Приватизацията на ЕРП-та не е ангажирана с качеството на тока
Приватизацията на ЕРП-та не е ангажирана с качеството на тока / netinfo

Атанаска Бозова, председател на Агeнцията за следприватизационен контрол, в интервю за предаването „Портфейл” на Дарик.

Г-жо Бозова, електроразпределителните дружества, Комисията за енергийно и водно регулиране, поиска да бъдат проверени от вас приватизационните им договори и по-скоро дали ги изпълняват. Започна ли такава проверка?

В приватизационните договори са залегнали най-общо следните задължения: купувачите се съгласяват до 31.12.2008 година да не прехвърлят придобитите по сила на договора акции от приватизираните електроразпределителни дружества, освен с писмено съгласие на Агенция за следприватизационен контрол. Такова съгласие е давано досега само на E.ON да прехвърли 8% от акциите на електроразпределителните дружества на Европейската банка за възстановяване и развитие. Това е станало в края на януари 2006 година.

Друго задължение е забрана за увеличаване или намаляване на капитала на приватизираните дружества и за преобразуване, с изключение на промяна на законовите изисквания, касаеща организацията на електроразпределителните дружества. Другото задължение е забрана за прехвърляне на акции на купувача на офшорни дружества, забрана за издаване на акции на преносител на дружествата … в срок до 31.12.2008 година. Има задължение да предоставят писмен отчет за изпълнение на техните задължения до 30 юни.

Задължението, което ние сме поискали от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да провери, е задължението да не се прекъсва предоставянето на услугите, които приватизираните дружества са длъжни да предоставят в съответствие и съгласно със Закона за енергетиката. Тези задължения, които ние контролираме към момента, имаме предварителни констатации по отношение на договора за купувач на CEZ и EVN, по предварителни констатации... ние не сме констатирали неизпълнеие, освен това последно задължение, което ви цитирах.

Електроразпределителните дружества при подписването на договорите нямат изискване за определен размер на инвестиции. Това означава ли, че не може да се контролира какъв размер те са направили след като са влезли във владение и какво точно са предприели?

Ние контролираме такива задължения на купувачите, каквито са се случили в приватизационните договори. По всяка вероятност купувачите на електроразпределителните дружества инвестират в тях, но те не са длъжни да ни представят документи за това и ние не сме длъжни да имаме констатации, тъй като това на е част от приватизационния договор.

Качеството на работа на тези дружества също не може да проверите…

Такива са функциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Затова ние сме се обърнали към тях, тъй като те ще направят проверки и след като получим отговор, тъй като за това задължение няма предвидени договори за неустойки, ще се прецени държавата по общия ред може ли да търси вреди от електроразпределителните дружества. Но това ще стане след като получим писмения отговор от Комисията.