Ураганът "Милтън" отново се усили до 5-а категория и се очаква да достигне сушата по западното и централното крайбрежие на Флорида още в рамките на денонощието. Заради стихията се образуваха огромни задръствания, а горивата изчезнаха от колонките. Местните власти предупреждават, че "Милтън" ще бъде много по-страшна буря от предишния ураган "Хелийн", който премина наскоро през Флорида. Как щатът се готви за урагана разказват пред NOVA българи, които са в окото на бурята.

Опасност дебне Флорида: Ураганът „Милтън“ се усилва все повече

И актрисата Красимира Кузманова, и Веселин Христов живеят във Флорида. „За съжаление, прогнозите са много стряскащи. Ние се евакуирахме в понеделник. Във вторник вече имаше километрични задръствания, а горива по бензиностанциите нямаше”, разказа сънародничката ни. По думите ѝ хората са много добре подготвени, но не всички се съобразявали с указанията.

За разлика от семейството на Красимира, това на Веселин решило да не се евакуира. „Останахме, но следим новините. Очаква се ураганът да премине южно от нас”, посочи българинът. „Заредили сме колите с гориво предварително. Ако положението се влоши, може и да се евакуираме. Въпреки че питейна вода в магазините трудно се намира, ние сме се подготвили”, обясни Веселин Христов.

Байдън за урагана „Милтън“, приближаващ Флорида: Евакуирайте се веднага, на живот и смърт е (ВИДЕО)

Масово хората обковават прозорците на къщите си със специални платна, които да предотвратяват счупването им при силен вятър. Такива мерки е взело и семейството на сънародника ни в САЩ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
nova.bg