/ БТА
Делото за избора на Общински съвет в Плевен се отлага за 8 ноември. В днешното заседание в Административния съд-Плевен съдията-докладчик по делото Даниела Дилова прие, че не е изпълнено определението за отстраняване на допуснати от вещите лица технически грешки при повторното преброяване на бюлетините, отразяването им в текстовия формат на експертизата и след това в табличния вид. 

Отложиха делото за избора на Общински съвет в Плевен

Вещите лица трябва да прегледат отново записаното от тях в текстови формат дали отговаря на отразеното в табличен вид за всяка секция по партии и по отчетени преференции, разясни пред медиите след края на заседанието съдия Дилова.

"Няма да се прави повторно преброяване на бюлетините, а преглед и проверка на констатираните резултати", подчерта тя. "Това е необходимо с цел, за да бъде представена абсолютно достоверна информация относно броя на всички гласували, общия брой отчетени действителни и недействителни гласове и тези с "Не подкрепям никого".

Това е определящо за правилността на следващата експертиза, която ще бъде назначена по делото - математическата. Оттам ще е определящо за правилността и на изводите на съда относно оспорванията от жалбоподателите и респективно твърденията на ответника и на заинтересованите страни.

Делото за избора на Общински съвет в Плевен: Назначиха математическа експертиза

За да постанови съдебно решение съдът трябва да може да борави с достоверна информация по този въпрос", коментира съдия Дилова. По време на заседанието бе направено искане от една от страните по делото за спиране на производството на основание чл. 229, ал. 1, т.6 от Граждански процесуалния кодекс поради образувано в Конституционния съд и допуснато за разглеждане искане на съдия от Административния съд в Пазарджик. Съдия Дилова го остави без уважение. 

Припомняме, че казусът около избора на Общинския съвет в Плевен възникна в края на миналата година след местните избори, когато в едно дело бяха обединени 19 жалби срещу решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен от 30 октомври 2023 г. С него са обявени поименният състав на Общинския съвет и броят на преференциите на всеки един от кандидатите, участвали в изборите. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елина Кюркчиева, БТА