Предрешени ли са решенията на ДИКСИ?
Предрешени ли са решенията на ДИКСИ? / netinfo
Цвета Маркова, председател на Държавната комисия по сигурността на информацията /ДИКСИ/  в "Денят" на Дарик радио

И Вие ли открихте достатъчно данни за съпричастност на Георги Константинов към терористична дейност, така смяташе и Национална служба „Сигурност” /НСС/?

Открили сме достатъчно данни в делото за проучване, в архивните материали за факти и обстоятелства, които сочат постановения от НСС и потвърдения от нас отказ. Искам да подчертая, че делото за проучване е работено изключително професионално и отговорно. Не споделям витаещите намеци за някаква форма на предрешаване на въпроса.

Не е тайна, че още преди да оповестите своето решение, представители на опозицията най-вече предрекоха, че ще потвърдите оценката на Национална служба „Сигурност”, тъй като изпълнявате политическо решение…

Това не са случайни прогнози. Считам, че тези предложения са правени въз основа на същите факти, които са известни и на нас, и на тези, които са правили прогнозите. Тази логическа последователност е по-скоро нормална, отколкото учудваща.

ДИКСИ потвърди и отказа на Национална служба „Сигурност” за допуск до класифицирана информация на Стилиян Станев кандидат на БНС. Тук вашите мотиви какви са?

Отново сме споделили мотивите на НСС, и отново проучването дава достатъчно информация за несъответствие на лицето с изискванията на разпоредбите на закона, от гледна точка на сигурността и опазване на тайна.

Говорите за връзките му престъпния бизнесмен, вече покойник Константин Димитров Самоковеца?

Да, говоря за всичко онова, което достатъчно беше коментирано в медиите. Личното ми становище е, че това не е подходящият начин да се отстояват както личните интереси на самите проучвани лица, така и интересите на политиците, които ги предлагат.

Да направим равносметката – дотук двама, Георги Константинов и Стилиян Станев, бяха отрязани от достъп до класифицирана информация. Столичен вестник обаче, излиза с информация, че президентският съветник Христо Марински – чието име се спряга за председател на въпросната комисия, се е водил на резервен щат към Държавна сигурност. В сряда вътрешната комисия ще тълкува дали тези данни ще попречат на Марински да бъде член на тази комисия. Вашето тълкувание какво е?

Тълкуванието ми е по сила на разпоредбите на закона, и то се свежда до това дали лицето има издадено разрешение от НСС, каквото мисля, че има в случая с Христо Марински. Какво тълкуване ще прави парламентарната комисия, не бих могла да кажа.

Т.е. според Вас, г-н Марински не би трябвало да има проблем с участието си в бъдещата комисия по разсекретяване на досиетата?

Не би трябвало, най-малкото заради това, че един път е преминал успешно тази проверка в качеството, което заема в момента – като служител в администрацията на президента той има издадено разрешение.

Цялото интервю с Цвета Маркова чуйте в звуковия файл