Как медиците ни приемат идеята да са евродепутати
Как медиците ни приемат идеята да са евродепутати / netinfo

Адвокат Хари Хараламбиев се завърна от Триполи и донесе молбите, собственоръчно подписани от шестте български медици в Либия, в които те дават своето съгласие кандидатурите им да бъдат издигнати за евродепутати.

Аз занесох декларации и заявления, които ми бяха връчени от народния представител Яне Янев, при условие че те се съгласят да ги подпишат, с което да заявят желанието си дали са съгласни да бъдат предложени за депутати в Европейския парламент.

Подобни документи носеше Георги Гатев, които му бяха дадени от колегата Шейтанов, който, както знаете, е член на една неправителствена организация, един инициативен комитет, който на свой ред ще предложи медицинските сестри за депутати в Европейския парламент.

Документите бяха подписани от сестрите, надлежно заверени от българския консул в Триполи и на летището ги предадох на представители на тази партия - "Ред, законност и справедливост".

Доколкото ми е известно, във времето, когато сме били в Либия, Яне Янев е направил предложение или ще направи такова пред народните представители, да се измени чл. 5 от Закона за избор на европейски депутати, съгласно който, както е известно, за да се кандидатира български гражданин за депутат в Европейския парламент, той трябва да е живял последните две години на територията на България или на държава, която е член на ЕС. Това трябва да бъде променено адхок, т.е. за случая, и да засяга единствено и само медицинските сестри, защото те не по своя воля вече осма година са извън територията на България.

Приеха без уговорки и без условности да подпишат тези заявления, защото това е един шанс за спасяването на техния живот.

А вие като юрист не се ли притеснявате от факта, че и ЦИК се произнесе, че е невъзможно?

Да сме наясно, не от българските адвокати произтича инициативата да бъдат вписани в съответните листи за кандидат европейски депутати, а това го направиха политиците. И ако те спазват своите принципи, политически, трябва да извървят своя път докрай, а именно, да изменят въпросния чл.5 от Закона за изборите. Аз не мога да посоча конкретно име, защото стоя встрани от политиката.

Имате предвид партията "Ред, законност и справедливост", която се е ангажирала?

Не само тя, доколкото ми е известно, не само от тях излиза тази идея. Има инициативен комитет, ако не се лъжа, първи постави въпроса Бойко Борисов. Но тези неща не мога да ги конкретизирам, защото, казвам, аз съм далеч, далеч от политиката.

Какво е настроението на сестрите? Очакват ли да се случи тази поправка в закона?

Честно казано, те вече заживяха с мисълта, че може би ще се реализира това предложение и ще станат депутати. Това ги кара да бъдат оптимисти, поне на този етап. Защото, нека да бъдем откровени, никой не може да гарантира живота им, тъй като над тях виси една смъртна присъда и не се знае какъв ще бъде изходът от решението на Върховния касационен съд на Либия по бъдещия наказателен процес.

Вероятно на следващото заседание на 22 април по делото за клевета към трите жалби на ищците ще се присъедини и четвърти ищец. Кого визирате?

Аз не мога да ви кажа точно името на този човек, но доколкото разбрах от нашия легационен работник Димитър Димитров, той е бил в залата, но не мога да посоча неговото име. Не е изключено да продължат отново и отново да се предявяват граждански искове от всички мъчители, не само от Джума Мишри и Шол.

Тоест не изключвате бройката да се увеличава с всяко следващо заседание?

Натам вървят нещата. Което не е добре, но такава е конкретната действителност. Ще проявим търпение и ще разберем докога ще бъдат включвани и колко ще бъдат на брой.