ЕС няма да играе ролята на посредник между Русия и Украйна
ЕС няма да играе ролята на посредник между Русия и Украйна / netinfo

Европейският съюз все още приема, че въпросът с руските доставки на газ през Украйна е двустранен и няма намерение на играе ролята на посредник, каза в специално интервю за Дарик радио говорителят на чешкото постоянно представителство в Брюксел Радек Хонзак. Представители на ЕК полагат непрекъснати усилия да върнат представителите на "Газпром" и Украйна на масата на преговорите. Той подчерта, че по отношение на доставките на газ за страните от ЕС, ситуацията е изключително динамична и се променя непрекъснато.

В българската столица София масово се получават сигнали за спряно парно – има ли подобни ситуации в други страни от ЕС и как решават те този проблем?

В момента събираме информация от целия ЕС за нарушените доставки на газ. Ситуацията се променя изключително бързо. Разбира се, смятаме, че ситуацията в България е изключително сериозна, затова и продължаваме да настояваме, че случващото се е напълно неприемливо както за Русия, така и за Украйна, заради това, че не се успели да решат проблема и нарушават доставките към ЕС, както е според сключените от тях договори. Тези споразумения трябва да бъдат спазвани.

От политическа гледна точка – какво точно е значението на решението на външните министри от ЕС да се съберат, за да обсъдят въпроса, това значи ли, че ЕС започва да предприема по-сериозни мерки по отношение на случващото се?

На първо място, нека ви кажа, че ЕС все още приема, че този спор е двустранен. Това означава, че засяга Русия и Украйна и те трябва да го разрешат. По график беше заложено срещата в четвъртък на външните министри и министрите, отговарящи за европейските въпроси, да бъде частично посветена на енергийната сигурност. Разбира се, кризисната ситуация по доставките на газ ще се отрази много силно върху дневния ред. Така че министрите ще имат възможност да обменят гледни точки и информация на най-високо равнище.

Какво очаквате като резултат от тази среща?

Прекалено е рано да се каже. Както вече споменах, ситуацията се развива изключително бързо. Разбира се, надяваме се, двете страни по конфликта да се върнат на масата за преговори, ние ги подтиквахме да стартират преговорите наново, и се надяваме да имат възможност да подновят всички доставки за Европа.

Каква е информацията, с която разполагате към момента – колко са държавите в ЕС, които страдат от спряното газоподаване?

Ситуацията се развива изключително динамично. Събираме информация. Ясно е, че има голям брой страни членки, които бяха засегнати от нарушенията на доставките.

Представители на ЕС се срещнаха вече с украински представители в Киев – какви бяха резултатите от тези обсъждания?

Това беше специална мисия за откриване на фактите, организирана от чешкото председателство на ЕС и ЕК. Те се срещнаха с украински представители на високо равнище, разговаряха със заместник – министър-председателя, разговаряха и с министъра на енергетиката, както и с представители на Нафтгаз. Днес те отпътуваха за Берлин, за да разговарят с руската страна и представителите на Газпром. Целта на тази мисия е да открие последната информация по отношение на това какви са проблемите на Украйна и на Русия.

Каква и информацията, с която разполагате по отношение на резултатите от срещата между мисията на ЕК и представителите на Киев?

Целта на тази мисия не беше да постига споразумения, а да получи възможно най-новата информация по отношение на споровете. Този спор обаче, и това е много важно да се отбележи, засяга двете страни, и те трябва да го разрешат помежду си. Нито ЕС, нито председателството на комисията ще играят ролята на посредник по време на този диспут. Разбира се, ситуацията е изключително сериозна, и ние я разглеждаме като такава, но продължаваме да поддържаме непрекъснат контакт с двете държави, за да ги върнем към преговорите, за да се постигне споразумение по този спор, и доставките да бъдат незабавно възстановени.

Да очакваме ли други срещи на представители на ЕК с двете страни, какви и кога?

Поддържаме непрекъснат контакт с председателството на ЕС и ЕК, както и с двете страни по спора. Опитваме се да ги накараме да се върнат на масата за преговори и да постигнат споразумение, в същото време няма да играем ролята на посредник. Експертите на ЕС, които отговарят на енергетиката, ще се срещнат в петък в Брюксел, във формат 27, заедно с представителите на двете компании, руската Газпром и украинската Нафтогаз, и ще разговарят за всички възможни планове за отговор на кризисната ситуация. Ще се обсъдят също така възможностите за използване на механизмите за солидарност, така че страните – членки на ЕС да могат да си помогнат взаимно, като по този начин наваксат всякакви загуби на доставки на газ.

Вероятно ли е ЕС да предприеме санкции срещу Газпром или Украйна, като се има предвид, че те поеха ангажимент да не намаляват газоподаването, и това все пак се случи?

Твърде е рано да се каже, тези компании имат двустранни договори с различните компании във всяка страна членка, по тази причина на масата не са регистрирани колективни действия. Във всеки случай, е прекалено рано да се каже какво може да се направи. Предполага се, че експертите на ЕК ще съберат информация и ще оценят ситуацията. Но все пак Русия и Украйна са тези, които трябва да разрешат проблемите. Ние сме в постоянен контакт с двете страни, поощряваме ги да открият решения на проблема и да възстановят доставките в Европа незабавно. Предстои среща на министрите на външните работи и министрите от ЕС в четвъртък в Прага. В петък в Брюксел ще има експертна среща, в която ще участват експерти от страните от ЕС, както и от Русия и Украйна.