Овчаров: Интересни са тефтерчетата на бившите шефове на АДФИ и НАП, кого те трябваше да ударят
Овчаров: Интересни са тефтерчетата на бившите шефове на АДФИ и НАП, кого те трябваше да ударят / снимка: БГНЕС

Само с клетви не може да се задържа цената на тока - нужна е сериозна работа по дисбалансите в енергетиката. Това коментира в интервю за Дарик бившият енергиен министър Румен Овчаров. Тезата на Овчаров отпреди няколко дни, че електроенергията неизбежно ще поскъпва предизвика настоящия министър Драгомир Стойнев, който веднага успокои, че цената на тока няма да се повишава след Нова година. Овчаров обаче е убеден, че не се води разговор по сериозните проблеми в енергетиката.

В коментар на акцията на МВР и ДАНС в офиси на фирмите консултанти по спрения проект „Белене" Румен Овчаров посочи, че проектът е изключително атрактивен и няма да се учуди, ако вече се води битка за него и то с тези механизми. Хубавото според Овчаров било, че разследващите са спрели да имат интерес само към случващото се около „Белене" до 2009 г., а са започнали проверка на плащанията след това. „Акцията обаче в 17 офиса в няколко града говори за това, че разследващите или не знаят какво търсят или не знаят къде да го търсят, или пък че просто провеждат акция", смята бившият министър и бивш депутат.

От няколко дни валят обещания от представители на левицата в НС, че токът няма да поскъпва до лятото догодина. Имахте вече възможност да кажете, че не е особено реалистично да се спазят тези обещания и не трябва да си правим илюзии за цената на тока поне.

Вижте, първо, трябва да се разберем какво е цената на тока. Ако приемем, че тя е политическа категория, политиците ще си обсъдят въпроса и ще си вземат решение и ще кажат: цената на тока е такава и тя няма да се увеличава. Само че някой ще трябва да покрие разходите на дружествата за производството на тази електроенергия. Вторият въпрос е да приемем, че цената на тока е икономическа категория и в България все пак работят принципите на пазарното стопанство и тогава някой ще трябва да плаща разходите за производството. Ще трябва да изберем едно от двете неща. Остап Бендер бе казал, че да се обича съветската власт е хубаво, но трябва нещо да се прави. Та и сега: само с клетви,че цената на тока няма да се вдига, тази работа няма да стане.

Някой ще трябва да седне и да се заеме сериозно с дисбалансите в енергетиката. Аз, ако съм казал, че обективните тенденции не ми показват подобни процеси за разрешаване на много тежките финансови проблеми в отрасъла, затова казвам, че... Да, може, известно време ще натягаме гайки, дружествата, които са на практика фалирали, ще фалират. Какво се случва с НЕК? Почти милиард са неговите задължения към останалите дружества в енергетиката. Още толкава са задълженията към БЕХ и външни банки. Заедно с това се трупат допълнителни проблеми. Ако кажем, че това е наследството от управлението на Бойко Борисов...

Защо бездействаме сега?

Аз не казвам, че бездействаме, но не виждам решенията. Може би някой някъде мисли и решава тези въпроси, но не виждам това решение. Защото ще кажа, че ако приходите на НЕК през януари тази година са били около 400 млн., то през юли са около 200 млн. Как вадим това дружество от дупката, в която е влязло? А по веригата нещата вървят. Как АЕЦ „Козлодуй" набира ресурс, за да реализира програмата за удължаване на ресурса на пети и шести блок?

Трудно или никак, при положение че чака пари.

Никак не ги набира. Защото НЕК не й е превела 350 млн. Какво се случва в „Мини Марица-изток" - как се плаща на миньорите, как се подготвя дружеството за предстоящия зимен период? Въобще има прекалено много и много сериозни въпроси, на които трябва да се намерят решения. Откъде идват негативите? От въведените през 2011 и 2012 г. възобновяеми източници. Нали вече на всички е ясно, че с въглеродните емисии няма да можем да покрием дефицитът на НЕК. Какво правим?

Да де, но за тези сериозни въпроси като че ли по-малко се говори, а повече е публичното говорене как сваляме или задържаме цената на тока.

Затова се опитвам да върна разговора към сериозните, истински проблеми. Иначе ние можем да се заклеймяваме. Популизмът в политиката е като алкохола в живота - в малки количества повдига настроението и може дори да действа здравословно, но в големи количество води до такова замайване и такъв тежък махмурлук, че просто няма спасение. Затова се опитвам да поприземя някои хора да слязат на земята, да видят какви са реалните проблеми и да се опитват да ги решават. Защото не виждам това.

Прави ли са онези, които виждат в това до пет на сто намаление, което се случи и смятат, че малцина от българите реално ще усетят, да видят в това предпоставка за по-сериозен скок в следващия регулаторен период?

Дай Боже, да успеят да намерят решенията за част от проблемите, за които говорих, без подобни повишения. Но през последните години аз си спомням едно-единствено намаление на електроенергията, ако изключим тези двете и то беше през 2006 година, когато аз бях министър. То стана факт, защото тогава премахнахме двутарифното снабдяване с електроенергия. Като премахнахме този модел, се оказа, че цената може да бъде намалена с процент-процент и половина. Други намаления не е имало. През 1997-1998 г. цената на електроенергията беше два цента. Сега е 12 цента, т.е. шест пъти повече за петнадесет години. Това е тенденцията и тя е световна. Въпреки всичко цените на електроенергията в България са най-ниските от целия ЕС.

Отговорихме си на въпроса какъв ни е проблемът - в доходите, с които не можем да си покриваме сметките.

Трябва да се поосвободим от илюзията, че някакви си мошеници с не знам какви претенции крадат в енергетиката. Напротив, отрасълът е единственият, който въпреки всичко продължава да работи и да произвежда. И произвежда електроенергията с най-ниска цена в Европа, въпреки че ползва същите скъпи ресурси. Проблемът е в доходите на хората.

Кога родните управляващи ще проумеят, че политическото регулиране на цените на тока е част от проблема на системата? Че докато всяка власт диктува на ДКЕВР как да намали цените, как да ги задържи до изборите, нещата трудно ще влязат в онази логична, трудно поносима за нас пазарна ситуация?

Има и друг вариант. Или ще трябва да направим това, за което вие говорите, или ще трябва да кажем, че в сферата на естествените монополи либерализацията не води до позитивни резултати и по-добре без нея, да обявим, че електроенергията в 21 век е неотменно право на всеки български гражданин и просто държавата ще си плаща на дружествата, които произвеждат електроенергия, всички тях ще ги направим държавни и всичко ще е шест, както беше някога. Има логика, извинявайте. Някога социалистическите революции започваха с електрификацията. Модернизацията на България започна с електрификация преди 70 години. И ние сега оставяме стотици хиляди българи без електроенергия. Трябва да се търси решение - или едното, или другото. А ние в момента правим някаква такава смесица от двете и имаме резултатите, които виждаме.

Не ни харесват на всички с малки изключения. Публиката, която не познава добре терена зад сцената на енергийния бизнес, противоборствата там, не успяха да разберат какво стана с тези арести, проверки на бивши шефове на НЕК във връзка с проекта „Белене". Българите не успяха да си преведат какво провокира действията на органите на реда там?

То някой въобще разбра ли?

Може би някои знаят за какво става дума.

Честно казано, аз се радвам на тази акция от една гледна точка. Защото прокуратурата и разследващите органи най-после излязоха от периода 2005-2009 г., където се бяха заклинили през целия този период от миналата година по това време благодарение на поръчковите акции и на АДФИ, и на указанията на Борисов и Цветанов, изплашени от референдума, и поръчковите изпълнения на някои яне-яневци и всякакви други медийни герои, които водеха клеветническа кампания и срещу проекта, и срещу ключовите фигури в този проект. Добре е, че излизат от периода 2005-2009 г., защото е много важно какво се случи след 2009 г., защото след това са изхарчени над 230 млн. евро по този проект.

Общо.

Да, след 2009 г. А преди това са изхарчени повече от това. Но тези пари са изхарчени, след което правителството взе решение да спре проекта, тоест защо са харчени тези пари. Подписвани са допълнителни споразумения. Кой ги е подписвал, защо ги е подписвал? Защо въпреки това беше спрян проектът? Защо въпреки това, че уж беше спрян с решение на Народното събрание, някой е продължил да плаща? Така че от тази гледна точка се радвам, че излязоха от онзи период. От друга страна, тези акции се възприемат положително от българската общественост: борим се с едни лоши хора, които крадат по презумция, без даже да се разсъждава нататък. Но тук като че ли спира позитивното в акцията.

Пушилка ли е повече това?

Аз да си призная, много сериозно се замислих за каква акция става дума, след като влизаш в 17 офиса в четири-пет града на страната. Това според мен значи само едно - че или не знаеш какво търсиш, или не знаеш къде да го търсиш. Оттук следва другият извод - че евентуално търсиш нещо друго, а не това, което си обявил. И още един извод - че не търсиш нищо, а просто провеждаш акция. Мисля, че ако това е така, това е връщане към нещо, което вече гледахме - гледахме едни натръшкани хора по земята, гледахме барети, влизащи в офиси на други фирми и всичко това се оказаха абсолютно поръчкови изпълнения. Ако ние без Цветанов и Борисов продължаваме по цветановски и борисовски, не мисля, че промяната е много голяма.

Богомил Манчев каза, че е жертва на политически и частни интереси. Утре се очаква да бъде разпитан по темата. Доколко политиката играе на този терен и доколко пък целта е той да бъде изместен? Той си го каза в прав текст - „някой иска да ме измести и да вземе тази поръчка".

Тук не мога да гадая. Проектът „Белене" е изключително атрактивен. Аз няма да се учудя, ако се окаже, че се води вече битка за този проект с тези механизми. Но ще поживеем и ще видим. Тук нещата ще се изяснят.

Той успя да направи някъде уточнение, но съм длъжна да ви питам: колко сте висок, господин Овчаров, защото той каза, че човек, висок метър и деветдесет...

Повечко съм.

...цели да го махне и да му вземе работата. Не знам дали сте имал интерес към неговата работа.

Не, освен това не е и във финансовите ми възможности да се занимавам с тази работа. Очевидно има предвид други хора той.

Вероятно не сте следили дейността в детайли по тези плащания след 2009 година и след влизането в сила на решението на парламента за спирането на проекта „Белене", но нарушен ли е законът и изобщо едно взето от парламента решение дали означава автоматично, че тези плащания е трябвало да бъдат спрени веднага към фирмите, по сключените договори?

Мисля, че не мога да бъда достатъчно компетентен, но съм сигурен, че договорът на конкултантите, на бившата американска компания „Уорли Парсънс" със сигурност не са с Народното събрание. Парламентът не е страна по тези договори, това е сигурно. Оттам нататък дали в договора на консултанта с НЕК пише, че е възможно като форсмажорно обстоятелство решение на Народното събрание, това също не мога да кажа, но мисля, че и това го няма.

Това говорене за „Белене" как се отразява на делото на „Атомстройекспорт" в Арбитража?

Аз още преди година се опитах да обясня на тогавашния премиер, че цялата тази атака, която се опитват да разгърнат около проекта „Белене", че нямало договор, поръчковите изпълнения на АДФИ на Теменужка Петкова... Интересно беше да видим нейното тефтерче, кого тя трябваше да удари. Вие се смеете, но бяха направили 24 акта на Дора Янкова в Смолян точно преди изборите. И Дора Янкова беше ударена.

АДФИ?

Да. И всички 24 акта после паднаха в съда. Но Дора Янкова вече не е кмет на Смолян. 18 акта бяха направени на бившия изпълнителен директор на атомната централа в Козлодуй. И те паднаха в съда. Но и той беше ударен. По същия начин се действаше в „Пирогов", и на много други места. Така че беше редно да видим нейното тефтерче или тефтерчето на Красимир Стефанов в НАП. Да не говорим за тези, които сега четем за подслушването - 700 ли бяха, 800 ли бяха, да видим кой ги е разпореждал и къде си е записвал подслушващият кой му е казал кого да подслушва. Така че има много тефтерчета в тази държава от времето на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които би било добре да бъдат погледнати.

Въпросът е обаче, аз не питам само за това, което става сега около този проект с тези разследвания, а много активно се върна темата „Белене" в дневния ред и то с позитивните страни на проекта, изтъквани от ваши колеги - депутати от левицата. Това в един такъв момент да обясняваш колко нужен е „Белене" за страната, докато ние по някакъв начин трябва да отстояваме интереса си в този арбитраж...

Точно за това говоря. Говоренето, което се случи и миналата година, аз тогава му обяснявах на Борисов: да обясниш ти, когато имаш дело в Арбитража, че на практика не си имал договор за „Белене"... Това е пълен абсурд. Ти даваш възможност на руската страна да избере да обяснява има ли договор в едните ситуации, а в другите да каже: „Чакай, какъв договор? Ето тук министър-председателят, казали са хората, че няма такъв договор, какви претенции имат те към нас?". Още тогава ситуацията беше особена. Сега не мисля, че има някакъв проблем.

Трябва да бъде ясно едно - през всички тези години, през които се говореше, че няма нужда от Белене, бяха въведени в експлоатация 1400 мегавата нови мощности от възобновяеми източници, а единият реактор на Белене е 1000 мегавата. 940 мегавата от въведените 1400 са фотоволтаици. По плана за действие по ВЕИ през 2020 г. ние трябва да имаме 300 мегавата. ГЕРБ направи така, че ние сега имаме почти 1000 мегавата. Това е основната причина за поскъпването на електроенергията. Защото цената на тези 1000 мегавата не е като тази от „Белене", а десет пъти повече.

Да не влизаме в налагането на аргумент срещу аргумент, защото противниците на „Белене" също имат своите тези.

Те нямат никакви аргументи. Те имат тези, но те манипулираха и принудиха HSBC да манипулира последния си доклад, който внесоха в НС. И сега данните, които излязоха, за това, че докладът е манипулиран, бързо потънаха в общественото мнение. А там манипулациите са жестоки.

Имаме ли аргументи, които да са наш силен коз в това дело? Да не се окаже, че ще плащаме тази огромна сума?

Този въпрос го задайте да Бойко Борисов и Делян Добрев да отговорят те, когато са прекратявали проекта, какво са имали предвид и какви мерки са взели, при положение че както виждаме даже до момента чисто юридически договорите на НЕК не с „Атомстройекспорт", а с българските контрагенти и американския контрагент или британския не са прекратени.

Изобщо има ли ясна позиция властта в момента за „Белене", освен че ще се прави нов икономически анализ и така нататък? Виждате ли му преспективата на този проект с днешна дата.

Нещата са много прости. Очевидно беше подкопано доверието в проекта, въпреки успеха на референдума. Тази мръсна клеветническа кампания, която беше разиграна през есента на миналата година и точно преди референдума, оказа своето влияние въпреки успеха на референдума. Но нещата са много прости: HSBC трябва да довърши анализа си с коректните данни, да видим за какво става дума и тогава да преценим имаме ли нужда или нямаме. Аз съм се уморил да бъда лош пророк. Запишете си това, което ви казвам: няма да има централа, която да произвежда по-евтина енергия от Белене.

Допускате ли, че проектът може да бъде възроден покрай апетити на нови играчи на този терен?

Може, да, но те ще променят коренно структурата на проекта. И той от проект, в който държавата има мажоритарно участие, най-вероятно ще се превърне в такъв с мажоритарно частно участие и България на практика няма да може да ползва преимуществата на атомната електроцентрала. Тя ще продава електроенергията си на пазарни, а не на регулирани цени, както е сега от АЕЦ „Козлодуй".

Любопитно е как ще се развие съдбата на проекта. Ако съдим по проектите на кабинета за промени в данъчните закони, освен че няма да се пипа плоският данък, се изпаряват и надеждите на най-бедните за въвеждане на необлагаем минимум. Нещо друго като че ли беше разписано в предизборните програми на левицата. Имаме чувството, че дори в БСП са недоволни май от нещата, които получават като новини от Министерския съвет.

Необлагаем минимум не е записано в предизборната програма. Ставаше дума за въвеждане на семейното подоходно облагане, но то беше разписано като мярка към края на периода, което на практика означава нещо коренно различно. А иначе не бих се съгласил. Все пак за този кратък период от време бяха направени доста неща и то за най-бедните. Беше увеличен кръгът на хората с достъп до енергийни помощи, ваучерите, детските, майчинските, децата в неравностойно положение. Сега няма магическа пръчка, с която проблемите да се решат изведнъж особено при тази разпадаща се икономика, която имаме в момента.

На всичко отгоре се оказа, че и данък лихва ще остане, поне ако съдим по анонсите на премиера.

Това за мен е нещо трудно обяснимо, защото миналата година с него обяснявахме, че този данък е безсмислен и няма да доведе до голяма полза, но може би са преценили, че даже и този ресурс е необходим.

То май разходът за събирането е по-сериозен от приходите.

Помним аргументите.

Привидно или реално е напрежението между левицата и кабинета, защото и в БСП все по-често задават въпроса чий е Орешарски?

Не мога да кажа дали има напрежение между левицата и кабинета. Аз мога да кажа, че България има тежък проблем. Протестите и тези сто дни на кабинета не са тежки само за самото правителство, защото няма правителство, което да е работило при такива условия в първите си сто дни поне за последните двадесет години, пък и може би преди това. Никакъв толеранс. Още от втория или третия ден започнаха протестите. Но имаме проблем като държава, защото стана така, че - ако някой не го е осъзнал, то вече е очевидно - в България стана така, че всички институции се оказаха заложници на икономически интереси, на икономически групировки. И ако правителството се опитва по някакъв начин да демонстрира поне независимост за периода от стотина дни, то ми се струва, че президентът прави точно обратното. Той влезе тотално в конфронтацията и в тезите на да го кажем така на опозицията или на протестиращите.

Да де, но в очите на хората правителството е заложник.

Затова казвам. И тъжното е, че институциите в България в очите на хората са заложници на икономически интереси. Това е проблемът на държавата. И аз не виждам ние като държава и общество да правим нещо за реанимирането на институциите, за реанимирането на политиката, ако щете, от тоталната намеса на икономическите интереси.

Какво - те победиха? Народът вдигна ръце, никой не отиде да протестира пред офисите на олигархията, която и да е тя. Малцина са тези, които говорят с имена.

То беше ясно, че протестът ще завърши зле още през юли, когато част от реформаторите се опитаха да го яхнат, вкарвайки в устата на част от протестиращите лозунга „червени боклуци". То стана вече ясно за какво става дума. Още повече Бойко го доуби, когато се опита пък и той да го прегърне на 4 септември.

Сигурна ли е БСП обаче, че има лостове да влияе на Пламен Орешарски?

Аз не съм човекът. Контактувам с Пламен Орешарски, но не като представител на БСП, а в лично качество, все пак се познаваме достатъчно добре. Мисля си, че все пак има механизми, чрез които се взаимодейства. Дали това взаимодействие е сто процента ефективно, трудно мога да преценя. Има мрънкане, има недоволство. Включително и Сергей Станишев е изказвал недоволство от бавните назначения, за недостатъчната бързина, с която се правят кадровите промени и така нататък. Но пък в крайна сметка в такава сложна политическа ситуация трябва да се правят компромиси.

Ако се отговаря кой от двата въпроса е по-важният? Хайде да не е най-задаваният в държавата „Кой е предложил Пеевски?", а чий е премиерът и кабинетът, кой го е посочил, кой стои отзад?

Тук според мен няма голяма драма. Кой е посочил премиера чисто официално е ясно.

Официално да.

Неофициално ако трябва да ви кажа, и аз имам пръст в тази работа. Не е Делян Пеевски, ако това имате предвид. Това мога да го гарантирам и да се подпиша. Оттам нататък опитът да се направи въпросът „Кой е посочил Делян Пеевски?" екзистенциален за българското общество, струва ми се, че е доста измислено.

Защо ръководството не уважи старта на инициативата на президента Първанов да започне мрежа от дискусионни клубове в страната? Плаши ли се левицата от ново възраждане на АБВ или каквато и да е друга форма вляво?

Не, още повече пък от дискусии. Всеки има право да прави каквото иска. Само че тези хора, които в момента говорят за смяната на Станишев и промените в БСП, те са хора с опит и много добре разбират, че в момента в БСП не може да бъде направена никаква промяна. Партията влиза във властта, правителството, излъчено с неин мандат, е атакувано, партията е мобилизирана до максимум, така че в тази ситуация да вдигаш лозунги за смяна на ръководството...

Те не поискаха смяна на тази сбирка.

То и не е възможно да се случи. Това се прави с друга цел - след известно време да сме забили колчетата и да се каже „Аз нали ви казвах". Което също е полезно, но не мисля, че ще има...

По-скоро за разширяване на подкрепата за левицата или фрагментиране?

По-скоро опити за цепене на парченца, но те няма да се случат в момента.

Няма да стане сега, но някога... Не виждате терен за нова лява формация в момента?

В момента не може да става и дума. Обективните процеси в левицата и БСП сочат консолидация, а не разделяне. Ще дойде време може би... При един неуспех на правителството вече въпросът ще стои по съвсем друг начин.

Мнозина питат докога ще издържи кабинетът, а отговорът на въпроса не докога, а дали... Дали ще изкара мандата си? Дали ще има вот две в едно през май с днешна дата?

Не бих поставял срокове. Правителството има смисъл да съществува и да се носи отговорност за него, ако прави реални промени. Ако икономиката тръгне, ако има знак за стабилизация, ако чрез това решаване на икономическите въпроси тръгнат да се решават и част от социалните проблеми, не виждам нито една причина, поради която трябва да сменяме правителството. Още повече че като гледам, не виждам и алтернатива.