/ iStock
Даването на дигитални устройства на малки деца действа пагубно, предупреди психологът Георги Млеканов при представянето на новата си книга "Дигитална зависимост - наръчник за родители и учители".

Детето се изгражда, когато общува с родители, връстници, предмети. Така се изгражда един пълноценен човек, допълни той.

Психологът посочи, че когато даваме на едно съвсем малко дете устройство, то не може да бъде функционално грамотно и ще изпитва тревожност. "Важно е да бъдат предупредени родителите, защото те са тези, които са цял живот до детето си. Не ми се иска да виждам деца на две години, които не знаят, че могат да ходят, защото имат монтирана стойка за телефон на количките си", каза психологът.

"Не искам да виждам родители, които стоят в парка на телефоните си и не комуникират с децата си - това е време, което никога няма да ни се върне, посочи Млеканов.

Според него много лесно се развива зависимост на децата от дигиталната среда.

"Зависимост не е, когато едно дете играе игра, а когато мислите му са насочени към играта. Зависимостта е, когато мислите са "закопчани" от онлайн пространството. Децата имат много по-малко неврони, когато са зависими от дигиталното", разясни организационният психолог.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БТА