До момента Българската хранителна банка е спасила от разхищение и предоставила в социалния сектор над 2,4 млн. кг храни на стойност около 11 000 000 лв. Данните бяха представени по повод Световния ден на прехраната, 16 октомври.
"През 2023 г. Банката е обслужила над 169 000 кг спасена храна, чийто оценен социален принос възлиза на 2 247 000 лв.“, съобщи Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка.
Само до края на септември 2024 г. са спасени над 241 400 кг храни и напитки – количество, което надхвърля целия годишен обем за предходната година.
В същото време обаче продължава нарастването на количествата храна, която се разхищава. По последни данни на Евростат, всеки българин губи 93 кг храна годишно. У нас през 2022 г. са генерирани над 614 000 000 кг хранителни отпадъци, чиято годишна стойност се оценява на над 1,8 млрд. лв.
В средата на хранителната индустрия все още се разхищават над 347 700 000 кг годишно, докато домакинствата генерират над 267 000 000 кг хранителен отпадък.
"Поставени в социален контекст, данните будят тревога. Докато около 10% от храната, която се предлага на потребителите от ЕС, се изхвърля, повече от 42 млн. души в общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно хранене“, коментира Цанка Миланова.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
"През 2023 г. Банката е обслужила над 169 000 кг спасена храна, чийто оценен социален принос възлиза на 2 247 000 лв.“, съобщи Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка.
Само до края на септември 2024 г. са спасени над 241 400 кг храни и напитки – количество, което надхвърля целия годишен обем за предходната година.
В същото време обаче продължава нарастването на количествата храна, която се разхищава. По последни данни на Евростат, всеки българин губи 93 кг храна годишно. У нас през 2022 г. са генерирани над 614 000 000 кг хранителни отпадъци, чиято годишна стойност се оценява на над 1,8 млрд. лв.
В средата на хранителната индустрия все още се разхищават над 347 700 000 кг годишно, докато домакинствата генерират над 267 000 000 кг хранителен отпадък.
"Поставени в социален контекст, данните будят тревога. Докато около 10% от храната, която се предлага на потребителите от ЕС, се изхвърля, повече от 42 млн. души в общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно хранене“, коментира Цанка Миланова.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня