Калфин: Трябва да бъдем внимателни, темата с АСТА не е приключена
Калфин: Трябва да бъдем внимателни, темата с АСТА не е приключена / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Финансовите министри на еврозоната отложиха планираната среща за Гърция с мотива, че очакват по-сериозни гаранции от всички гръцки партийни лидери за спазване на поетите ангажименти за икономии в страната. Това на практика отлага отпускането на новия спасителен транш за Гърция от 130 милиарда евро. В същото време групата на социалистите и демократите излъчи алтернативна тройка за спасяването на Гърция – реплика на тройката ЕК, МВФ и ЕЦБ, които работят по мерките за стабилизиране на страната. Част от тройката, която ще подготви програма за спасяването на Гърция, е българският евродепутат Ивайло Калфин.

До две седмици т.нар. алтернативна тройка за спасяването на Гърция ще бъде в южната ни съседка, за да обсъди вижданията си за оживяване на гръцката икономика. Това съобщи в предаването на Дарик „Европа сега" евродепутатът Ивайло Калфин. По думите му никой не работи за стимулиране на гръцката икономика – което е нужно условие за изваждане на страната от кризата.

Каква е алтернативата за Гърция – има ли мерки, които са по-адекватни от това, което правят в момента представителите на институциите, които станаха известни тройката в Гърция?

Тази т.нар. тройка, която сега работи, не е много класическа. За първи път се появява тази комбинация между МВФ, ЕС и ЕЦБ. Това е част от усилията ЕС да намери някакви инструменти, с които да налага финансова дисциплина в страните от еврозоната. Засега не е намерен най-добрият механизъм и работата на тази тройка го показа. Единствена от тези три институции МВФ е специализиран в работа със страни, които са в силно затруднено финансово положение. Нито ЕС има инструментите да го прави това нещо, нито ЕЦБ има особен ентусиазъм да участва в това и резултатът се вижда.

Всъщност мерките, които се предлагат на Гърция, са почти изцяло насочени към съкращаване на бюджетните разходи и второ – това е гарнирано с една непрекъсната политическа драма. Ето сега на Гърция се казва „вие имате два дни да приемете тези мерки, които ви даваме". В резултат между другото на това по 20 души от парламентарната група на „Нова демокрация" и ПАСОК напуснаха групите си и не гласуваха. На което Оли Рен им казва: „Това още не е нищо, през юни ще ви дадем нов пакет и ще видите тогава какво ще ви се случи ", но не казва точно какво ще има в този нов пакет. Щял да види.

Виждате, че това създава абсолютна несигурност, липсата на доверие в гръцкото общество, те не знаят какви стъпки трябва да се направят и ако ги направят тези, кога ще следват следващите и какви ще бъдат те. Въобще ЕС се опитва с политически мерки – обсъжда се на Съвети на министри, на ниво държавни глави, да вземе решения, които примерно МФВ налага с технически средства, и да ги вдига на политическо равнище. Резултатът какъв е: Гърция за две години намали бюджетните си разходи с 20 процента. Гърция в момента, ако погледнете първичното салдо на баланса, без да се включват лихвите по дълга, който плаща, той е балансиран. Тя на практика няма дефицит. Гърция съкрати също много голям брой служители за последните 20 години. Въобще там се правят непрекъснато доста тежки реформи, но онова, което трябва да се прави, не се прави. А това са мерки за оживяване на икономиката. Гръцката икономика се свива и то се свива доста. При този начин на политика, който предлага европейската тройка, предвижданията са рецесията да се задълбочи още повече. А няма как една страна да излезе от икономическа криза без да се помисли за мерки за развитие на икономиката и без да има публична подкрепа на тежките мерки.

Ето това е алтернативата, за която ще работим с нашите колеги. Фискалните мерки да бъдат при всички случаи съчетани – първо с много по-ясна визия за страната, какво трябва да се направи и какъв ще е резултатът, за да има обществена подкрепа. И второ – много ясни мерки за преструктуриране на обществения сектор и на икономиката, които да доведат до резултат. Те няма да се преструктурират автоматично, като им се отрежат от средствата.

Кога заминавате за Гърция? И смятате ли, че има основания в опасенията, че дори и сега да се постигне споразумение за този транш от 130 млн. лева, все пак гръцкият фалит е неизбежен?

Ами, защото никой няма ясна визия какво трябва да се случи по-нататък. Отново европейската тройка казва „юни месец ще имате нова порция, но ще видим каква ще бъде тя". По този начин няма как да влезе едно евро инвестиция в Гърция, защото политическият риск е много висок.

Ние ще пътуваме след две седмици. Междувременно ще се запознаем с доста материали по Гърция. Идеята е да имаме срещи не само с политическите сили и с държавните институции, но и с представителите на гражданското общество, профсъюзи и работодатели. Да чуем и техните предложения. Ще се видим също с икономически експерти. След две седмици ще бъдем там и надявам се до месец – не трябва да се очакват чудеса, разбира се, от това, което ние ще направим, но имаме вече конкретни идеи да предложим корекции в този механизъм, който се предлага на Гърция. Доколкото виждам в Гърция се подготвят за избори през април.

Това също крие риск.

Ако действително решат да имат избори през април, това действително ще промени политическата картинка. Аз бих сравнил с Италия, която в труден момент назначи едно изцяло професионално правителство, неполитическо, бих казал. Въпреки че има обвинения за демократичната му представителност, то се справя много добре. Вчера Марио Монти беше блестящ в Европейския парламент. Докато в Гърция натискът за политизиране на всичко и за извеждане на избори през април, няма да помогне особено, но това в крайна сметка е решение на гръцките депутати.

Рязко сменяме темата, защото вчера българското правителство спря участието ни засега в спорното споразумение АСТА. Очаквахте ли по-смела крачка от правителството – например да оттегли подписа си под този документ?

Разбира се, че очаквах по-смела крачка. Спирането на процедурите не значи, че сме се отказали от тях. Те могат да бъдат възстановени във всеки един момент. Другата алтернатива, ако правителството не иска да оттегли подписа, е ратификацията да влезе в Народното събрание и да бъде отхвърлена. Това също е вариант, за да се приключи с въпроса и да му се сложи точка. Очевидно, че правителството не поиска да го направи.

В крайна сметка нека да гледаме положително – все пак промениха позицията на ГЕРБ. Това ни позволи и тук, в Европейския парламент да имаме вече национална позиция. 2010 година депутатите на ГЕРБ гласуваха против резолюция, която апелираше преди подписването още да се коригира това споразумение. Вече те са готови, декларират и днес съобщихме, че имаме действително национална позиция на 18-те евродепутати, че не бихме подкрепили ратификацията в ЕП. Така че изчакването на българското правителство не е най-доброто, но все пак е по-добро от тази безумна защита на това споразумение, което накрая се оказа, че не го е и прочел министър Трайков.

Очакваме от вас повече подробности за това решение на ЕП от тази седмица да се създаде своеобразна интерне полиция – Агенция по интелектуалната собственост и пиратството. Това някаква реплика към АСТА ли е, как да го четем?

Не, това няма нищо общо с АСТА. Искам просто да заостря вниманието ви, че въпросът с АСТА не е приключен. И в ЕП, и в националния парламент трябва да продължи вниманието и натиска, докато не бъде окончателно отхвърлено това споразумение.

А що се отнася до това, за което питате за тази полиция. Това беше едно заглавие от италиански медии, от докладчик. Не става въпрос за полиция. В момента има две структури в ЕС, които се обединяват. Едната е Обсерватория по авторски права. Тя е малка структура, която обменя информация, добри практики и т.н, с минимален бюджет около 40 хиляди евро годишно. Има и едно бюро, което е служба за марки, дизайни и модели. Тя вече е структура на ЕС, с по-добър бюджет. Двете се обединяват. Те няма да имат разследващи и полицейски функции, но ще търсят и правят достъпна информацията за защитени марки в ЕС. Да припомня, че българската защитена марка е Горнооряховския суджук, сега се борим и за ракията, но с това ще се занимава тази нова служба. Всъщност се финансира по-добре една служба, която да обобщава информацията, свързана с нарушенията на авторските права и фалшифицираните продукти.

Т.е. да нямат никакви опасения българите, че сливането на двете думи „интернет" и „полиция" в образното описание на тази нова структура, биха могли да застрашат по някакъв начин свободата в интернет?

Не, това не е само за интернет. Основно то е извън интернет, няма работа в интернет. Няма полицейски функции, има информационни функции и основно за подправени продукти. Така че не е нещо, от което би трябвало да се опасяваме.