният пирон на парламентаризма, който като че ли все повече се гази в родната политика?

Самият въпрос съдържа в себе си и голяма част от отговора. Подобно нещо не се е случвало в историята на българския парламент. Малко ми наподобява на театър на абсурда, нещо, което трудно мога да възприема като нормална политическа и парламентарна практика. Не знам защо това ми звучи почти като водевил. Не отива на сериозни политически партии по този начин да употребяват парламентаризма за постигане на своите цели. Като че ли не е това пътят, не е това сериозното отношение към въпросите, които предстои да се решават. Може би не съм дорасъл, за да разбера дълбочината на този ход, но аз не виждам такава.

Опит за служебна победа ли е това, преди да е започнала пленарната словесна битка?

Ами това е като че ли някакъв опит за нестандартен ход, с който като че ли искат да изненадат политическия опонент, да го объркат, обаче аз лично не мога да осмисля сериозността на подобна позиция. Не ми достига може би капацитета, за да разбера защо се прави и трябва ли да се прави едно такова нещо в държава, която има претенциите да е демократична, държава - пълноправен член на ЕС. Това са неща, които като че ли по отиват да си ги погаждат хора от по-незряла възраст в махалата, в детската градина. Липсата на сериозност ме безпокои.

Как хората ще погледнат на работата на депутатите, на институцията парламент след поредния опит той да бъде принизен?

Звучи фарсово. Може би такива фарсови изпълнения у нас все още имат почва, но аз не ги харесвам, не ми е точно, както някои биха се изразили.

Продължава ли ГЕРБ според Вас една тенденция, която се забелязваше и в рамките на миналия мандат, когато те управляваха - да не се уважава особено правилникът и правилата, по които работи НС?

Да, това е което смущава. Действително, те и когато управляваха, показваха известно незачитане като че ли на първо място на самия парламент. По време на приемане на бюджет не може да отсъства кабинетът. А те го правеха. Това е поведение, което е в разрез с разбиранията за нормална политическа етика. Това е нещо, което на мен не ми харесва. Има нужда всички ние да се превъзпитаме по друг начин, за да може да уважаваме институциите, правилата, което най-много ни липсва и затова имаме такива големи проблеми.

Виждате ли шанс за нормална работа на парламента? Още при старта на това Народно събрание и с Вас, и с проф. Корнезов коментирахме колко трудно и мъчително тръгва той да работи.

Така е. Парламентът е законодателният орган. Нещата не могат да се развиват без действащ парламент. За съжаление рейтингът на НС е доста нисък. Не че някога е бил особено висок, но вместо да работим по посока издигане на неговия авторитет, като че ли правим точно обратното през последните години, което никак не е добре. Аз лично никак не завиждам на сегашния председател на парламента, защото ситуацията е трудна за овладяване. А този парламент трябва да действа защото без него не става.

Отвъд популизма, ако ви попитам и като човек, който наблюдава институцията отвън, редно ли е българският избирател да поиска, а може би по този начин да провокира депутатите, работещи там, ясен разчет за цената на всеки час пленарно време, за да знаят българите всяко загубено време, макар политическите дебати да са част от демокрацията, а тя да е скъпо удоволствие, но все пак да знаят хората какво се губи покрай подобни хватки?

Ами струва ми се, че би имало ефект подобно нещо, тъй като действително много часове отиват така пропилени, а всеки час струва много пари на всеки от нас. Институцията трябва да бъде работеща, за да се оправдае разходът, който се дава за нея. Защото бюджетът на НС не е малък и не би трябвало да е малък, защото действително това е нещо, което не може да не струва пари. Но трябва да се оползотвори. Демокрацията е скъпо удоволствие, но без нея пък нищо не става. Така че наистина има нужда народът да поиска сметка какво правят депутатите в тези много часове, които пропиляват и не си вършат работата. Не си вършат работата, защото се занимават с такива политически игри.

Като юрист как смятате - ако второ или трето заседание по тази точка се провали заради липса на кворум заради вносителите на вота, то той ще бъде ли валиден, трябва ли....

Те ще го отлагат, докато се събере кворум. Друго решение не знам да има. Но да се провали ден, втори, трети, не искам да си представям подобен сценарий. Нямам представа Атака кога ще се върне от важното си посещение в Брюксел, за да може да влезе в пленарна зала, но наистина би било твърде странно няколко дни подред да не може НС да работи поради липса на кворум. Това ще показва абсолютно безсилие на държавата да си върши работата.

Като юрист как смятате - ако второ или трето заседание по тази точка се провали заради липса на кворум заради вносителите на вота, то той ще бъде ли валиден, трябва ли....

Те ще го отлагат, докато се събере кворум. Друго решение не знам да има. Но да се провали ден, втори, трети, не искам да си представям подобен сценарий. Нямам представа Атака кога ще се върне от важното си посещение в Брюксел, за да може да влезе в пленарна зала, но наистина би било твърде странно няколко дни подред да не може НС да работи поради липса на кворум. Това ще показва абсолютно безсилие на държавата да си върши работата.

Но юридически няма подобни основания, а то няма и такъв случай, на който да стъпим.

Не ми е известно. Аз не съм най-големият специалист в конституционното право, има хора, които разбират много повече от мен. Но това, което аз мога да кажа, е, че за мен няма решение.

Не може да се обезсили вотът и искането само на тази основа?

Не ми е известно да има такава възможност. Разбира се, може да има специалисти, по-добри от мен, които да кажат нещо различно, но през моя поглед е така.