Фандъкова: В условия на криза пари за излишен лукс не можем да си позволим
Фандъкова: В условия на криза пари за излишен лукс не можем да си позволим / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Фандъкова: В условия на криза пари за излишен лукс не можем да си позволим
31083
Фандъкова: В условия на криза пари за излишен лукс не можем да си позволим
  • Фандъкова: В условия на криза пари за излишен лукс не можем да си позволим

Бюджетът на столицата е планиран добре и към полугодието изпълнението му е доста добро. Това увери в предаването „Дарик Юнайтед" кметът на града Йорданка Фандъкова. Изпълнението на приходната част, специално приходите от данъци и такси, е по-високо, отколкото миналата година, допълни тя. Фандъкова каза, че в Столичната община се залага на контрола и това дава резултат, което пък позволява планиране на дейностите, които се извършват в града. В условия на криза трябва да се прави непрекъснат мониторинг на изпълнението на бюджета както в приходната, така и в разходната част, защото пари за излишни луксове не можем да си позволим, коментира Фандъкова.

Ето какво още каза столичният кмет:

Как стигнахте дотук и какво видяхте по пътя си?

Всяка сутрин, когато тръгна за работа, се старая да мина през възможно повече улици, за да погледна обичайните неща, които интересуват всеки човек в София и най-вече кмета: какво е състоянието на почистването на улиците, какъв е трафикът. Сега е лято и много хора отпътуват от София, но пък голяма е строителната дейност през този сезон. Слава Богу, нашата инвестиционна програма се развива с бързи темпове. Това създава, разбира се, някои неудобства за шофьорите. Но аз  смятам, че всички, включително и те, си дават сметка, че, за да може да подобрим условията на живот в града, за да има метро, изградена канализация, за да ремонтираме улици, се налага и да затваряме улици. Хубавото е обаче, че много интензивната дейност наистина я насочихме през летните месеци - юли, август, част от септември, като по-дългосрочните обекти продължават. Т.е. за метрото, знаете, срокът му е 2012 г., но продължава изграждането му в срок. Така че общо взето това е картината в града. Сравнително добре изглеждаха улиците. Работниците на фирмите по чистотата бяха излезли и метяха, както обикновено сутрин. Живот и здраве, да няма инциденти. За съжаление вчера, когато се прибирах вечерта, беше станала сериозна катастрофа на бул. „Витоша", предишната вечер също имаше катастрофа. Истински се надявам шофьорите да са по-внимателни.

Като стана въпрос за почистването, аз идвам много рано сутрин на работа. Нещо, за което аз имам спомен за годините назад, което отдавна не сме виждали - водоноските, как се мият улиците и т.н. Това ми прави много приятно впечатление.

За наша радост имаме възможността в определени обеми да мием улиците. Още от пролетта започнахме с тази дейност. Много софиянци се впечатляват от това. Снощи имах късно обаждане от ваш колега, когото аз не познавам лично, който беше оценил това. Все пак искам да подчертая, че всяка дейност по чистота се калкулира, т.е. всяко нещо струва пари и ние сме много внимателни при планирането на задачите, така че градът да изглежда чист, приветлив, но в рамките на този бюджет, който имаме за чистота. Защото в година на криза аз смятам, че едно от големите достойнства на нашия бюджет за тези година е, че не вдигнахме данъците и основните такси на софиянци, включително такса смет. А, знаете, изплащането на тази дейност е именно от таксата смет. За наша радост бюджетът сме го планирали доста добре, той беше напрегнат, имаше критики в началото, но изпълнението към полугодието, за което вече имаме резултатите, е доста добро. Всъщност в година на криза изпълнението на приходната част на бюджета, специално приходите от данъци и такси, е по-високо отколкото миналата година. При приходите от данъци имаме събираемост 109% в сравнение със същия период на миналата година. Това от една страна се дължи - и аз благодаря - на софиянци, които си плащат данъците и таксите, на тяхната активност, но от друга страна се дължи и на много сериозния контрол и ревизиите, които моите колеги от финансовия ресор извършват. Имаме над 20 ревизионни екипа. Общо взето всичко е свързано с добро планиране и още по-добър контрол, така че ние залагаме на контрола и има резултат. Приходите от такса смет също вървят много добре, над това, което сме имали през миналата година. И всичко това ни позволява всъщност ние да планираме дейностите, които да се извършват в града. Тук искам специално да отбележа, за да няма спекулации, защото последните дни ми се задават такива въпроси, наистина през летните месеци, когато повечето софиянци са извън града, ние намаляваме някои от обемите на задачите и смятам, че всеки ще се съгласи, че така е редно. Вместо да се вдигат полупразни кофи или да пътуват празни автобуси, за които се плаща с парите на софиянци, ние предпочитаме да се икономисат средства през този период, за да може, когато на есен София отново се напълни и придобие обичайния си вид, ние да продължим изпълнението на целия обем от задачи. Затова и казах, че сме внимателни към контрола и наблюдаваме и аз, и целият екип, по какъв начин се върши всичко това. В условия на криза трябва да се прави непрекъснат мониторинг на изпълнението на бюджета както в приходната, така и в разходната част, защото пари за излишни луксове не можем да си позволим.

В години на криза, казвате, има събираемост, по-голяма отколкото от миналата година.

Да, в някои пера, разбира се, кризата се отразява. Това е по отношение на приходите от продажби, на приходите от строителни разрешителни. Ние заложихме на тези стабилни приходи от данъци и такси. Дай Боже, да продължат нещата и така до края на годината. Не мога да кажа, че не се притеснявам за бюджета, защото имаме и съкращения във връзка с приетите промени в Закона за държавния бюджет. Предстои разглеждане на нашия доклад в Общинския съвет за актуализацията.

След като мина актуализацията на държавния бюджет, трябва да се актуализира софийският.

Да, защото са съкратени средства за административни разходи. Имаме съкращаване на изравнителната субсидия от държавата. Вчера обсъждахме тази тема с г-н Герджиков. Там средствата се намаляват в дейности като детски градини и социален патронаж. Не можем да си позволим най-уязвимите групи да пострадат от намаляване на средствата, а това са децата, социално слабите хора и възрастните хора. Ние взехме решение и докладът се внася с предложение към Общинския съвет да се компенсира това намаление, което е малко над 1,4 млн. лв. с нашите резерви от бюджета, така че да не се намалят средствата за тези хора. Ще дадем от общинските средства, за да можем да компенсираме.

Това е много ваша тема и трябва да е тема на всеки кмет - детските градини.

Аз мисля, че трябва да е на всеки човек и трябва да сме сигурни, че инвестицията в децата и образованието е това, което ще ни помогне да се развием. Вчера имаше изнесени данни от проучване, което показва, че София от всички европейски столици ще се развива много бързо през следващите години. На второ място е дадена по бързо развиващи се за следващите пет години градове. Това е нашата отговорност. Ние трябва внимателно да планираме тези неща.

Това е хубаво - да не се прави компромис с тези средства. Новина от днес или може би от вчера - 100 млн. лв. ще отдели Столична община, включително и с програми от Европейския съюз за решаване на сериозните проблеми на трафика. Става въпрос за изграждането на седем кръстовища на две нива.

Седем обекта, защото в тях влиза и един много важен обект, който включихме. Това предложение, което сме направили към Общинския съвет и ще се разглежда през следващите две седмици, са средствата от заема, който Столична община договори и взе от Европейската инвестиционна банка в размер на 44,5 млн. евро. Условието е да се дофинансира от общински средства. Това, което ние предлагаме, е преразглеждане на старата програма с оглед не толкова на това, че някои от процедурите там се обжалват, колкото на факта, с който започнах - строим метро, строим канализация, строим много сериозни обекти, главни колектори, някои от тях са в централни райони на града. Ние сме внимателни по отношение на планирането за затварянето на улици, да не блокираме съвсем града и в същото време да си изпълняваме задачите. Ще предложим на Общинския съвет да ни възложи да предоговорим някои от обектите. Много важен обект е „Тодор Каблешков", разширението на „Тодор Каблешков". Ние имаме цялостна визия за развитието на града през следващите години по отношение на трафика, управлението на движението изобщо. От една страна, подготвяме стратегическите документи, но по-важното е, че вече започваме изпълнението на тази програма.

От къде започвате?

Околовръстното, метрото и тези обходни маршрути, защото „Тодор Каблешков" е изключително важен обект. Когато бъде изграден напълно, това ще бъде един втори ринг, междинен ринг между центъра и Околовръстното. Ефектът наистина ще бъде значителен. Там има много проблеми, включително с отчуждавания. Ние ги решаваме на участъци, така че залагаме един участък, под които ще се изгражда канализация и част от водопроводната мрежа.

Не е толкова лесно, колкото хората си го представят - затваряме един булевард, разширяваме го и го асфалтираме.

Не е лесно, изисква се първо проект. Слава Богу, че ние имаме много изготвени проекти. Това е и другата ми важна задача - изпълнение на готовите проекти и подготовка на нови, за да можем да изпълняваме тази по-дългосрочна програма. Изключително важно е да имаме дългосрочната визия и всичко това да бъде подчинено на развитието на града, така че, освен бул. „Тодор Каблешков", няколко кръстовища на две нива и възлови места в София, които отново обвързваме със сегашната дейност. Например включваме „Лъвов мост". Всички виждаме, че там вече до голяма степен е затруднено движението заради изграждането на метрото, ще предстои и още затваряне и затова е логично да решим цялостно кръстовището „Лъвов мост". Проектът е направен така, че да не се мести самият Лъвов мост, това е паметник на културата. Проектите за тези кръстовища, които предлагаме, са готови. След одобрение на Общинския съвет експерти на банката ще дойдат да проверят ефективността. Ние също сме контролирани, особено финансиращите институции са много стриктни в това отношение. Те искат да видят ефект. Така че аз поставих на моите колеги задачата да видим ефекта и да не направим едно частично решение, което в по-дългосрочен план да няма изход. По този начин сме избирали кръстовищата. Другото кръстовище, което може бързо да започнем да реализираме, това е едно от старите предложения, е кръстовището на „Младост" - булевардите „Андрей Сахаров" и „Андрей Ляпчев", което да позволи да имаме и алтернатива за движението в „Младост". Там, знаете, е доста затруднено движението. И бул. „Александър Малинов" ще се наложи да бъде реновиран, ремонтиран, а това означава, че трябва да блокираме „Младост". Така че по-добре е да изградим алтернатива и тогава вече да планираме следващите стъпки.

Говорите за важни проекти за София - и за трафика, и за канализацията, и за водопреносната мрежа. Всичко това изисква време, а догодина има кметски избори. Ще се кандидатирате ли?

Твърде рано е. Някои от политическите сили започнаха да издигат кандидати. Това е тяхната стратегия. За мен е много рано да се говори за избори. Преди няколко месеца аз се явявах на избори. Да не говорим, че преди година имаше три избора и аз участвах на два от тях. Но по-важното за мен е да представя не толкова себе си, колкото политическата сила, която представлявам и която ме е издигнала - ГЕРБ, така че аз нося и тази отговорност и за мен по-важното е да покажем резултати. В момента ние работим, за да покажем, и най-вече да осигурим на София - най-големият град, най-важният за страната, да осигурим решаване на голяма част от проблемите и осигуряване и гарантиране на устойчиво развитие. Софиянци са тези, които ще преценят дали трябва да се кандидатирам или не в зависимост от оценката, която се даде на това, което правим в момента.

На този етап няма решение.

Твърде рано е, не е актуално това, убедена съм. Това и изобщо не е тема, която ме занимава.

Политиката така или иначе си върви. Има вече един издигнат кандидат, за десните се чува...

Политиката е крайно време да се насочи към решаването на задачи и проблеми, а не само към дискусии и дебати...

Ето това е политиката, което е пред вас - проекти, проблеми, решаването им...

Чистота, зелени площи... Между другото много интересна тема - за парковете в София. От това, което планираме, има неща, които са в по-дългосрочен план, но съм сигурна, че хората ще ги оценят. Но има и такива, които се виждат. Не отдавна отворихме парка на Военна академия, заложихме средства за рехабилитация, защото той има нужда от много неща още. Имаме и програма за културни събития в парка. Едновременно с това подготвихме и цялостен проект за нов парк, който да може да се реализира следващата година. Това е парк „Възраждане". На следващата сесия внасяме един доклад, за да мога да поискам от държавата да ни предостави един терен от над 30 дка за парк „Възраждане". Имам уговорка с колегите ми, премиерът лично пое ангажимент, когато внесем този проект, да го подкрепи. Това е един терен на Министерството на транспорта. Да ни го предоставят и да направим, заедно с нашия терен, който имаме, един голям парк, който от много години не е правен.

София ще има нов парк.

Да, включително и място за цирк. Всички си представят парк „Възраждане", там, където сега се изграждат площадките за цирк - едно запуснато място, което ще направим доста добро. Общо взето за озеленяването, зацветяването, имаме интересни проекти.

Ще почивате ли това лято?

Частично. Аз не обичам да отсъствам дълго от София, но по няколко дни трябва да излизаме, за да може да работим по-ефективно, а и да обърна малко внимание на моето семейство.