Мирослав Найденов: Не табелата определя как функционира институцията
Мирослав Найденов: Не табелата определя как функционира институцията / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa
Министър Мирослав Найденов в „Седмицата” на Дарик
50124
Министър Мирослав Найденов в „Седмицата” на Дарик
  • Министър Мирослав Найденов в „Седмицата” на Дарик

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в студиото на „Седмицата”:

В студиото, но да кажем честно на слушателите, че правим този запис в петък след парламентарния контрол, защото в събота сутрин трябва да сте къде?

Трябва да съм… ще отида да инспектирам как се възстановява дигата или, ако се влоши ситуацията…

Това е дигата край Харманли долу…

Дигата към Свиленград. Ако се влоши ситуацията, е възможно да отида и към Североизточна България. Така че със сигурност ще бъда някъде на терен.

С какво сте по-полезни на мястото на събитието, г-н министър, отколкото ако координирате всички необходими действия от тук, от София? Има доста упреци от различни страни, какво налага целият кабинет да се изсипва на място, където е станало нещо. И даже най-недобронамерените критики са, че почват и вас да обгрижват едва ли не заради организационни въпроси.

Значи, тези критики са, аз не знам каква дума да използвам, търся, търся, безсрамни ми идва в съзнанието, защото това, което направихме за тези 4 дни там, категорично вече го казвам като участник, не като някой, прочел доклад. Защото до министрите обикновено идват доклади. Първо, време трябва да стигнат докладите. Второ, едно е да го четеш на доклад, друго е да се изправиш очи в очи с трагедията там, на място, да го видиш, да чуеш хората. Самото ни присъствие там дава допълнително кураж на тези хора. Защото ние бяхме сутрин от 7.00 ч. вечерта до тъмно. Първите оперативки ги правехме сутрин в 7.00 ч. сутринта. Защо ако сме на място, а не в кабинетите, ще стане по-бързо? Аз дадох, преди ефир ви дадох примера с това, че когато се обадих да тръгнат камионите с дървата, те тръгнаха и до часове бяха пет ТИР-а с дърва там. Ако беше някой друг, а не аз…

Ако се обадите от София?

Значи, ако се обадя от София, няма да е същото. Трябва някой да ми докладва, а той, този, който ми докладва, трябва да го направи в доклад. Този доклад трябва да мине през мен, да се резюлира примерно от тези, които са отговорни под мен и т.н. Второ, ако прочета доклада, аз няма да бъда примерно убеден, че точно в този момент трябват пет ТИР-а дърва. Когато обаче съм на място, когато и аз мръзна като хората, защото и аз бях на терена заедно с останалите ни колеги, по-други са нещата. Нещата се случват в реално време, а и отново повтарям, важно е хората да ни видят на място, защото така те смятат, че ние сме по-съпричастни. Не са ни обгрижвали. Аз бях там само със служебен автомобил и един шофьор. Така че в този смисъл, нали, никой не е обгрижван. А самите, даже и шофьорите, момчетата, и на другите колеги, те също помагаха. Всички, всички наистина в тези дни се включиха за това в рамките на часове да осигурим нормален начин на живот и функциониране на това населено място. И когато… ще дам пример, който е показателен за времето на действие. За два дни ветеринарните служби успяха да извадят всички издавени животни, над 120 и да ги отпратят към екарисажа в Шумен. Преди животните да стигнат в Шумен с екарисажните коли, защото пътищата бяха затруднени, ние изплатихме на хората парите в брой, защото много от тях се оказва, и това също е реална обстановка, личните им карти бяха също отнесени от потопа. Нямаха документи за самоличност, нямаше им ги дебитните карти да отидат, да изтеглят, примерно, пари от някъде. И затова се наложи там... но това трябва да го видиш, трябва да го видиш в реално време.

По-големият въпрос е за това как България е организирала системата с водите си, с язовирите. Според вас редно ли е министърът на земеделието и храните да се занимава с проблеми с язовири, при положение че има друго министерство, в чието име са водите?

По отношение на язовирите за напояване… Тъй като в България има няколко хиляди язовира, аз лично не знам колко са, но знам колко са в „Напоителни системи”.

3000 според публикациите са в „Напоителни системи”, или не?

Не. Тук позволете да ви коригирам…

Или са над 3000? А колко са?

Над три… са, в „Напоителни системи” са 161 язовира. Отделно, разбира се, освен язовири има напоителни полета, диги, хидромелиоративни съоръжения, помпени станции и т.н. Но язовирите са 161. В държавата те са повече от 3000, защото язовири има и в предприятието „Язовири и каскади” към енергийното министерство. Има, разбира се, и към регионалното…

…51 или ще станат толкова?

Не знам бройката в другите. В регионалното министерство мисля, че има около 10 язовира. Има язовири, които Министерство на околната среда и водите също по някакъв начин контролира. Язовирите, които са във ВиК дружествата. Така че много язовири има. И големият проблем всъщност, защото и наводнението в Цар Калоян, и това се случиха с язовири общинска собственост. Над 3000 са общинските язовири. Тези малки язовири, които, понеже са на територията на съответната община, общината по някакъв начин е придобила статут на вледеене на тези язовири, те обикновено се дават на концесия най-вече за, примерно развъждане на риба или за не знам какво, за някакви атракциони. Не се поддържат въобще, защото общината в ролята си на това да иска най-вече да събере наема от концесионера, едва ли заделя съответните капиталови разходи.

Сега, вярно ли аз разбрах през седмицата решението, че вашето ведомство ще поеме чрез „Напоителни системи” грижата за по-малките, микроязовирите, които се използват за напояване и за развъждане на риба, независимо чия собственост са?

Това, което работната група, разпоредено от премиера Борисов, предложи и то предстои да бъде реализирано със съответните нормативни промени, е следното: първо, контролът върху всички язовири, независимо къде са и кой е собственикът, да бъде поет от предприятието „Язовири и каскади” към енергийното министерство. Там са съсредоточени и най-големият брой специалисти и експерти. Управлението на язовирите, и най-вече на тези малки, проблемни язовири, ще бъде дадено на
„Напоителни системи”. Разбира се, там, където общината…

Според вас това разумно решение ли е?

Разумно е.

При положение, че има отделно ведомство, което се занимава с водите в България.

Вижте, аз няма да коментирам портфолиото на Министерство на околната среда и водите, но в момента се готви цялостна реформа във водния сектор. Той се готви под ръководството на, този екип работи под ръководството на министър Нона Караджова и аз смятам, че те ще предложат един много, много добър продукт. Практиката показва и аз ще дам примера с горите, ако Министерството на земеделието управлява и горите, целият горски сектор и реформата, която направих, в момента е при нас, и те функционират по-добре и го показват резултатите. Трябва водният сектор да се управлява от едно място. Да се управлява! Имам предвид като стратегии, като политика, но не експлоатира.

И кое ще е това…

Вижте, управлението и експлоатацията са две различни неща. Ако разделиш контрола от експлоатацията, е най-добре. Затова това, което предлага премиерът, всъщност което му е предложила на него работната група, контролът да бъде в Министерство на енергетиката. Операторите могат да бъдат ВиК дружества, могат да бъдат „Напоителни системи”, но когато контролът е единен, когато предписанията са задължителни и не подлежат на коментар, а на изпълнение… Защото ако сега някой беше, примерно в случая, да кажем, имаше предписания за тази язовирна стена и за неизпълнението на предписанието - незабавно рестрикция, а рестрикцията, разбирайте, източване на язовира, операторът, ако знае, че ще му източат язовира и, примерно, вътре зарибената, рибите или не знам какво ще го загуби…

И сега оператор ще стане на всички микроязовири „Напоителни системи”…

„Напоителни системи”. Точно така.

…а собствеността ще остане на общините?

Да, няма да им се отнема собствеността. Защото, разбирате, че това вече минава в други, т. е. трябват много тежки законодателни промени и някаква друга процедура.

И т.е. общините ще имат една гола собственост, нищо няма да получават от тези язовири …

Вижте, общините първо, ще са… Всъщност каква е идеята.

Или „Напоителни системи” наем ли ще плащат, в смисъл как ще оперират?

Първо, ще се направи оценка и много от тези микроязовири по всяка вероятност ще бъдат изпуснати, и то в най-кратки срокове, защото това, че общината… Да, просто ще бъдат източени. Този язовир, апропо този язовир…

Иваново”.

„Иваново” е трябвало да бъде източен незабавно, но в момента, в който са получили сигнал, примерно общинските власти са разбрали като собственик, че стената има пукнатина.

Те оспорват собствеността, но да не влизаме в тая тема.

Вижте, те оспорват, но там е местният кмет, там е общинският кмет. Той е имал сигналите, имало е подписка до него. Той е там сред хората. Ако това застрашава хората, като кмет той може да вземе решение и да го източи. Никой няма да го санкционира, ако го е източил.

Вие започнахте да обяснявате по-важното как ще бъдат хем собственици, хем оператор ще бъде „Напоителни системи”?

Да.

И какъв смисъл има за общините те да са собственици, ако няма да оперират с тези язовири?

Ако искат общините, могат да прехвърлят собствеността на държавата, както държавата в момента прехвърля на общините.

А, ако не прехвърлят?

Ако не прехвърлят тогава…

Са голи собствениците… от римското право… Нали, водиш се собственик, но всъщност нищо.

Общините нямат ресурса, нямат администрацията, ако щете, нито специалистите да управляват такива мощности, защото ето какво се случва. Малко…

А частни микроязовири? Там как ще бъде? Пак ли „Напоителни системи”?

Ако не спазват… Не, значи, ако е частна собственост, той ще трябва да изпълнява предписанията, дадени от контролния орган, в случая „Язовири и каскади”, така че те са длъжни той…

Колко са частните, правили ли сте такава сметка?

Не, вижте, аз не мога да дам отговор в момента. Знам тези, които са в „Напоителни системи”, защото съм принципал, 161, но колко са останалите…

Колко са общински…

…какъв им е статутът, не мога да ви отговоря. И се надявам тази бърза оценка да бъде направена и да се случи. А управлението на водния сектор въобще следва да е в Министерство на околната среда и водите, управлението като политики, като инфраструктура водна, каквото щете.

В началото на седмицата, веднага след инцидента, бяха обещани проверки до 7-8 дни на язовирите. Има ли вече резултати…

Не мога да отговоря. По отношение на „Напоителни системи” мога да кажа, тъй като…

Има ли проблемни язовири в „Напоителни системи”?

Не, няма. Категорично. Вижте, много е просто. За всеки язовир, който е в „Напоителни системи”, има оперативен план за действие, примерно, при превишаване на критичните нива, има съответните отговорни лица, има денонощно охрана, има хора, които са компетентни и отговарят там. Ако този язовир общински „Иваново”, който се спука, имаше охрана, охраната щеше да види, просто ако имаше хора там, живи хора да видят, те щяха да видят, че нещо става и да сигнализират.

Ама, вие сам казвате, че те, общините, нямат сили да направят това нещо. Т.е. всякакъв упрек към тези общини, при положение че нямат пари за охрана откъде да вземат…

Затова ви казвам… Вижте, те са можели… когато има пукнатина, най-малкото да го сочат, както в, между другото, в момента, даже в този момент, в който разговаряме, се източват язовири.

Това сигурно струва пари, нали? Общината там, ако…

Не струва никакви пари. Има един спускателен кран, който просто трябва да бъде задействан. А и в този момент, тъй като има национален кризисен щаб под ръководството на главния секретар на МВР, се разпорежда и се източват опасни язовири.

А докъде стигнахте със завеждането на язовирите? Това е онази стара история след проверката на Сметната палата, където стана ясно че липсват цели съоръжения в…

Да, оказа се… Не те, не съоръжения… За да го обясним, не липсват съоръженията или язовирите ще…

Липсва документалното му оформяне.

Да, да, вижте, знаят много добре…

Не, не, съоръжението няма как да липсва язовир, но има язовир…

Примерно, ето язовир „Жребчево”, нали, той няма, всички го знаят, че е в „Напоителни системи”, там е, той не е изчезнал.

Не са осчетоводени „Малко Шарково”, „Сопот”, „Пчелина”, „Тракиец”, „Тополница”, „Ахелой”, "”Бели Лом”, „Дяково”, „Жребчево”, за което казахте, „Порой”, „Съединение”. Констатира Сметната палата края на миналата година.

Да… Така, значи… Те са били осчетоводени, изчезнала е цялата документация. Има един баланс, финансов баланс.

Т.е. мърлящина ли е или нарочно?

Има следствие. Лично моето мнение е, че е нарочно, защото когато закрихме агенцията по хидромелиорации, изпълнителната агенция, и трябваше служителят на министерството да поеме с приемно-предавателен протокол съответната документация, в това число и финансовите баланси на тези хидромелиоративни съоръжения, се оказа, че те ги няма - нито на хартия, нито на електронен носител. Някой беше откраднал компютъра заедно с дублиращите архиви, които са на хартия. Има следствие. . .

А какъв би бил интересът от това изчезване, че после като не е ясно да стане частно, така ли?

Много елементарно. Не, вижте наливани са средства. Не, не, няма как да стане такъв
голям язовир, примерно, от тези, които ги изредихте. В тези големи хидромелиоративни съоръжения в годините назад са наливани много средства за поддръжка и те се отразяват в балансовата стойност. Когато откраднеш балансовата стойност, няма да можеш да провериш дали наистина парите са отишли или... т.е. не можеш да засечеш…

Или някой е откраднал парите.

Според мен са правени… Това изчезване на документацията е с цел да се прикрият финансови злоупотреби, а не да приватизират съответните язовири.

Вие казвате през ноември, че ще обявите конкурс за фирма, която да оцени осем язовира, 27 дунавски диги, 75 отводнителни помпени станции и други съоръжения. Направихте ли този конкурс? Прави ли се вече оценката и…

Прави се оценката, възложи се на отделните клонове на „Напоителни системи” те да го поемат да си правят съответните организации, така че има създадена организация. Когато се случи на мен ще ми докладват, но все пак срокът, който съм дал аз и, разбира се, това, което сме се договорили със Сметната палата, е средата на годината.

А след наводнението на 6-и август 2007 г. в Цар Калоян Емел Етем, тогава вицепремиер и министър за държавната политика при бедствията и авариите, обявява, че е нужно да се направи нова хидроложка карта на България. Всъщност направена ли е? Тук вече отговорността се разделя… между вие, във вашата сфера в „Напоителни системи”.

Ами, тя е имала предвид това може би да се направи единна хидроложка карта.   

Те, че не са направили две години и те, нали, ама, че и вие две години сте вече, нали, вече става все по-трудно с прехвърлянето върху тройната коалиция.

Не, те не са направили. Не, тук не става въпрос за прехвърляне. Аз не знам, нали,
какво е имала предвид, когато е казала.

Трябва ли да се прави такова нещо според вас?

Аз мисля, че колегите в Министерството на околната среда и водите имат подобна карта, не може да нямат, а какво е имала тя предвид, дали да бъде осъвременена, не знам, трябва тя да отговори. Не знам какво е имала предвид.

Интересно е как ще отговорите на критиките за това как сте определил ръководството на държавното дружество „Напоителни системи” и специално председателя на съвета на директорите Георги Харизанов, повелителя на язовирите, както го нарича „Медиапул”. Основната критика е, че той няма висше образование или нямал, не става докрай ясно, той е завършил Датския колеж, който е с някакъв по-различен статут. Може би това не е най-важният въпрос. Няма изискване, нали, законът не ви задължава, може да е прекрасен …

Вижте… Първо, експерт, обаче… Първо, няма изискване членовете на борда на директорите да имат съответно образование. Завършил е, да, Датския колеж. Той е един прекрасен млад човек, работлив…

Да, не е ли логиката все пак да се вземе хидролог да върши тази работа?

Има хидролози. Нека да обясня каква е структурата. „Напоителни системи” се ръководи от изпълнителен директор, има главен инженер.

Той хидролог ли е?

Те са специалисти с висше образование, има си главен инженер, който задължително трябва да е хидролог. „Напоителни системи” е търговско предприятие. Първо, на търговското предприятие му трябва мениджър. Търговското предприятие „Напоителни системи” беше във фалит и не бяха изплащани заплатите повече от шест месеца, така че този борд на директорите в момента са и мениджъри, за да могат да вдигнат това предприятие на…

Т.е. вие заради неговата финансова икономическа компетентност сте го взел…

Експертите… точно така, да. Да, в борда съм го взел, а не съм го назначил за шеф на
борда, защото те помежду си избират. А аз като министър назначавам само борда. Бордът избира кой да му бъде председател.

Бордът е от трима сигурно…

Точно. Той беше от седем и това е важно да обясня…

…така че и другите двама са хора, които разбират от води.

Естествено. Изпълнителният директор…

А той разбира от финансите, това е…

Да, нормално е в борда на директорите да има някой, който има и мениджърски качества. Говоря мениджърски, защото трябва да го…

Любопитно как?

И нещо повече, вижте, той се явява в момента, от тук дойде всъщност неговото осветяване публично покрай тези събития, тъй като не може самият директор на „Напоителни системи” и регионалните инженери… Инженерите бяха там на терен, затова не говориха по медиите, затова се появяваше в случая  Харизанов. И от тук дойде цялата тази шумотевица около него.

Е, остави че му изровиха какви работи е писал по сайтовете за Калинка Малинка - с кого била в близки връзки, кой я бил назначил от… ОЛАФ и така в тоя стил, и това породи пикантност в погледа върху него.

Не знам, вижте, никога не съм се интересувал. Не знам и не ме е интересувало. Четирите дни, които стоях там, защото те ме питаха ваши колеги чел ли съм, виждал ли съм, аз там не четох…

Знаете ли кое е по-странното, че той самият каза, че много е в интернет и се доказва това. Наистина последната информация, даже сега колегите пак проверяваха за състоянието на язовирите в сайта на „Напоителни системи” в интернет, е от февруари 2011 г. В смисъл той доста е писал по собствените си блогове, обичайки интернет, а пък в сайта… това, което вие искате и премиерът иска - да има пълна яснота и публичност…

Мисля си, че сигурно има човек, който отговаря за това. Не знам каква организация са направили. Сайтът на „Напоителни системи” е последното нещо, за което съм се…

Всъщност въпросът, който винаги се появява в България, е за отговорността и кой носи отговорността. 2007-а след наводненията в Цар Калоян…

Няма отговорен.

…категоричното искане от ГЕРБ е министър Емел Етем да си отиде. Сега опозицията ви го връща, позовавайки се на тези искания, питайки кой е Емел Етем.

Опозицията, нейната работа е да критикува. Щеше да е странно, ако не го правят, лошото е, че те опитват да политизират неща, когато има в случая човешки жертви, включително и днес на парламентарния контрол. Аз си позволих след това да поискам думата като министър, за да обясня, че не бива да твърдят, че ние сме били там, защото това е било евтин пиар. Не, напротив, ние бяхме там, за да помогнем на хората. Отговорността трябва да я търси друг. Знам и видях, че беше на място окръжният прокурор на Хасково, че има образувано предварително производство за това кой е виновен. Надявам се да приключи и те да обявят кой е виновният, и да внесат обвинителен акт. Има човешки жертви, затова според мен, казвам го не като министър, като гражданин, щом има човешки жертви, щом има такива поражения, трябва да има виновен. Защото ако и сега няма виновен, при условие че за Цар Калоян, доколкото знам, още няма виновен, хората ще кажат кучето си лае, кервана си върви.

Там беше образувано следствие… да, осем обвинения, но нямам информация докъде са стигнали прокуратурата.

Не знам. Аз видях информация в пресата, че и в момента все още няма повдигнато обвинение. Да се надяваме, че това следствие ще приключи по-бързо и хората искат, хората искат да знаят, особено тъй като при Цар Калоян е малко по-различна ситуацията. Там не са знаели, че има някакви проблеми, но тук тези хора от 10 години знаят, че стената е спукана. И те затова казват - ние 10 години алармираме, и ето.

Програмата за развитие на селските райони ще бъде механизмът, по който ще търсите да помогнете на Бисер, на други пострадали евентуално места. Меглена Плугчиева от БСП предложи да бъдат направени типови проекти за пострадалите общини и хора, защото те нямат финансов ресурс и знания да го направят. Има ли хляб в такава идея? Наистина, като ги гледаш тия хора по телевизиите, вие на място сте ги видял, едва ли от тях може да се очаква, че ще могат да напиша проект, който да…

Първото, което направихме, е да поискаме спешни консултации да проведем с Европейската комисия, с Главна дирекция „Земеделие” и да поискаме разрешение за това тези райони да бъдат възстановени с пари по програмата за развитие на селските райони. Имаме окей.

То впрочем си има такава мярка 126 за възстановяване на селскостопанския производствен потенциал, разрушен от природни бедствия.

Така, но тя не е включена в първоначалния обхват на програмата. Тоест когато програмата е стартирала през 2007 г., тогава управляващите не са се сетили да я включат, защото са си мислили сигурно, според мен, че няма…

А вие я включихте, или сега я включвате?

Ние искаме сега разрешение от Европейската комисия да я включим, но тъй като това е по-бавна процедура, да включваме нова мярка, ние искахме разрешение по съществуващата мярка 321…

Основни услуги за населението и икономиката в селските райони.

Точно така, и получихме разрешение това да го направим. И сега да обясня. На хората 126 или 321 не им говори нищо. Хората искат нарушената ВиК мрежа, нарушената пътна настилка да бъдат възстановени и ние ще го направим с пари по програмата за развитие на селските райони.

Въпросът е, че и доста хора явно имат очакванията, че и къщите ще им бъдат построени…

За къщите е друг въпрос.

Че ще им бъдат възстановени загубите за реколта, загубите от добитък, а и вие създавате донякъде такива усещания управляващите, и то не само сега. Години наред…

За добитъка вече го възстановихме. Нека да кажа какво направихме. Животните вече ги изплатихме. Не сме оставили нагласи, ние го направихме. Селскостопанската продукция…

А в смисъл няма ли други селскостопански, нали, земеделци, които си застраховат животните, и в смисъл…

Има хора, които застраховат. Ако някой е застраховал животните си, той ще получи и застрахователно…

Ама излиза, какъв е бил смисълът някакъв човек примерно две години си застрахова кравата, примерно, нали, може да не са много такива, застрахова си кравата и в един момент излиза, че той е бил глупав да си я застрахова, да дава пари.

Аз разбирам идеята ви, защото това може да доведе до прецедент. Много хора да кажат, ами тя така и така държавата плаща, защо да застраховам.

Ето, Дарик е застрахована сградата, ами защо да я застраховаме тая сграда?

Сега, вижте, ако беше наводнение от дъжд, примерно проливни дъждове, някакъв ураганни вятър, буря, разбирам, но когато е скъсана там, това наистина е бедствие, трябва държавата да помогне. Затова ще им изплатим. Това са хора от беден край. Те не са ги застраховали. На тях, на тях ще им изплатим. Това не значи обаче, че трябва да стане прецедент и всички да разчитат, нали, примерно да кажем, големите зърнопроизводители да не си застраховат срещу бедствие…

Реколтата.

…площите, реколтата. Нещо повече, ние мислим в посока на това да въведем минимално застраховане, минимално каско…

Задължително.

…за земеделската продукция. Да. И има резон в това. Нещо повече, консултирали сме го с бранша. Да, определено. И тези пари да бъдат използвани в такъв фонд. Но отново повтарям…

То и за сградите има такива идеи, и не само селскостопански, жилищни сгради задължително да се застраховат…

Сградите е естествено, защото… Ако има застраховка, в случая застрахователните компании…

Но знаете ли, това, което вие описахте, че вие заради това, че виждате вина и на държава, на община, публична вина за тази ситуация, и затова казвате редно е да им платим на тия хора. Само че един застраховател след това ще започне да гони да си възстанови средствата от виновния. В случая държавата ще търси ли от конкретни физически лица до гроб да дават пари, за да възстановят това, което тя е възстановявала?

Държавата не, но ако има повдигнато обвинение, предполагам, че в част от обвинението ще бъдат и търсене на материални обезщетения.

Казахте нещо важно. Обаче откога смятате, че ще заработи, ще въведете евентуално задължителна застраховка за селскостопанската продукция и животните, предполагам, влизат?

Има, аз съм възложил на експерти, които подготвят това като схема. Искаме да го консултираме, когато сме готови, във финалния вариант. Разбира се, то не касае, не бива да бъде форсирано заради това бедствие, което се случи. И когато имаме финалния вариант, ще го възложим, включително изпращах хора от министерството на обмяна на опит с други страни членки, които имат подобна система.

Има задължителни пари има мерки за…

Има, разбира се, те са минимални. Ще дам пример, за да могат слушателите да се ориентират. Ако примерно на един декар обработваема земя, да кажем 50 стотинки е задължителната минимална застраховка, ние можем да съберем един бюджет, при условие че площите в България, които подлежат на подпомагане са около 30 милиона, това означава, че ще имаме около 15 милиона фонд. А 50 стотинки на декар е нищо. И в случая ние ще имаме 15 милиона, които при подобни ситуации можем да използваме.

Ама вие имате предвид държавата да управлява такъв фонд, а не да стане с обикновеното застраховане.

Не, не. Той ще бъде със застраховане, разбира се…

На пазара, застрахователните компании…

…но самите застрахователни компании, аз има предвид, че ще го имаме като  общество. Тогава тези пари, разбира се, това ще бъдат минимални нива. Ако някой иска да го застрахова на повече, тези фондове ще бъдат по-големи.

Според вас грешка ли беше закриването на министерството на извънредните ситуации, при положение че когато ГЕРБ го закри, Европейската комисия откри такъв пост? И той е даден по ирония на съдбата на българка.

Ще отговоря откровено. Аз не мисля, че фасадата или табелата определя това как функционира съответна институция. Аз видях какво прави министър Цветанов със съответните си компетенции и отговорности, защото в момента той ръководи тази структура. Видях хората в действие и мога да ви кажа със сигурност, не съм бил в Цар Калоян, но имам спомени, така, а и хората го признават, включително и хора, които са участвали и при онази акция тогава, навремето. Говоря от обикновените, редовите спасители, хора от Гражданска защита и така нататък. Организацията този път беше много, много по-добра, без да си имаме министерство. Тогава си имахме министерство, нещата не са били по-добри. А ако имаш създадената организация, дали тя ще е облечена в шапката на отделно министерство, или с ресурса, който има един вицепремиер, защото той като вицепремиер има наистина огромен ресурс, той командваше в момента там и армията, и Гражданска защита, имаше министри. Той разпореждаше включително и на нас какво да се прави. Така че дали ще е отделно министерство, не знам. Мисля си, че важни са хората и организацията.

Добре. Завършваме записа в петък. Разбираме се, че ако в събота има нещо важно, което да кажете в зависимост от това къде ще сте - или в Южна България на дигата…

Или в Североизточна.

…край Свиленград, или в Североизточна България, ако там се влошат нещата. Ще се чуем, ако има…

Разбира се.

…телефонни връзки, за да…

И дано, така, позволете ми една благодарност. Първо, с поклон пред паметта на хората, които си отидоха, но голям поклон и пред хората, които дариха в този тежък момент, към тази съпричастност, която се прояви. За първи път в такава тежка ситуация ние показахме, че сме българи и че сме общество. Така че с огромни благодарности за тези, които най-без, така, в този тежък момент помогнаха.

Там няма продоволствен проблем. Нали отговаряте за храните?

Не само че няма, има излишъци в момента от дърва, храна, дрехи, консумативи. Насочват се към други райони, към други бедстващи райони. И това всичкото, само да кажа, за уточнение, до момента ние не сме платили нищо нито за хранителните продукти, нито за консумативите. Всичко е част от тази безпрецедентна дарителска кампания. Наистина с голяма благодарност.

Това впрочем е една друга голяма тема. Ако приемете, ще ви поканя да говорим за темата храни, които изхвърлят българите, включително и магазини, големите магазини… И нуждаещите се както в България, така и по света, за които тия храни биха били безценни.

Това е тема, която зададе Европейският парламент, вече имаме регистрирана хранителна банка в България. Можем в тези тежки дни, каквито примерно …и не само заради метеорологичната обстановка да помагаме на хиляди бедстващи хора. Така че трябва да вървим в тази…

Това е друга голяма тема.

…посока. Но всички тези, които помогнаха, наистина едно голямо благодаря.