Нощта ще е критична за нивата на реките, във вторник би трябвало да започнат да спадат
Нощта ще е критична за нивата на реките, във вторник би трябвало да започнат да спадат / снимка: Impact Press Group, архив
Интервю на Теодора Симова със заместник-шефа на НИМХ към БАН Добри Димитров
49854
Интервю на Теодора Симова със заместник-шефа на НИМХ към БАН Добри Димитров
  • Интервю на Теодора Симова със заместник-шефа на НИМХ към БАН Добри Димитров

Тази нощ ще бъде критична за нивата реките, а във вторник през деня равнищата им би трябвало да започнат да спадат, това коментира пред Дарик заместник-шефът на Националния институт по метеорология и хидрология Добри Димитров. По думите му следваща ситуация като тази с язовир „Иваново" може да бъде предотвратена с активно наблюдение на язовирите. Според него при топенето на снеговете са възможни още по-критични ситуации.

Какви мерки трябва да се предприемат с оглед на очакваните още по-сериозни валежи до сряда?

Довечера ще вали и утре сутринта и след това ще стане студено. Благодарение на това реките утре през деня би трябвало да започнат да спадат. Фактически критична ще е нощта и утре сутринта. Мерките, които трябва да се предприемат, вече трябва да са били взети - да е имало активно изтакане и активно производство на енергия през последните няколко дни, което аз не знам доколко е изпълнено, за да могат да се освобождават обеми за поемане на високите води.

Могат ли да се предотвратят ситуации като тази, която наблюдаваме в момента при язовир „Иваново"?

Би могло да се предотврати, като се наблюдават активно язовирите и където има контролни механизми, да бъдат използвани, за да бъдат активно изтакани язовирите. Това водохранилище, което се е скъсало - ще има някакви изследвания - вероятно е резултат от лошо стопанисване.

Това не е ли било ясно в аванс или трябва да се случи нещо такова, за да...

Аз не съм специалист, но малките язовири обикновено се стопанисват или от общинските власти, или даже някъде от физически лица, частни фирми и така нататък и в повечето случаи контролът там е занижен. „Гражданска защита" най-добре може да каже, но те имаха няколко специални задачи по отношение на малките язовири, тяхното състояние и така нататък.

Как мислите, дали ще има още по-критични ситуации, очакваме язовир „Ивайловград" да прелее.

Той си прелива в момента, но преливането на такива язовири като „Ивайловград" не е проблем, защото той така е проектиран. Проблем е за братята гърци и турци. Река Марица в момента е много висока, нашите измервания показват водно количество от порядъка на 1700 куб. м/секунда, това е много вода. И ако притокът в „Студен кладенец" и „Ивайловград" през тази нощ е много активен, значи за Одрин и долулежащите части на Марица високата вълна може да бъде значителна, защото то и там ще вали. Прогнозите за валеж през нощта и утре сутринта е валидна за целия този югоизточен район. И по-скоро опасностите са за тях. И за всички селища в долната част на Марица - Харманли, Гълъбово и така нататък.

Какво да очакваме, когато този сняг, който сега натрупа и продължава да вали, започне да се топи? Може ли да сме свидетели на още по-неприятни ситуации?

Възможно е. Зависи колко внезапно ще бъде затоплянето. Другата седмица се очаква да стане по-топло. Ако има нахлувания с топъл вятър, с дъжд, в момента има доста сняг и по поречието на Арда, и по поречието на Марица. Никак не е малко. И какво ще се получи е неясно. Това, което трябва да се знае, е, че тези, които стопанисват язовири, по-добре е да освободят по-големи обеми. Все едно язовирите ще се напълнят, защото има доста сняг и доста ще вали през следващите десетина дни. И за да се предпазят от такива внезапни ситуации, по-добре е активно да произвеждат енергия или да изтакат язовирите, да имат безопасно ниво на водите. Предполагам, че Министерството на околната среда и водите вече е дало такова предписание.

Смятате, че няма да се стигне до ситуации като днешната?

За съжаление това е българската психология. Днес за съжаление лека им пръст - казаха, че има няколко жертви там - и си представяте, като ти се наводни къщата и като станат температурите под нулата, какъв ужас е. Когато се счупи стомната, ние винаги вземаме адекватни мерки. За съжаление проблемът е, че не са много енергични преди да се счупи стомната.

Смятате, че и в тази ситуация е могло да се вземат мерки, за да не се стигне дотук.

Ние дадохме прогноза на Министерството на околната среда и водите още в четвъртък. Те доколкото знам са алармирали съответните органи, но никой не би могъл да знае какво ще се случи с този малък язовир.

Това е казвате злощастно стечение на обстоятелствата, така ли?

Да, злощастно стечение на обстоятелствата на фона на лошо икономическо състояние, което от своя страна не позволява да се вземат адекватни мерки с висока сигурност. Нали знаете, колкото повече пари имате, толкова повече можете да покриете ситуации с ниска степен на вероятност. По принцип е така.

Какво е адекватното поведение занапред?

Нас ни задължават и от ЕК да имаме добро планиране на превантивните мерки и защитата от наводнения. Нашият институт имаше активно участие към това, което правят басейновите дирекции към МОСВ. До края на месеца басейновите дирекции ще организират обсъждания на плановете на предварителната оценка от риска за наводнение и плановете за предварителни защитни мерки. Полека-лека нещата влизат в европейски стандарти, но това става бавно.