В Нигерия все повече хора избират духовни лечители и молитви пред традиционната медицина, което създава опасни ситуации, предаде VOA/Voice of America.

 Близо 95 % от населението на Нигерия се моли ежедневно, което я нарежда на второ място в света по брой на молещите се.

Но здравните експерти се притесняват, че някои граждани предпочитат да разчитат на духовните си лечители и  отказват да потърсят медицинска помощ, докато не стане твърде късно. Според Световния преглед на населението през 2023 г. Нигерия е на 15-о място по смъртност в света.

А някои медици се тревожат, че недоверието в традиционната медицина влошава тази статистика. 

„Духовните вярвания и практики вече са дълбоко вкоренени и често хората им дават приоритет пред традиционното научнообосновано медицинско лечение. Това е основен проблем в Нигерия“, обясни д-р Еджике Орджи, експерт по обществено здраве.

Християнски пастори като Майк Майкълс се опитват да се преборят с предрасъдъците срещу медицината. 

„Медицината е осигурена от Бога, защото Бог е майсторът учен“, каза Майкълс.

"Осъществихме медицински акции, помогнахме на хората, осигурихме им безплатни очила, направихме бързи тестове за малария и някои други болести“, добави Майкълс.

По данни на Световната банка през 2021 г. около 4% от общия брутен вътрешен продукт на Нигерия са отишли за разходи за здравеопазване. За сравнение, през същата година те са над 10% в Европейския съюз и над 16 %в САЩ.

Липсата на държавни инвестиции прави здравеопазването скъпо за много нигерийци.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA