П. Димитров: Вместо да протестират, българите ще гласуват с краката си като напуснат страната
П. Димитров: Вместо да протестират, българите ще гласуват с краката си като напуснат страната / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Тежка социална есен и масова емиграция на българи зад граница, ако не се вземат мерки за повишаването на доходите - това прогнозира в интервю за Дарик президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той оцени като прекалено недостатъчни социалните мерки на кабинета "Орешарски" и предупреди, че ако не се реши проблем номер 1 - ниските доходи в България, хората сами ще излязат на масови протести.

Ако минималната заплата скочи на 340 лева, 196 000 работещи българи ще получат директна финансова инжекция. Като това по изчисленията на КНСБ щяло да струва на бизнеса 2,5 млн. лева месечно. "196 000 българи получават минимална заплата в момента официално. С увеличението на 340 лева ще получат директен бонус най-бедните български работници, една наистина директна инжекция", каза Димитров.

Една от мерките, за които ще настоява КНСБ, е въвеждането на необлагаем минимум - стъпка, която бързо ще облекчи най-вече работещите бедни в България. „Тази мярка не е нито лява, нито дясна - ако бъде въведена от 1 януари 2014г., тя ще остави у работещите българи 600 млн. лева", аргументира се Димитров.

Един въпрос, който още не е поставян в директните разговори на масата на партньорите в тристранния съвет, но който вече упорито се коментира, не само в медиите, но явно и в средите на властта. Започваме от него. Той е може би най-болният за голяма част от българите-размерът на минималната работна заплата. Синдикатите, очаквано може би, ще подкрепят една подобна мярка, но каква ще е цената и за страната и за бизнеса, ако се стигне до нея?

Минималната работна заплата и нейното определяне и растеж е само елемент от политиката по доходите, която липсва през последните години в нашата мила родина. Казано по-човешки и по-разбираемо- презразпределението на това, което произвеждаме в една по-голяма справедливост. Февруарските бунтове, които забравихме или изтикахме по-встрани, бяха водени точно от тази ужасяваща липса на справедливост, видяна през сметките на електроенергията. Само че всички тогава си спомняме, коментирахме, че проблемът не е тока и цената на тока, а ниските доходи.

Това, че не можем да си го платим.

Да, това, че не можем да си го платим. Ние смятаме и държим много дебело да подчертаем, че ако тази есен това не бъде във фокуса на вниманието на всички политици, на бюджета за следващата година, на данъчната политика и на работодателите във фирмите и предприятията, комбинацията- нестабилна политическа ситуация, т.е. парламент, който е в силно клатеща се конюнктура, имам предвид няма мнозинство, и правителство, което ражда скандали в назначенията всеки ден, морално заклеймено от голяма част от българските граждани. Макар че обществото е разделено на две, както казват социолозите-за и против правителството. Но въпреки това ситуацията е нестабилна. Ако към нея добавим влошаваща се икономическа картина и отварянето на пазара на труда-нещо, което забравяме, на стара Европа, и ниските доходи, отвсякъде като го погледнем, става проблем номер едно. Защото ако няма увеличение на ниските доходи, на минималната заплата във фирмите и предприятията, в държавния сектор, говоря за бюджетния сектор, българинът ще гласува по един единствен начин - няма да ходи само по улиците на София или да контрапротестира някъде си-в Троян или еди къде си, а ще върви там, където може да си намери работа. Защото в България хем няма работа, хем като я намериш или не ти плащат заплатата или ти плащат някакви смешни пари.

По-скоро масова имигрантска вълна или взривяване на социалния мир?

Аз не искам да наливам масло в онези антибългарски кампании във Великобритания, Холандия и в други държави, но за мен това е реална опасност. И то опасност за българския пазар на труда, не ги мисля техните пазари как ще ни поемат и дали ще поемат роми или българи, те са с български паспорти всички.

Не сме и толкова много на фона на румънците.

Не е това проблемът ни. Проблемът е за нашия пазар, че не само квалифицираните специалисти, които досега търсеха сигурност и досега не тръгваха на сляпо, тъй като имаха някакъв доход и някакъв статус тук в България. Виждайки, оттук нататък, че законно могат да излязат навън и да работят, получавайки два, три пъти повече за същите умения и знания, аз силно съм притеснен. И се надявам, че бизнесът трябва да бъде силно притеснен, особено в реалния сектор- специалисти в IT сектора, някои инженерни специалности, технически специалности, лекари, медицински сестри и някои ключови области, които тотално се оголват. Заварчици отдавна нямаме. Тотално се оголват, а и кризата на политическо мислене от правителството през политиците и бизнеса... Ти започна с МРЗ, но тя е един малък елемент. Вярно е, че има 200 000 души, които получават МРЗ.

Но тя се отразява.

Важна е, естествено. Това е знаков елемент. 200 000 души българи - 196 000 получават минимална заплата в момента, официално. Неофициално колко получават не е ясно. Но се осигуряват върху такава заплата и плащат данъци до 200 000 души. Увеличението и на 340 лева би довело още 85 000 души. Т.е. разликата между 310 и 340 лева са 85 000 души, които в момента са в този диапазон. Те ще получат директен бонус - най-бедните български работници. Да не забравяме, че те не са на социални помощи, а са работещи бедни. Ще получат една директна инжекция. И това струва 2,5 милиона. Това е разликата горе долу на месец за бизнеса. На годишна база това са около 30 милиона. Така много пари изглеждат, само че ще припомня на тези, които не знаят, че в България годишният фонд работна заплата, който се плаща, всъщност върху него се плаща данък общ доход, е около 20 милиарда. 20 милиарда плащаме всички, предприятия-държавни, частни. 20 милиарда пари отиват към работещия българин-от работодателите, от държавните предприятия, от училищата,болници, всички. Това е. Върху него, в държавата влизат 2,2 милиарда данък върху доходите. 200 милиона са от външни търговци, които не са на заплата. Т.е. върху 20 милиарда, пари, които плаща бизнесът, 30 милиона увеличение на годишна база не мисля, че е сериозно да твърдим, че щяло да доведе фирмите до несъстоятелност, да започнат да уволняват масово. Не е сериозно, според мен, тези числа като ги балансираш на макро ниво.

Да, но бизнесът винаги репликира, че в определени региони това ще увеличи драстично безработицата. И ако вие като синдикат трябва да избирате дали n на брой хора, вместо 310 да получават 20-30 лева отгоре или ще останат част от тях без работа, кое бихте избрали?

Аз смятам, че пак не можем да се разберем. Ние даже вече не избираме, ние вече даже не предлагаме. Ние предупреждаваме. Ако няма увеличение на доходите, ако няма увеличение на работните заплати, никой мен няма да ме пита дали ми харесва тази заплата или не ми харесва. Просто ще каже: за толкова пари няма да работя и ще си хване чуковете и ще замине. Аз затова бия камбаната, без да създавам някаква параноя, но ми се струва много естествено и много видимо, поне във всички форуми, сайтове. Аз не мисля, че това не се вижда с просото око- нагласата на българина. По много причини. Опитах се да кажа някои от тях: политически, икономически, социални и всякакви други да гласуват с краката си.

Да, прекалено дълго продължи ситуацията на несигурност.

И за мен това е основната причина и проблем на пазара на труда, който ще рефлектира директно върху влошаване на икономическите реалности и може би ще бъде изненада за някои от нашите бизнесмени, но ще трябва сигурно да си търсим работници в Северна Африка и в Близкия Изток, което може би също не е толкова лошо, но носи други рискове на фона на конфликтите там.

Очаквате ли на първи октомври да се вземе това решение-за ръста за минималната заплата?

Аз смятам, че това е възможно.

Голям ли ще бъде проблемът, ако това се отложи за следващата бюджетна година-1 януари? Все пак сега се твори бюджета в неговия вид.

Ако тази есен няма поредица от мерки - една от тях е минималната работна заплата. Другата е свързана с с едно по-справедливо преразпределение на произведеното през договаряне във фирмите-кои и какво трябва да получи от общото.

Колективно договаряне.

Да. Но и където няма синдикати. Дори бизнесът и работодателите на не малко места са достатъчно разумни да ценят и да задържат работниците, които им трябват, като им повишат заплатите. Друг начин няма да ги задържиш в тази реалност, която се очертава. Аз разглеждам всичко това в един комплекс, заедно с това и действията на кабинета, който би трябвало тази есен да даде допълнителни социални инжекции. Ние затова, невиждайки в актуализирания вариант на бюджета подобни намерения, оценяваме негативно досегашния социален пакет. Т.е. прекалено малко е това, което успяха да отделят, през лятото. През есента пък съвсем няма да успее да стигне до хората, които очакват. Прекалено тясна е основата-около 40 000 майки. Всички сме "за". Подкрепихме още толкова първокласници. Добре. И социално слабите, енергийно слабите са около 50 000-60 000. Всички те са нуждаещи се. Като съберем-нямат и 200 000. Нашият пакет, за който говорихме, беше за 1,2 милиона души. Наистина в най-долната скала или част от цялото население. И се надявам, че те ще бъдат отново видени. Ако няма такова действие, тъй като не виждам пари, заложени в актуализацията на бюджета, това е нашата негативна оценка в настоящия момент. Тъй като ги няма тези пари, следователно няма да има такива стъпки. Но ако няма такива стъпки, аз наистина подозирам много тежка есен. Наред с индустриалните конфликти, които започнаха вече да набират скорост-въгледобивът, енергетиката, пощите, оръжейният комплекс, железниците. След тях вървят-образованието, което не си е довършило реформата за делегираните бюджети, здравеопазването, което още не е почнало да се реформира и така нататък. Мога да продължа. Много сектори са. Държавната администрация, ако щете. "Реформата Дянков", която беше направена, заплащането в тази администрация породи маса конфликти, напрежение, което тепърва продължава да избуява. Тоталната несправедливост, когато се създават и формират работните заплати и се оценяват хората по техния труд или се оценяват по някакъв друг параметър. Не говоря за "калинките" и партийните назначения, които пък са болест от 22 години в България. Много огнища в индустриалния сектор ще бъдат добавени към социалните невъзможности или невъзможноста на социални групи от хора да изкарат просто зимата.

Няма да ни изненада, ако се повтори февруарския бунт с нова сила.

Аз затова предупреждавам от юли месец насам. Затова толкова драматично настоявахме нашият пакет, който беше минималистичен - само 150 милиона, но беше адресиран към по-широка основа на социално слаби. И можеше, и с работещи бедни заедно, с коледни добавки за пенсии, с минималната заплата, която е още там, и други неща, да не ги повтарям. Сега слушам господин Адемов, моите уважения към него, но "ще помислим", "ще потърсим". Тези глаголи вече трябва да бъдат забравени. Хората отдавна показаха, че не им вярват. Не само не вярват, а и не искат да ги чуват. Искат: ще направим от утре еди какво си. Само такива действия и стъпки биха могли донякъде, предполагам, да успокоят хората. Заедно с всичко останало, което казах вече-доходите и заплатите във фирмите и предприятията, и правителството, на които то плаща, биха помогнали по някакъв начин да се постигне минимално успокоение, за да може да се стигне до преодоляване на тази зима. А междувременно да се подготвят предсрочните избори. Тъй като всички виждаме, мисля че няма вече никакви илюзии, че предсрочните избори са без алтернатива. Тоест този парламент няма да изкара мандата си. Кога ще бъдат-едни казват незабавни, другите- до края на годината, други- май, говорят за септември догодина... Нека политиците да седнат и наистина да намерят формулата с обществото, с нас, с гражданите, да се разберат. Но да заявят, че ще вървим на предсрочни избори и дотогава да дадат хоризонт на конкретни стъпки. Сега опитът да се покаже, че това правителство работи повече, отколкото то би могло само да си гарантира като стабилност и подкрепа, което се опитват да покажат някои от лидерите на управляващото мнозинство, за мен не е много успешен. Никакво доверие на носи това. Да кажем че няма да слагаме хоризонт на това правителство, защото то щяло да работи като служебно и понеже не искаме да работи като служебно, затова няма да говорим за предсрочни избори. Да, но вече това е неизбежно.

Вие изразихте тревога, заявихте част от старите си искания, но доколкото ви разбирам засега поне нямате условия, които ако не бъдат изпълнени вие вадите хората на улицата.

Те, условията, започват едно по едно. И ние не ги вадим така като в армията-като по команда.

Или като партиите - с автобуси.

Просто когато хората усещат, че има напрежение и не им се решава въпросът дълго време, са готови сами, организират си и и започват да протестират. Бия камбаната много силно. В енергетиката не е успокоена картината по никакъв начин. Тук не говоря само за цената на електроенергията-дали тя е намалена и ли не е намалена, защото и това е студио X в момента., почваме да си мерим сметките. А говорим за самото производство, пренос и разпределение на електроенергията, всички елементи в цялата енергийна система, които са някак си магически подредени в едно устойчиво положение, което само при един лек ветрец, ще падне цялото. Например във въгледобива няма никаква сигурност за това как оттук нататък цената на въглищата ще гарантира производството, заплащането и работните места на целия въгледобив. Марица-Изток, маришкият басейн, софийският басейн...И започнаха съкращения. Там напрежението тлее. Особено във всички софийски мини. И не само софийски, които са около югозапада. След това вървим към НЕК. В НЕК има едни огромни дългове, които за работещите в НЕК също са проблем, не само за държавата. Огромен проблем. НЕК не плаща към тецовете, следователно всички в топлоенергетиката са заплашени, че няма да си получават заплатите. И там започнаха наистина брожения в момента Всичко това, заедно с факта, че АЕЦ има да получава 400 милиона неразплатени задължения от НЕК. Може и в АЕЦ да има утре напрежение, ако не платят заплатите. Цялата система, да не говорим за ЕРП-тата, е разклатена от всякъде. След тях вървят пощите В тях, ние казахме много ясно, че някой се опитва да готви скрита приватизация.

Май или се опитва?

Заявяването от министъра на транспорта намерение, да търси стратегически партньор за 49% от собствеността на пощите, за нас не е неприемливо, да не кажа нещо повече. Недопустимо. Няма национален пощенски оператор в ЕС, който да е приватизиран успешно. Няма такъв. Кралските пощи във Великобритания, например. Беше направен опит и после пак бяха национализирани обратно, тъй като това не работи. Пощенската услуга е непечеливша. Тя е социална услуга. Няма частен бизнес, който да я поеме, защото той ще бъде на загуба. Няма такъв частен бизнес, който да работи на загуба.

Към фалит ли се води сега реално дружеството с това, че се бавят плащанията на тези компенсации?

Когато има директива и когато всяка държава-членка изпълнява тази директива се казва: регулоторът, комисията за регулиране на съобщенията изчислява и казва, "Български пощи" затова, че правят тази услуга и носят в 5200 населени места пощи, колетни пратки, пенсии..., затова трябва да получат 22 750 000 лева на година. И това 2011 г., когато започна пазарът да е либерален. Т.е. всеки да може да къса парчета от него. Само частните фирми, нормално е, късат печелившата част. За пощите остава непечелившата част. И оттук нататък единственият начин на плащане е това, което трябва да плаща държавата регулярно. Това не е субсидия, това е компенсация за това, че пощите вършат тази функция, без която не може. Няма такава държава. И от тук нататък, ако трябва, а то трябва- да се оздравяват пощите, ние предложихме мерки за оздравителен план, на министъра. Предложили сме 12 конкретни мерки за увеличение на приходите на пощите, за намаляване на разходите, без това да води до съкращения. Има изключителни резерви вътре, които могат да оздравят допълнително пощите. И оттук нататък, нека да търсим мениджмънт, който да да може да свърши тази задачка. Ако този мениджмънт не може, да намерим нов, да внесем ако трябва ноу- нау отвън с мениджмънт заедно. Предложихме на Орешарски. Нека да внесем частен мениджмънт, ако трябва. Има такива случаи. Принципалът възлага на частен мениджмънт, в това число и с участие на чужди мениджъри, но не "меринджеи", а такива, които знаят за какво става дума. И оттук нататък да ги изправим на крака. Но не приватизация, която няма да помогне. Очевидно тя ще задоволи нечии корпоративни интереси.

Ако ви върна пак към онова, което като полезен ход може да направи властта. Готвят се бюджета, и вероятно някакви данъчни промени за идната година. Какво би гарантирало една идея по-голяма социална и сигурност и справедливост на българите?

Да припомня само две числа, които може би забравяме, за да видим колко дълбока е бедността. Да си припомним колко дълбока е бедността в България. 51% от българите живеят с доход на член от домакинство до 310 лева, което значи 3,7 милиона българи - това са обективни, официални данни, живеят с доход на член от домакинството под 310 лева. Каквото и да приказваме другото е безсмислено и няма как да си обясним, че видите ли други проблеми имала държавата, други приоритети. Не. Ниските доходи са приоритет № 1,2,3,4, колкото искате. И не може оттук нататък бързо, с магическа пръчка да се повишат. Затова, че бизнесът ще направи каквото може, надявам се, заедно с нас, да договорим по-справедливи нива на заплащането. Но най-бързият начин става чрез преотстъпване на данък. Това държавата може да направи като отстъпи данък върху дохода, защото работещият българин трябва да бъде стимулиран. Не този, който не работи. Работещият българин. И за нас въвеждането на необлагаем минимум е такава мярка. И тя не е нито дясна, нито лява. Тя е по-скоро дясна, ако някой иска да слага етикети, но за мен това няма никакво значение. Тя ще остави 600 милиона на годишна база, ако бъде въведен от 1 януари догодина. 600 млн. лева ще остави в работещите българи като приоритетно по-голяма част от тези пари ще отидат в по-бедните българи, за които говорихме, които работят.

200 000 грубо?

Не само. Аз говоря, че необлагаемият минимум се въвежда за всички. Всеки, който получава над минималната заплата, тя се приспада от неговия данък и 10%-те данък са върху остатъка. Ако получавате 500 лева заплата, 340 лева ако стане тя, те ще ви бъдат махнати, приспаднати и ще имате 10% данък върху 160 лева. Данъкът ще бъде 16 лева, а не 50, както плащате. Грубо казано.

Необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата.

Без да говорим за нови ставки , прогресии, които са сложни и политически идеологически, ще ги бистрим много години. Необлагаем минимум, който директно, бързичко, всеки месец ще оставя разполагаеми парички в джоба на работещият българин и по този начин ще му увеличи покупателната способност.Тоест така той ще усети, че държавата му е дала някаква подкрепа в тези тежки времена. Тя не може да направи друго, държавата.

А иначе какво може да бъде туширано от социалното напрежение, при положение, че в актуализацията пари не се предвидиха за кои знае колко сериозен, широк пакет мерки. А не се очертава хазната да се пълни по-сериозно?

Ние продължаваме три години подред. Криминализиране на укриването на плащането на вноски. Има какви ли не приказки, през какви ли не перипетии минахме. Най накрая подписахме споразумение с бизнеса. 2012 г., в началото го връчихме на Бойко Борисов и казахме: ето синдикатите, бизнесът сме се разбрали- за нелоялния бизнес, този, който укрива, мами, не този, който не плаща защото няма пари, а този който умишлено не плаща осигуровки или не плаща в пълен размер да има аналогия, както данъчните измами. Две години и точно да влезе този законопроект, падна правителството, докато се наумуваме. Сега ГЕРБ го внасят, преди две седмици го внесоха, но понеже са го внесли ГЕРБ в парламента БСП казва, че ще гласуват против при положение, че БСП, докато бяха в опозиция, казаха: много справедливо, естествено, че ще подкрепим съгласието между бизнеса и между синдикатите. Т.е. такава партийна мимикрия и политизация на всяко нещо, просто трябва да спре в един момент. Това е полезно, това ще вкара допълнително пари в бюджета и ще даде лоялна конкуренция между фирмите. Всеки, който плаща осигуровки върху заплати, ще има усещането, че не е някакъв идиот или будала, а просто нормален играч.

Разбира се това трябва така да бъде изпипано, че да не удари хората, които се занимават с бизнес и са в затруднено положение.

Това казах-укриване. Това значи, че трябва да се докаже умисъл. Това е сложен казус, юристите знаят за какво става дума. Говорим за измама. Но това действа превантивно. Това е смисълът. Тези действия са превантивни. Никой не иска да вкара никой в затвора, но това действа превантивно. Ето една мярка. Ако се приеме сега, до края на годината ще има някакви ефекти, колкото и да са, и ще има някакъв допълнителен ресурс. Надяваме се, който ще може да бъде ориентиран примерно към 9-те милиона, които трябват в средното образование, за да могат всички учители да получат 8% увеличение, които не са получили в момента от договорено споразумение между синдикатите, министерството и работодателите в тоя сектор, в това число и частните училища. Много стъпки мога да посоча ,където ще отидат тези пари и те ще отидат за заплати.

Може би пък с този призив да завършим нашият разговор- управляващи и опозиция, които и да са те, да действат според интереса на държавата и онези, които ефективно работят и си вадят хляба в тази държава.

Това се мъча да кажа през цялото време. Ако няма нова радикална политика, която да обърне погледа към икономиката, към бизнеса, да бъде подкрепен... Тук има някакви стъпки на кабинета, не трябва да се отричат - за ЗОП, за мерките против корупционни схеми и всичко останало. Там може да се каже, че има нещо добро. В социалната сфера към доходите няма нищо още. Ако това се направи, независимо как ще го кръсти този кабинет и какви етикети ще му сложи, той ще бъде в някаква степен от полза за работещите българи, и за бизнеса, и за държавата Ако ли не- да вървим колкото се може по -бързо на предсрочни избори и да търсим новия вариант на управление на нашата държава. Дано да е по-добър.